Септември ще бъде Мей

През деветия месец започва освобождението .....

Септември ще бъде Мей | StandartNews.com

Не е хубаво  да казвам „аз нали ви казвах“, прелюбезни, ама не мога да се въздържа. Още преди седмици ви написах, че битката в София  ще е Рада Госпожина срещу Хаджи Ровоама. Даже ви припомних думите на дядо Вазов за  тази „най-веща узнавачка на всякакви градски тайни”, която „неуморно държи „нравственото главатарство на республиката“, така подхождащи на Мая Манолова! Всеки ден, всеки миг, навсякъде, Мая дава материал. Или, пак да припомня дяда Вазова: „тя, по прищявката си, пущаше новини, които даваха за няколко дена умствена пища на республиката, после минуваха оградите й”. Дали ще я следят, дали ще й взимат или блъскат колата, дали правителството й пречи „да помогне на хората“ – всеки ден „умствената пища“ не спира. Ето - в сряда, когато си даде оставката като омбудсман, политическата Хаджи Ровоама рече: „искам да си отвоюваме столицата обратно“.

Тук леко се стреснах. Щото кои сме тия „ние“, дето ще си я отвоюват столицата? Ако са същите, дето Мая им беше три мандата депутат, то значи „обратно” при Междуречки и Нинов. Те от тогава не са я имали столицата? Не че нещо против Междуречки имам – симпатичен и загрижен човек беше. Нито пък герберите, да речеш, са цветя и рози, ама да се знае какво точно означава „обратно“, да няма после неразбрали.

Корнелия Нинова побърза да разсее всякакво съмнение и да погребе опитите на Мая да се изкара независима кандидатка. В същия ден тя заяви: „Имаме няколко номинации. Мая Манолова има най-много...Номинации имат Калоян Паргов, Борислав Борисов, Христо Проданов, Георги Свиленски... ”. Да припомня, че Корнелия по същия начин се залепи и за генерал Радев, който беше предложен от независим комитет в началото. Пнеже тя самата не спечели нито едни избори, освен вътрешнопартийните, стана й навик да се  прилепя  за хора, които могат да спечелят и без нея, и дори - въпреки нея. Очаквам я на 11 септември, когато ще обявят подкрепата си за Мая Манолова, да каже „ние бихме и Федерер, защото Григор Димитров има най-много номинации в Хасковската ни организация да играе  срещу Федерер”.

Няма какво да я сучем тази тема повече – много общо с бъдещето управление на София няма! Още повече, че

 

с едно „фъш-фъш”

 

Бойко Борисов изпрати целокупно софийските избори в полето на коафьорството... Който и да стане кмет, градът ще се управлява от явна или тайна коалиция на ГЕРБ и десни и центристки формации, които успеят да вкарат съветници. Всяко назначение в общината, което трябва по закон да мине през гласуване в общинския съвет, всъщност ще е плод на пазарлък в управляващото мнозинство и думата на самия кмет има стойността на яростен пост във фейсбук... Заявявайки, че няма да води листа, Мая Манолова отсега си отрежда позицията на Хаджи Ровоама, за която  вече писахме, че  хем й се отдава, хем й харесва!

Но не си мислите, прелюбезни, че нашият цирк е уникален! Английската блондинка Борис загуби с 27 гласа  парламентарния вот, което го задължава да поиска отлагане на Брекзита до 31 януари. Сега той е точно в същата положение, за което поетът е казал  „септември ще бъде май”... Борис свали Тереза Мей, за да прекрати двегодишната агония и да изведе страната от ЕС със или без сделка на 31 октомври. Вече няма как да го направи, без да отиде на предсрочни избори, които не е съвсем сигурно, че ще спечели.  Още повече, че той се закани да изгони депутатите-предатели, сред които светят такива имена на консерваторите като бившите финансови министри Хамънд и Кларк, че и внукът на Чърчил – Никълъс Соунс, което допълнително ще разклати партията му.

Те, блондиките се делят на изкуствени, естествени и причинени. От персоните, за които стана дума досега – Мая, Данчето и Борис, само Джонсън е естествена блондинка...

 

При брюнетите нещата не са по-добре

 

В Италия цирковете на Салвини с недопусканите кораби с мигранти продължават. Той и основният му противник – Джузепе Конте от партията на Пепе Грило - се надбягват по късата писта на популизма с невероятни трикове. Докато единият се тръшка като Реймонда Диен пред кораб с 13 мигранти и твърди, че спасява Италия от катастрофа, другият пък провежда интернет-допитване до симпатизантите на „Пет звезди” дали партията му да продължава преговорите с лявоцентристките Демократи, при положение, че това е единственият начин да се състави все пак някакво правителство. Съвсем очаквано, членовете на „Пет звезди” одобриха коалиция с Демократическата партия. Както казва древна италианска поговорка: кой както ще да гласува, важни са системните администратори!

Да поменем и мрачната дата 5 септември. Преди 75 години на тази дата се случват събития, променили съдбата на България. Правителството скъсва дипломатически отношения с Германия, а в същото време Русия ни обявява война под претекст, че подкрепяме Германия. Какво се случи по-нататък е ясно, дори и на тези, които са чели само постовете във фейсбук относно изявлението на Външното ни министерство за руската изложба – „75 години от освобождаването на Източна Европа от нацизма”. Да го кажем направо – на  5 септември 1944 година започва „освобождаването” на България от политическия, стопански, културен и военен елит на нацията...

Руското посолство в София заяви в началото на седмицата, че е удивено от позицията на външното ни министерство,

 

 „без да е видяло изложбата”

 

Но МВнР би могло да реагира дори само и по отношение на наименованието на експозицията. И с пълно основание - ние не сме освободени от никого, а напротив - окупирани сме за два дни, без да окажем каквато и да е съпротива на окупаторите. Когато армиите на Трети украински фронт минават Дунава на 8 септември, те нападат държава, която не е воювала срещу тях. Претендират да са освободители на територия, в която няма чужди войски и където не се произвежда и един изстрел срещу „армията-освободителка”. Окупират същото Царство България, което дава 32 хиляди жертви на фронтовете именно срещу Германия. Въпреки всичко това, части на Трети украински фронт остават в страната и се държат точно като окупационна армия чак до края на 1947 година.

Ако можем да виним тогавашния ни политически елит за нещо, това е, че след смъртта на Борис Трети, който впрочем е погребан в Рилския манастир пак на 5 септември година по-рано, те нямат нито неговите международни контакти, нито прозорливостта му да се ориентират, че България вече е

 

нарочена и отстъпена

 

за „освобождаване” от Русия. На 5 септември 1944 година си саморазпускаме  дори регентския съвет, който включва, ако не друго, ясно разпознаваемите имена на Богдан Филов и принц Кирил. Неслучайно в плана на генерал Донован за откъсване на България от Оста, главната роля е възложена на полковника от тайните американски  служби Анжело Куюмджийски, най-вече заради приятелството му с принц Кирил... Този човек, роден в Самоков като Рахмим Нисим Куюмджи, е изключително интересна фигура, чийто живот би могъл да се превърне в истински филмов трилър. Димитър Димов се вдъхновява от него и въплъщава много от чертите му в героя си от романа „Тютюн” Борис Морев. Така де, да не се отклонявам. Ние сами опропастяваме всички възможности за друга съдба, освен тази, донесена ни от „армията-освободителка”!

5 септември е мрачна дата, ако не заради всичко разказано, то и заради 10-годишнината, която се изпълва от трагедията с кораба „Илинден” в Охридското езеро, когато 15 българи загубиха живота си. Нелепа, глупава гибел, причинена от нелепи, глупави хора, които

 

за няколко лева са готови на всякакви безобразия

 

И понеже няма никакво съмнение в народността на македонците, моля да приемете това твърдение не като обвинение (впрочем съдът в Македония обвини и осъди капитана само на една година затвор), а като самокритика. Самокритика е и всичко разказано по-горе, илюстриращо фактите, че никакви световни заговори не могат да ни причинят това, което си самопричиняваме. Дори в знаменитото „септември ще бъде май” на Гео Милев се каза:

Но днес ний не вярваме вече в герои - ни чужди, ни свои.

 

Не, че не вярваме съвсем в герои. Просто ги чакаме да си дойдат от фризьора.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай