Празнуващите ще надвият протестиращите

Драмата при патриотите няма да приключи, докато не се разберат с колко листи ще ходят на евроизборите, казва Димитър Димитров

Празнуващите ще надвият протестиращите | StandartNews.com

Димитър Димитров e политолог и  преподавател в СУ“ Св. Климент Охридски“. Пред Радио Фокус той коментира протестите у нас, както и политическата ситуация като цяло.

 

- Какво да очакваме – ще тлеят или ще се разгарят протестите, според вас?

Според мен, ще тлеят продължително – колко продължително – примерно докато влезем в седмиците, които са свързани с празника, когато вероятно ще станат спорадични. Изключвам, разбира се, сценария с някакво външно въздействие и някакви екстремни събития, които могат да провокират допълнителен тласък и да направят протестиращите повече, отколкото са в момента. Но тъй като сезонът е такъв, че не е благоприятно за пребиваване на открито, вероятно протестите като автопоходи, които обикалят определени маршрути, ще продължат. И най-вероятно ще продължат и след като преминат празниците до средата на януари с различна интензивност.

- Заговори се за национален протест след празниците. Тази неделя наистина участниците бяха по-малко, но някои обявиха, че ще протестират и следващата неделя. Ако протестите преминат в по-организиран национален протест, това ще увеличи ли натиска?
-  Ние се намираме почти във времето, в което започваме да мислим за коледните празници, отпуски и т.н. Не мисля, че вълната, дори и с някакво организирано усилие, ще бъде толкова значима, че да премине пика си. Протестите, който все пак по един или друг начин свързваме с тези на майките на деца с увреждания и с високите цени на горивата бяха двата главни източника, чийто искания са намерили своето решение – майките участват в процеса на приемане на решения, все пак в бюджета в момента, в който са предвидени необходимите средства в републиканския бюджет, въпросът е да се уредят детайлите на тяхното разпределение кой какво ще получи, т.е. нормативната база. Майките продължават да са част от този процес, до сега не са изказани аргументи, с които да обвиняват управляващите, че по някакъв начин ограничават тяхното участие. От друга страна, цената на горивата – този път „международното положение“ помогна. Цената на барел нефт стремително тръгва надолу. Преди 2 месеца приблизително е била около 87-88 долара на барел, сутрешните котировки бяха около 58. Това няма как или най-малко дори и да се отразява с известно забавяне в цените на дребно, просто е един изключително благоприятен фактор. Има, разбира се, и други искания, свързани с „Гражданската отговорност“, свързани с данъците върху колите, но там нищо не изглежда драматично. Данъците за колите ще се повишат локално, все пак това е местен данък, до няколко десетки лева в зависимост от това какъв е класът на автомобила. А „Гражданската отговорност“, да, ще се повиши, но нищо драматично няма да има в това повишени. Ще бъдат засегнати главно хората с фиксирани доходи, в този случай пенсионерите. Само че те по принцип не са най-големите потребители на горива, на автомобили и т.н. Искам да обърна внимание и на това, че протестиращите все повече, понякога се шегувам мрачно, започват да ми приличат на мигрантите, които минават границата – те са все повече млади, здрави мъже, които твърдят, че се искат да се „смени системата“, и които твърдят, че това е източникът за нещастия в страната. В този смисъл приличат на мигранти, които твърдят, че са бежанци от райони с военни действия, което не е така.
- Изказа се становище, че протестиращите не могат да представляват исканията на целия народ?
И друг път съм изтъквал аргумента – да, могат да бъдат 3 или 5, дори 30 хиляди, въпреки че участниците не са достигали пик от 30 хиляди. Трябва непременно да подчертаем, че на 26 май ще се гласува, тогава ще участват 2 – 2.5 милиона или всички, които ще направят оценка на управлението и ще имат свободата да я направят. И ще трябва да погледнем какви са равнищата на подкрепа, както в рамката на управляващата коалиция, така и за опозицията. Тъй като очевидно и все по-често се повтаря идеята за това, че протестите се организират, за да се спечелят въпросните първи избори, които идват, евентуално някакви предсрочни, чийто хоризонт е по-далечни разбира се, и е свързан със следващата есен. Това е една нормална демократична процедура. Ние преживяваме психологически като извънредна ситуация през 2013 година, след това 2014 година, в които вълната от протести беше много по-масова, много по-ясно фокусирана и с много по-добре артикулирани цели. Те доведоха два пъти до предсрочни избори и много хора си мислят, че това е естественото състояние. Ако личният им хабитат е ограничен, те не могат да си намерят мястото, целите, чувстват се притеснени. Трябва да изключим, разбира се, един клас от влиятелни индустриалци, предприемачи и прочие, които са пряко засегнати от активизирането на прокуратурата, на ДАНС и другите институции, които по един или друг начин стигнаха до запори за стотици милиони левове, на имущество. В момента, в което има запорирано имущество за 500, за 600, може би скоро време ще достигне милиард лева, естествено е и да има заинтересовани от някаква промяна. Ако не друго, поне от сдаване на такова напрежение, което по един или друг начин би поразместило пластовете.
- Приемате ли версията за платена прослойка от протестиращи, специално се назовават футболни агитки, които се издържат от различни олигарси ?
Аз бих се учудил, ако няма. Ще ви отговоря, че да говорим, че това е само подозрение, е някак си много лицемерно. Кога в прав текст, кога със заобикалки се обяснява, че част от протестиращите просто уплътняват времето си, не всички са с много ясни трудови задължения, договори и т.н., и това че ще излязат и ще застанат пред Министерски съвет или където и да е другаде, просто им позволява да бъдат социалноактивни. Не мога да си представя, че хора, които през цялото време изтъкват високите цени на горивата, ще качат и ще направят днес 100-на километра, или 50 км, само ей така, за да се разходят. Предполагам, че има и някакви парични потоци, които „подхранват“ ентусиазма. Неслучайно пооредяха участниците. Общо взето, това са колони от по 20-30 автомобила в по-малките населени места, които правят нещо като автопоход.

- В същото време няма видими лидери, и както каза и шефът на кабинета на Бойко Борисов – Румяна Бъчварова, последните протести за разлика от тези на майките на деца с увреждания, няма лидери и изпълними искания. Как да си обясним липсата на лидери на протестите и какво означава това?
Защото ако има лидери, те ще трябва да се конституират като говорители, ще трябва да уточнят политическите си искания, между другото в края на краищата, ще се стигне дотам, че това са политически искания, и така ще се свържат със съществуващите партии. Тактиката, която приема социалистическата партия като главна опозиция, е да прави всичко възможно, за да бъде притискано управлението до стената, тоест, да бъде вкарвано в обяснителен режим, който евентуално натрупвайки се през месеците и през времето да доведе до неблагоприятни изборни резултати през май.
- В същото време, председателят на парламентарната група на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов вчера каза, че нищо не налага да има промяна на сегашното управление. Тогава какво, според вас, може да прекрати тези протести?
Нищо не може да ги прекрати. Правото на протест е едно нормално, ясно гарантирано право. А поводи за протести има. И аз ще започна от състоянието на второстепенните, третостепенните пътища в страната, от това, че някакво съоръжение, например мост е излязъл от експлоатация по някаква причина или се е разрушил от безхаберие, и всякакви други такива локални събития, които не подлежат на какъвто и да е контрол. От друга страна стои нещо важно, от следващата година бюджетът е разписан така, че общо взето всички значими социални групи ще получат някакви допълнителни плащания. Това е много важен аргумент, само че той започва да има психологическо измерение тогава, когато хората видят преводите си по сметките, или ако искате парите в ръцете си. Така че мисля че и това като цяло ще понижи или ще окаже влияние върху понижаване на напрежението. Нека да кажа и последното – много от коментарите, които се правят в медиите, са до голяма степен преднамерени. Коментаторите, които желаят по различни причини да бъде променено това мнозинство, изтъкват причините или избират ако искате краските, които са негативни за управлението, и обратно. Всеки вариант на предсрочни избори у нас във всеки случай има огромна икономическа цена, като се започва с това, че намаляват приходите в бюджета, и завършва с това, че има огромна ротация на всякакви кадри в средните и високи ешелони, и положението започва да става все по-малко и по-малко контролируемо. Това е огромната цена, която ще засегне всеки – по-малко приходи в бюджета означава в някаква степен ами по-малки порции за разпределение.
- И в тази среда започна подготовката на партиите за предстоящите избори. Има ли според вас индикации за неспортсменска игра между тях?
В малката коалиция на правителството се разменят всякакъв вид удари във всички формати по всеки повод. Докато има такова напрежение, винаги ще съществуват и понякога основателни, понякога не, очаквания да бъде разклатена формулата на управлението. Това е по-скоро проблемът. В ГЕРБ такива категорични признаци на някакъв вид криза не виждам.

- Част от протестите бяха и за оставката на вече бившия вицепремиер Валери Симеонов. Ще се успокои ли напрежението сред „Обединени патриоти“ след неговата оставка или?
По-скоро се съмнявам или можем да очакваме това да настъпи не непосредствено, а примерно февруари-март, когато партиите ще са взели решение кой в какъв формат ще се яви на европейските избори. Важно е за тях. Засега се очертават варианти, в които тези три партии ще участват в две листи или се пробват такива варианти да бъдат конструирани. Ако разбира се запазят в рамките на една листа, ще бъде по-лесно да се отчете каква е подкрепата за тях, колко е спаднала, горе-долу така, както се задават въпросите в регулярните допитвания. Ако те се разделят на повече от една листа, ще бъде малко по-трудна преценката, и отново ще стане изборният резултат, разбира се, някакъв източник на нестабилност. Така че ако някакъв вид предсрочни избори има, ние ще трябва да погледнем изборните резултати от края на май, и тогава ще се правят преценки най-вече в централите, разбира се, не толкова, колкото в коментарите, които все пак казах, че до голяма степен могат да бъдат преднамерени.
- Повдигна се отново темата за намаляване на субсидиите на партиите, нещо, което някои от протестиращите добавиха към исканията си, има ли рискове в приемането на едно такова решение?

-  Не за първи път обсъждаме намаляване на субсидията. Ясно е защо тя се е увеличила, ясно е защо тя е формална тогава, когато се проверява, кой какъв отчет прави. Според мен, известно намаление, знаете, че последният път с дебатите субсидиите бяха намалени с 1 лев на глас, не мисля че ще настъпи драма, ако бъдат намалени още веднъж. Само че винаги в този случай на преден план излиза някакво екстремно решение. Например 1 лев на глас или някакви субсидии, което тотално намира възможността да бъде открито рационално решение. Ако един проблем има едно или две решение, в публичното пространство достигането до тези едно или две решения може да бъде блокирано като се дискутират всички възможни останали.

Елеонора Чолакова, Радио Фокус

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай