Ранди Феноли разкри коя е перфектната булка

Стилът е по желание – от класика до бохо шик, казва пред „Стандарт“ един от най-известните дизайнери на сватбени рокли в света

Ранди Феноли разкри коя е перфектната булка | StandartNews.com

Ранди Феноли – гуруто на булчинската мода, на сватбената философия и естетика – през 2021-а ще гостува в София. Един от най-желаните световноизвестни дизайнери, който е и водещ на култовото предаване “Say yes to the dress” по американската телевизия TLC, наскоро се срещна в Нидерландия с Анелия Петкова, която представя неговите модели в „Брайдъл фешън“, за да обсъдят детайли от предстоящия му гастрол у нас. В Амстердам маестрото на феерията и екстравагантността обра овацииите с тематичната колекция “Hello Beautiful 2021”. „Тоалетите са сътворени с премерена изисканост – от най-фини материи и специално създадени бродерии и дантели. Изборът от иновативни стилове и разнообразни силуети е голям, тъй като Ранди винаги улавя уникалността на всяка жена в най-щастливия ден от живота й, и предлага подходящата визия - от приказна принцеса, през традициите и класиката, до романтиката и бохо стила до супер модерния “glamour” шик. С феериите вървят и воали с подписа и посланието на дизайнера  – „Hello Beautiful”, коментира за "Стандарт" Анелия Петкова. „Всичко започва от роклята”, неслучайно казва Ранди Феноли, който за 30 години е консутирал стотици хиляди булки. Специалната му линия „Celebration сollection 2021“ пък е посветена на холивудските звезди, които са го вдъхновили – от Одри Хепбърн до Никол Кидман. Ето какво сподели Ранди Феноли от Амстердам специално за „Стандарт“.  

 

- Господин Феноли, как се променя модата при булките?

- Модата като изкуство има два аспекта – самата тя се променя през годините и може да променя всяка личност всеки ден. Обожавам 40-те и 50-те години. Обожавам Кристиян Диор, който тържествено въведе „Новата визия“ – подчертаната тънка талия в силуета „пясъчен часовник“. Веднага, след като завърших Модния технологичен институт в Ню Йорк през юни 1993-а, започнах в индустрията за булки. Първо направих сватбената Randy Fenoli for the diamond collection и шаферската Randy Fenoli for dessy  creations. Първата рокля, която конструирах, бе с високо около врата деколте – тогава съвсем ново за американската булка. Веднага бях забелязан. Създадох ясна структура и с моделите с корсети и банели. Презрамките тип „спагети“ на гърба и обемната долна част от тюл, която напомня балерина, са сред другите ми любими елементи. Тенденциите във времето са различни – най-важна е индивидуалността. Тъкмо заради това булчинската рокля остава най-виталният продукт. Дизайнерите винаги трябва да се съобразяват с този факт.

- Как изглежда перфектната булка?

- Като щастлива жена, която е открила мечтаната рокля - без значение от стила й. За мен най-важното е да помогна на булките да се чувстват идеално.

- Кои са най-честите грешки на младоженките 2020?

- Булките нямат грешки. Но, разбира се, пред тях, както и пред дизайнерите, има предизвикателства, идващи от високите технологии. Днешната булка живее в свят, в който може да получи почти всичко. Тя влиза в моята модна къща и очаква, че веднага ще открие осъществената си мечта. Понякога го прави едва ли не в последния момент и затова се старая да имам от всички модели. Коя е най-странната и необикновенна булка, която сте срещали във вашата кариера?

- Всяка от тях е специална за мен. Мога да нарека „специално“ и това, което се случи сега, в тези необичайни времена – през юли 52 двойки се ожениха едновременно в „Сентръл парк“ в Ню Йорк. С екипа ми заснехме церемонията за TLC. Наистина беше най-голямото сватбено събитие на годината.

- Водите тематично телевизионно шоу вече 20 години. Мислите ли, че булката е най-капризното същество под слънцето?

- Работя отблизо с младоженки, консултанти, собственици на бутици по цял свят и това ми позволява да анализирам различните желания. Стремя се да материализирам блянове, които са последна дума на модата, като същевременно се вписват и в бюджета. Когато проектирам рокля за конкретна булка, се старая да уловя нейните фантазии. Затова булките ми вярват – вярват на чувството ми за мода, на вкуса ми, на моята откровеност, харесват ме заради “Say yes to the dress”, харесват ме заради факта, че и при най-големия размер няма промяна в цената.      

- Младоженците ли са най-големите жертви на всяка сватба?

- Младоженците са жертви единствено на любовта. Те трябва да се чувстват страхотно на церемонията, за да си кажат „да“ с подходящата емоция.

- Кои са трите най-важни неща, които всички младоженци тряба да знаят?

- Да се обичат. Да се уважават. Да не се отказват един от друг.  

- Какви са тенденциите във вашите колекции за 2021 година?

- Стилът ми постоянно еволюира – в нови материи, дантели, бродерии, силуети... Традиционни елементи винаги се вписват в персоналното излъчване на булката. За следващия сезон съм вдъхновен от срещите ми с реални булки в Барселона, Лондон, Милано, Венеция, Амстердам, САЩ и Канада.

- Кога ще се видите с българските булки, които толкова много ви харесват?

- Надявам се да е скоро, въпреки световната пандемична обстановка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай