Отиваме на световно без нападател №1

Треньорът на тима Иван Петков

Отиваме на световно без нападател №1 | StandartNews.com

България ще участва на световното първенство по волейбол (до 20 г) в Пуерто Рико без носителката на приза за нападател №1 Неапола Матеева от ЦСКА.

Още преди балканиадата в Сърбия, където националките паднаха на финала от домакините с 0:3 от лагера на първия тим са освободени състезателките на червените Матеева и близначките Радка и Елена Димитрови. Решението за необяснимото изваждане на трите взима треньора на тима Иван Петков, под чието ръководство тимът на "Марица" (до 20 г) остава трети в крайното класиране на първенството. На мястото на 18-годишната Неапола в тима е взета състезателка от "Марица", която е твърда резерва в своя отбор. Заради отличното си представяне през годината в ЦСКА Матеева е предложена за стипендия от Министерството на младежта и спорта.

"Става дума за тенденциозно отношение към състезателките ни в националните отбори, коментира треньора на ЦСКА Юлия Иванова. - "За пореден път състезателките на ЦСКА са игнорирани от националните отбори и на тях не им е даден шанс да участват в целите подготовки, в самите състезания - съответно Световното първенство и Балканиадата. Причините, поради които това се случва, най-вероятно са лични и клубни интереси на самия треньор, който води подготовката. Не мога да си представя как състезателки станали шампионки в съответната възраст, определени за най-добър нападател - съответно Неапола Матеева с най-много точки в цялото първенство, не е успяла да намери място дори 12-те. Освободена е без да има някакви причини за това нещо, примерно треньорът да каже "Не, не се справя добре, има лоши показатели". Няма треньор, който като види Неапола, че тя няма качества да играе в националния отбор". Неапола е дъщеря на световната рекордьорка по участие на световни на открито в скока на височина Венелина Венева. Легендарната атлетка разказа, че в резултат на отношението към нея от треньора Неапола в момента е на успокоителни лекарства, а е получила и тикове.

Ние като нея нямаме много състезателки. Като знаете това момиче е дъщеря на Венелина Венева и както играе волейбол, така може и догодина да не се занимава с волейбол. И ние тези състезателки трябва да ги пазим и развиваме, защото неуспехите на българския волейбол са именно в това, че се ръководи от личните и клубни интереси на треньорите, които водят националните гарнитури. Две години под ред на тази национална гарнитура беше Петър Дочев и първата година, когато постигнаха този грандиозен успех и се класираха за Европейското първенство побеждавайки отбора на Русия, тези състезателки, които сега са освободени без Неапола, която тогава претърпя тежка контузия и се върна след операция, те бяха в отбора, играеха в основния състав. Но след това г-н Дочев съответно не ги взе на Европейското първенство, съответно и Неапола беше се възстановила, а взе 4 момичета от Казанлък. Нашите отново бяха игнорирани и ние нищо не казахме. Миналата година бяхме отново шампионки на старша възраст, сега пак сме шампионки на старша възраст и отново нашите най-добри състезателки са върнати. Няма причина, поради която да са върната. Все пак всеки треньор си решава кой да вземе, но тук става въпрос за отбора на България, а не за отбора на Марица, и за сметка на състезателки от Марица нашите не са допускани дори до терен", заяви Иванова пред Sportal TV и Sportal.bg.

"Доколкото разбрахме и зная не е проведена нито една контролна среща, нито една двустранна игра, за да може да има някаква предпоставка да се каже "тази не се справя, това не се получава" и да има някакви закономерни причини за тяхното освобождаване. Ние не знаем как е протекъл тренировъчния процес, нямам представа какво се е случило на тренировките, но от това, което чувам от състезателките на самите тренировки дори те не са поставяни на равни начала - на някои от тях им се е обръщало внимание, на други не се е обръщало внимание. Това един треньор на национален отбор не може да си го позволи, защото все пак в случая отиваш и представяш България и не може личния и клубния ти интерес да бъде водещ. Състезателки, които дори в отбора си не са били основни, ти изведнъж ги слагаш в националния отбор. Просто няма логика. А тези, които са с добри показатели, най-добрите, с най-много точки, не са. Това, което мен най-много ме шокира и изненада е, че те си позволяват най-добрия нападател в тази възраст да не го вземат дори в 12-те. Никой не казва, че трябва да бъде основен състезател, защото всеки треньор си нарежда отбора, но това момиче с бъдеще в националния отбор, изведнъж не му даваш шанса да го видиш в някакво състезание дори в Балканиадата. Но това нещо на този треньор не му е за първи път и лошото е, че федерацията продължава да не обръща внимание на тези неща. Понеже ЦСКА няма лоби във федерацията и няма кой да защитава нашите интереси, нашите състезателки винаги са освободени, винаги са игнорирани, а какво се получава с нашите резултати. Последните 10 години при старша възраст ние имаме само една загуба през 2012/2013 година в Казанлък Марица ни биха с 3:2. 10 години под ред почти сме шампиони, имаме някакви резултати, но нашите състезателки след това отиват в националния отбор и не са допускани да играят, а слагат такива състезателки, които са удобни. Г-н Петков миналата година беше треньор на националния отбор до 23 години, момичетата играха в Европейската лига, и по същия начин играха момичета, които бяха на второ място в България. Когато един човек и един клуб стои зад теб и те бута навсякъде, а другите ги мачкаш, ти успяваш. Сега искат това да се случи и с Неапола и с другите момичета. За това ние повече не можем да търпим и аз като техен треньор и ЦСКА като клуб не можем да не застанем зад тях, да ги защитим, защото това е тенденциозно отношение от страна на треньора, а в същото време безхаберство на федерацията, която не държи сметка защо тези момичета не са там", каза още треньорката на ЦСКА.

"Тук съм не само като родител, а и като треньор и състезател. Да ви кажа честно това дете мина през толкова много през всичките тези години, за да може да покаже, че действително живее с този спорт. Тази година действително показа, че е най-добрата в тази възраст. Бори се с всички сили и средства, за да може играе тази игра, която я обича, и в един момент ние с моето семейство... Ние с моята дъщеря вече изживяхме веднъж тази случка заради същите неща, които ги каза треньорката, но аз повече не желая да се случва така, защото това не е честно. Това не би трябвало да става с тези млади състезатели. И аз съм треньорка и давам шанс на младите състезатели, а те в един момент убиват надеждите на моето момиче и не му дават шанс да се изяви. А докато си малък ти трябва да усетиш чувството. Не можеш само да тренираш без да се състезаваш. Това за мен е шуробаджанащина. Не може да няма някаква корупционна схема в този случай. Смятам, че федерацията не е запозната и затова искам да се чуе от медиите и всички хора и да стигне до тази федерация, за да може да се разбере. Може би аз няма да оправя спорта, но искам никога да не се случва със следващите талантливи деца, които идват. Много се моля наистина да има хора в тази федерация, готова съм и до министъра да стигна, защото това е национален отбор и се представя България. Не може ти да не искаш да използваш най-добрия си състезател, да го пуснеш в игра. Просто това не ми го побира акъла. Не може един треньор да решава съдбата на един състезател, да хвърля с лека ръка целия многогодишен труд и да казва "аз решаваш"", сподели от своя страна Венелина Венева.
Пред bgvolleiball.com самата Неапола обяви, че няма обяснение за изваждането си от тима.

"След като премина първоначалния шок, проведох много разговори с хора от спортните среди, включително и доказани специалисти, които бяха удивени от случилото се. Сега като се замисля, разбирам, че треньорът не можа да даде адекватно обяснение и нито един аргумент, за да обоснове собственото си решение и арогантно поведение. В последствие разбрах, че на мое място взимат състезателки от Марица (клубния му отбор), които дори самият той не използва дори като резерви в държавния шампионат", коментира талантливата волейболистка. Според нея във волейбола се води статистика и тя доказва нейните качества и резултатност по безспорен и необорим начин. "Това показва, че клубните и лични интереси стоят над националния, категорична е Неапола. Тя разказва още как в очакване на световното не си е дала и ден почивка и е поддържала физическа форма на топ ниво, като дори е участвала и в състезания по лека атлетика.

"Всичко това което се случва, тази жестока и непонятна за мен несправедливост ме тласка може би по пътя на много други спортни таланти като Матей Казийски, който е супер звезда, Христо Златанов, Иво Барутов ... Да не изброявам и още много други наши големи волейболисти, които са прокудени от България и носят слава и престиж на други държави, със съжаление отбелязва Неапола.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай