Ще направим фонд за гражданска инициатива в Благоевград

Ще направим фонд за гражданска  инициатива в Благоевград | StandartNews.com

Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов огласи преди близо две седмици нова компания.
Тя се казва „Ти предложи ! Кмете, направи !" и има за цел да събере предложения от гражданите за изграждане на общественозначими обекти. Пред "Стандарт" д-р Камбитов обясни какви са мотивите за инициативата и очакванията за резултатите от нея.


-Г-н Камбитов, стартирахте нова инициатива „Ти предложи, кмете, направи". Сама по себе си това е иновативна идея – мост, свързващ жителите с Общината. Разкажете нещо повече за нея.

- Всеки кмет не просто трябва, а е длъжен да се вслушва в гласа на хората и да си „сверява часовника" с техните предложения, искания и проблеми. Това е част от диалога ми с жителите на общината. Целта е да се събират предложения от тях за реализиране на общественозначими проекти. Вече проведохме една среща с домоуправители, на която разяснихме важни детайли за новата ни инициатива. На практика жителите на Благоевград имат възможност да дават свои предложения и мнения за обектите, които трябва да бъдат изградени или ремонтирани. Служители на Общината ще организират срещи с гражданите, по време на които ще бъдат обсъждани проблеми в централната градска част и в кварталите. Обособено е и място, където хората могат да дават своите идеи. С цел постигане на максимални резултати и улеснение на хората е разкрита и електронна поща, на която се приемат предложения. Те се систематизират в списъци и ще се разглеждат от специална комисия. Одобрените предложения ще бъдат реализирани, като ще бъдат предвидени средства в бюджета на община Благоевград за 2019 година. Намеренията ни са да създадем един фонд за гражданска инициатива.

- Какъв е начинът предложенията да достигнат до общинската администрация и как ще се оценяват?

- Точно това бе причината за провеждането на първата ни среща на 22 октомври. На нея бяха коментирани насоките за подаване на предложения. Срокът за събиране на идеи е 22 ноември, като те следва да бъдат подавани в писмена форма в зала № 101 на Общинска администрация. Желанието ни е да бъдат събрани максимален брой градивни предложения за подобряване на градската среда, които да бъдат предвидени като дейности в бюджет 2019. Предимство имат предложения, подкрепени с повече подписи, защото това е индикатор, че даден обект е реално необходим и общественозначим. Редът на подаване на предложенията е от граждани към домоуправители, които имат ангажимент да ги внесат в администрацията. Идеи могат да бъдат подавани в писмена форма и от групи граждани, живеещи в определен район, като отново трябва да бъдат подкрепени с подписи. В малките населени места жителите следва да сведат исканията си до кметовете и кметските наместници. Предложения могат да бъдат подавани и чрез електронната поща [email protected], отново подкрепени с подписи. Всички идеи ще бъдат разгледани от комисия, като ще бъде осъществена обратна връзка с подателите, независимо дали предложението попада в одобрените.Дори и една идея да не може да бъде реализирана, подателят ще получи официален отговор, в който ще бъдат посочени конкретните мотиви и причини за решението на комисията.

- Коя е основната цел на инициативата?

- Целта на инициативата е да бъдат реализирани обекти, които могат да се финансират със средства от общинския бюджет и не касаят такива, зависещи от републиканския бюджет. В тази връзка разяснихме, че следва да се има предвид, че посочените терени в предложенията, на които граждани искат да се направи нещо, трябва да бъдат общински, а не частни, съобразно Закона за Общинската собственост. Вече постъпват по електронен път доста предложения, на които общината ще реагира в случай, че бюджетът позволява тяхното осъществяване. За улеснение на гражданите има поместен примерен формуляр за подаване на предложения. Той може да бъде намерен на електронен адрес: http://www.blgmun.com/calendar299/iniciativa.html.

- Няколко общински съветници обаче побързаха да Ви атакуват, че тази инициатива е с предизборна цел, визирайки местните избори догодина. Те се осъмниха дори, че може да я ползвате като начин за решаване на проблеми на свои близки хора?

- Тези нападки са крайно безпочвени, дори не искам да ги коментирам. Още нищо не е направено реално по тази инициатива, а някои побързаха да я дискредитират, да я опорочат. Но съм убеден, че благоевградчани за пореден път ще проявят своята далновидност и няма да се подведат по тези безпочвени атаки. По логиката на въпросните съветници, един кмет не бива да прави абсолютно нищо, щом седне в кметския стол, защото всичко може да мине графата „предизборна проява", ако е решил да се бори за нов управленски мандат. Това не е сериозно. Реално, ако целта ми е да помагам на свои близки хора, аз мога да го правя и без инициативата. Жалко е, че хора, които трябва да защитават обществения интерес, са готови да спрат идея, която е изцяло в полза на хората. Доброто в Благоевград не може да чака до местните избори догодина, то трябва да се случва всеки ден.

- Сигурно ще ви обвинят, че предизборно се реализират още много други проекти в момента от община Благоевград. Как ще отговорите?

- Проектите, които се изпълняват в момента в Благоевград, са на стойност около 100 милиона лева. Решаваме проблеми, трупани десетки години – не само в центъра, но и в кварталите. Ремонтират се улици, площад, тротоари. За един кмет няма пълно щастие, наясно съм с това. Ако бездейства, ще го критикуват, ако работи, пак няма да му се разминат критиките. Предпочитам да работя и да правя нещо за града, а не да стоя със скръстени ръце. Ремонтират се площадното и подплощадното пространство пред сградата на Общината, изградени са велоалеи, рехабилитираната площ в града е цели 78 000 квадратни метра, което включва и подмяна на плочки, и озеленяване. С 13 милиона лева обновяваме градската среда. Работим по уличната инфраструктура на улица „Марица" и улиците в IV микрорайон, тротоари. Сградата на Община Благоевград също се ремонтира. На финала е и довършването на изграждането на трите блока със 172 социални жилища, в които ще живеят млади семейства.

- Да Ви върна отново към „Ти предложи, кмете, направи". И по-точно към недоверието. Не Ви ли напомня това съмнение на началото на кампанията по санирането на блокове в Благоевград?

- Да, наистина е така. Благоевград стана №1 в санирането. 200 обновени блокове, хиляди семейства с повече уют и комфорт в домовете си. Това се случи благодарение на взаимното доверие между общинската администрация и благоевградчани. Преодоляхме бързо страха и скептицизма. Експерти от Общината разясниха, че принципът е: „Пръв по време, пръв по право". Това ни помогна да сключим най-рано и най-много договори. Специалисти обикаляха от блок на блок да разясняват кампанията много преди реалния старт на процедурата. Да обясняват, че тази инициатива е от полза на гражданите – оценката на жилищата след санирането ще бъде по-висока, ще бъдат енергийно ефективни, ще бъде по-комфортно да се живее в тях. Затова най-важното бе жителите на блоковете, които отговарят на изискванията, да побързат и да регистрират необходимите сдружения. Защото ресурсът, колкото и да бе голям, бе ограничен. На практика над 80% от панелните блокове в града са с нова визия. Това промени целия облик на града ни, икономическата полза за самите хора, живеещи в сградите, също е голяма. Това е единствената програма, която така директно подпомага хората.
Идеята на общинското ръководство срещна подкрепа сред благоевградчани и затова резултатите са налице. Вярвам, че това ще се случи и с новата ни инициатива. Защото сме изградили взаимно доверие между Общинска администрация и благоевградчани.

Иван Петров

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай