Митко Дамов хвърля ръкавицата

Чрез моделите си топ стилистът анализира теми от злободневието

Митко Дамов хвърля ръкавицата | StandartNews.com

Възможно ли е темите от злободневието да бъдат представяни и анализирани чрез модата? Известният стилист Митко Дамов демонстрира, че дори фешън „продуктът“ разкрива отношението на авторите си към някои от най-съществените екзистенциални проблеми тук и сега – свободата на личния избор и агресията на социалната манипулация. Затова шоуто „Антиутопия“, което дирижира в Ботаническата градина, беше замислено като спектакъл на отрицанието, но и на надеждата. Прическите, гримът и облеклата бяха показани в три серии под специално осветление.

Първата серия от зрелището, решено в готик атмосфера, беше наречена на бурката като конкретика и метафора – „Женският телевизор“: разчистване и примирение“. „Под бурката не се вижда кой е – жена ли е, мъж ли е, био робот ли е!“, мотивира се Митко Дамов. Във втората част, „Празникът на мъртвите“, манекените бяха със силен до гротесков макияж, като устните им стояха като зашити, за да припомнят, че словото не може да се лее толкова волно, колкото на всички привидно им се иска и че духът е заплашен от унищожение.

На финала, „Планета Страх: номера вместо хора в дигиталния концлагер“, върху голите ръце бяха залепени спринцовки, директно отвеждащи към дебата за ваксините и страха в дигиталното чистилище. Неслучайно въвеждащите реплики на поредната „Утопия”, режисирана от Дамов, започва с думите: „Има толкова много звезди на небето – коя от тях да избера? Има толкова много пътища в живота – по кой от тях да поема? Има толкова много демони в света, които ме дърпат назад?“ 

Първата „Утопия“ на Митко Дамов беше посветена на Карл Лагерфелд, втората изригна с началото на пандемията, когато екипът му от „Вог вижън“ лансира творчески синкретизъм и динамика, поръсени с цветна енергия - дантели, бродерии, пайети, декорации, волани, пера, деколтета, воали, басти, волани, флорални мотиви. Тогава маските върху лицата бяха изрисувани или от тюл с перли върху тях – от „мълчание“, през „невъзможност да се чуваме“,  до „отчуждение“. Сега, във финала на своeобразната трилогия, се усеща бунта на артиста, който не желае да бъде зависим от статуквото.

Извън този тип послания, косите, налагани от Митко Дамов, който представя в България елитния френски бранд La Biosthetique, са все така атрактивни и актуални – кок, плитки, дискретна асиметрия в класическа палитра. Косите са прибрани заради шапки и други предпазни средства. 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай