Вторник,

Натискът за по-големи заплати плаши бизнеса

От: Failed to load user -
2580
Натискът за по-големи заплати плаши бизнеса
A
A
A

Отразява ли се политическата криза на бизнеса? Фирмите ще настояват ли за промени, които да стабилизират икономическата ситуация в дългосрочен план? Това попитахме шефа на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов, който бе сред поканените от президента Росен Плевнелиев за обсъждането на бъдещия Обществен съвет към държавния глава.

Цветан Симеонов, председател на БТПП

 

- Г-н Симеонов, как гледа бизнесът на ескалиращото социално напрежение и политическата криза?

- Протестите са естествен резултат от пренебрегването на прозрачността в работата на държавните институции и неглижирането на такива важни постижения на гражданското общество като Националния съвет за тристранно сътрудничество. Когато не се разглеждат въпросите в тристранния съвет, започва разглеждането им на улицата. В този смисъл не е съвсем неочаквано това, което се случи, но с някои от крайностите на протеста се оказва, че нещата са отишли твърде далеч.

- Какви са предложенията на БТПП и нейните членове за изход от тази криза?

- И друг път са се случвали такива неща, нищо извънредно няма в политиката, просто по-рано ще бъдат проведени изборите.

БТПП направи проучване сред своите членове. Те показват, че има принципни различия между приоритетите на фирмите и тези в масовите протести. Най-голямото притеснение на бизнеса е е неспазването на върховенството на закона и недостатъчната сигурност в собствеността. 75% от анкетираните настояват институциите в България да продължат отговорно своята дейност. 41% подкрепят искането на протестиращите да има задължителна гражданска квота на всички управленски нива и във всички държавни регулаторни органи. Почти всички са категорични, че депутатите и министрите не могат да се ползват с привилегии при възникване на наказателна отговорност за действията им. Две трети обаче са убедени, че увеличението на заплатите по административен път ще задълбочи проблемите на бизнеса.

- Какви промени ще искате в дългосрочен план както в икономическата сфера, така и по отношение на политическия модел?

- Преди всичко стриктно съблюдаване от държавната власт на нормативните изисквания и защита на частната собственост. Искаме пълна прозрачност и публичност в работата на държавните институции и бързо и качествено административно обслужване. Настояваме за запазване на финансовата стабилност и съблюдаване на сроковете за плащания на държавата към частния сектор.

- Какви са очакванията ви от служебния кабинет до провеждането на изборите?

- Да се довършат доколкото е възможно неотложните и спешни неща, и преди всичко - въпросът за монополите. И нещо много важно за обществото - всички знаем, че в "12-12 без 5" се прокарват лобистки закони, затова то трябва да бъде внимателно и нащрек, за да не се получи отново това.

- Какви личности според бизнеса трябва да влязат в служебния кабинет?

- Ние не се наемаме да препоръчваме личности. Сега няма време за много продължителен подбор. Това ще трябва да се възложи от президента при спазването на няколко важни принципа. Първият е администрацията да не забравя, че тя съществува само за да обслужва обществото, гражданите и фирмите. Вторият - дейността трябва да се извършва при максимална прозрачност и отчетност. Третият - дейностите да се извършват при върховенството на закона и защита на собствеността, а това означава да не се оставя без последствие нито едно чиновническо недоглеждане, камо ли съзнателно нарушаване на правилата.

Трябва да се внимава да няма прибързани решения.

Например - иска се национализация, обаче разумно ли ще бъде тя да се направи на едни преексплоатирани, недобре поддържани мрежи за електроразпределение? Да направим услуга на монополистите, след като не са влагали достатъчно средства, а са извличали печалби?

Затова е правилно да се започне с един анализ на задълженията на монополистите по договорите. Оттам ще се види кой е верният подход.

- Смятате ли, че трябва да се променя политическият модел, както настояват протестиращите? Гражданска квота в управлението на всички нива върши ли работа?

- Според БТПП това искане поставя сериозни  проблеми, защото липсва яснота и прозрачност при определяне на участниците в гражданската квота, както и тяхната политическа независимост. Политическият модел влиза в конституцията, а точно тази конституция позволи на България да проведе реформи, да бъде приета за членка в ЕС, да бъде призната за работеща пазарна икономика. По-важно е това - как се прилагат законите в случая и как се спазват от гражданите.

- Ако изборите през май не решат политическата криза, какви са ви най-големите притеснения?

- Да не се разплащат на време всички задължения от държавата и общините. Да има забавяне плащането на бенефициентите по европейските програми или да се забавят преговорите за новите програми в рамките на еврофондовете за България. Голямо притеснение е ако се увеличи данъчната тежест за фирмите или ако те бъдат принудени административно да увеличават заплати, без да има реално съответствие.


Всички новини от категория Интервюта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички