Ползвайте корейската рецепта срещу кризата

Ползвайте корейската рецепта срещу кризата | StandartNews.com

Посланикът на Република Корея в България Шин Менг-хо бе любезен да отговори на въпроси на "Стандарт" за предстоящата корейско-българска конференция по проблемите на икономическото развитие, която ще се проведе в София в петък.

- Ваше превъзходителство, кои аспекти ще бъдат обсъдени на конференцията за икономическо развитие?

- Корея има уникалния опит за бързо икономическо развитие. Само за половин век от една от най-бедните страни се превърна в една от най-големите икономики в света. България също имаше уникален преход към пазарна икономика, а от 2007 г. е и член на ЕС. Затова темите на конференцията ще бъдат насочени към споделяне на опита на партньора, взаимното запознаване със стратегиите и уроците на икономическото развитие, така че заедно да генерираме идеи за посрещане на предизвикателствата на бъдещето. Ще бъдат обсъдени стратегии за икономическо развитие от перспективите на публичния и частния сектор, социалната интеграция, както и перспективите за сътрудничество.

- Кои са участниците във форума?

- Ключови изказвания ще направят вицепремиерът на България Даниела Бобева и бившият зам. външен министър на Корея проф. Юн Янг Куан. Участват и високопоставени държавни служители, изтъкнати университетски преподаватели и консултанти от двете страни. По време на конференцията ще представим корейската Програма за споделяне на знание (KSP) с предложение към българското правителство да обсъди въвеждане на реален механизъм за нейното изпълнение.

- Какво е Вашето мнение за развитието на KSP програмата в контекста на българо-корейските отношения?

- Корея и България имат повече от 20 години добри дипломатически отношения, основани на общи ценности и традиции. Нашите страни имат много общи неща, като дълга история, уникален език и символи, пиетет към семейните ценности, и т.н. В допълнение, обемът на търговския обмен между Корея и България се е увеличил. Търговската листа бе диверсифицирана след подписването на Споразумението за свободна търговия между Корея и ЕС, което е в сила от 1 юли 2011 г. Хиляди български младежи харесват корейската поп култура. Но все още ни липсва редовен двустранен механизъм за политическо сътрудничество. Вярвам, че сега е време да задълбочим взаимното разбирателство по по-аналитичен и практичен начин. Корея е длъжна да споделя своя опит и ноу-хау с други страни, които са изправени пред сходни предизвикателства. България сега се стреми да устои на неотдавнашната икономическа криза и да стимулира икономиката си. Вярвам, че опитът на Корея може да послужи като добра отправна точка и KSP може да е механизмът, който да го реализира. KSP осигурява интегрирана политика за научни изследвания и консултации в широк спектър от социалноикономически области за партньорските страни, включително стратегия за социалноикономическото развитие, икономика, базирана на знанието, финансови услуги, управление на кризи, развитие на човешките ресурси, инфраструктура, насърчаване на износа, електронно правителство и ИТ, развитие на МСП, енергетика и екологичен растеж и развитие на селското стопанство.

- Кога влезе в действие тази програма и как практически се прилага?

- KSP бе инициирана от корейското правителство през 2004 г. и до 2012 г. е приложена в 39 страни по 441 теми, включително в Унгария, Турция и Румъния.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай