Станишев пред миньори: Развързваме възлите в енергетиката

Станишев пред миньори: Развързваме възлите в енергетиката | StandartNews.com

Перник. Настъпили са големи проблеми в енергетиката в голяма степен заради некомпетентност и икономически интереси. Това заяви Сергей Станишев, председател на БСП и президент на ПЕС, на среща със служители от Мини „Открит въгледобив" –Перник в залата на предприятието.

„Не мога да си обясня с други думи факта, че от есента на 2011 до лятото на 2012 бяха пуснати в експлоатация 1200 мегавата зелена енергия, която се изкупува на много по-високи цени, отколкото енергията, произвеждана от ТЕЦ, АЕЦ и други български производители и това наруши цялостния баланс на енергийната система", каза още той.

Според него много проблеми са били завързани тогава и се развързват стъпка по стъпка. „Пример е непоносимата такса пренос, която направи българската електроенергия неконкурентна на международния пазар. Тя беше рязко редуцирана след идването на власт на правителството на Пламен Орешарски и износът се отпуши, а това създава работни места в целия сектор, включително и в мините", припомни той.

Станишев бе категоричен, че има натрупани теми като цената на въглищата, която е била замразена твърде дълго време и сега при новото правителство това се променя. „Трябва да има развитие, гарантиране на поминъка и добри доходи на хората. Затова съм дал политическо задание на министър Стойнев, който е член на БСП, да следи лично редовното разплащане от страна на НЕК към различните български дружества, защото това е част от устойчивото развитие на енергетиката. Радвам се, че последните месеци нещата се променят към по-добро и това ще бъде един постоянен процес", категоричен е лидерът на БСП. По неговите думи неплащането е като снежна топка, която е помела десетки хиляди фирми и е създала 400 000 нови безработни и днес основният проблем на България е работата и доходите.

„Европейските избори изглеждат много далечни от ежедневните проблеми на хората, но много неща зависят от това какво решава ЕП. За ПЕС проблем №1 е заетостта, как да се осигури работа и това е много ясен ангажимент, особено по отношение на младежката заетост. При десните за заетостта няма нищо. Те смятат, че това състояние днес е нормално.

Пазарът сам по себе си някак си ще уреди нещата. Гледаме го 5 години. Не става. Трябва промяна в политика", категоричен е той. Станишев заяви, че винаги има политици, които обещават всичко и го обещават сега, но няма как да се реши с един скок за кратко време. „За мен най-важното е хората да усетят, че има справедлива държава, която работи за нуждите на хората. Която дори когато е необходимо влиза в сблъсъци в името на тези нужди", заключи Сергей Станишев.

Тук съм, за да поговоря с вас за реалните проблеми на енергетиката, защото вие като хора, които работите в този отрасъл, преживявате ежедневно, задавате си въпроси за бъдещето на енергетиката, вашите предприятия и това е част от общата икономическа политика на правителството, на която се отделя приоритетно значение, категоричен бе Станишев пред миньорите.

Станишев беше посрещнат от препълнена зала с букети от червени рози, а той с усмивка си спомни, че предишни срещи, проведени именно в тази зала. „ Има добра поличба. Тогава беше добър резултат за БСП и бяхме първа политическа сила", каза още Станишев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай