Борисов: България стои върху милиарди от газ

Борисов: България стои върху милиарди от газ | StandartNews.com

Трябва да дадем кураж на хората, които мислят различно от четворната коалиция, казва Бойко Борисов

- Г-н Борисов, какъв ще е резултатът след евромача в неделя?

- Какъвто народът прецени. Това зависи само от него.

- Ще бъдат ли резултатите залог за стабилността на кабинета "Орешарски" и при какво разпределение на процентите ще тръгнете към предсрочни избори?

- Четворната коалиция във всички случаи ще държи властта, така че в това отношение резултатите от изборите нямат абсолютно никакво значение. Ние и сега сме първа политическа сила, но това не им пречи да управляват - така че и пак да сме първи, пак нищо няма да им попречи. Просто тези морални норми за тях не важат.

- Появи се информация в медиите, че четвъртата в листата на "Коалиция за България" - Достена Лаверн, е разследвана във Франция...

- И аз го прочетох, за да го пише в медиите, значи е истина. Почти съм убеден, че ще излезе истината, което пък ще е голям срам пред Европа.

- Очаквате ли да я оттеглят от листата?

- Разбрах, че майката на въпросната госпожа е най-големият критик на Георги Първанов и затова сигурно няма да я оттеглят.

- Един от вашите депутати няколко дни напуска и се връща в ГЕРБ, последно остава официално в партията. Какво означава това, някой притиска ли го?

- Говорихме си с Даниел Георгиев... Но вижте хората ги е страх от една страна, от друга, ако почнат да разказват как са притискани, не могат да се отърват от съдебни процеси, от свидетелски показания и т.н. Затова аз ги разбирам. Факт е обаче, че уплашени от предстоящия вот, оказват огромен натиск върху депутатите от ГЕРБ, защото след изборите ще има вече четворна коалиция, независимо от това какво говори Николай Бареков. Факт е, че досега при всички решения на парламента неговите депутати винаги са гласували с ДПС и БСП. А и е факт, че когато от БСП напусна депутат и отиде при него - никого това не притесни. Което означава, че те си знаят, че той, когато им потрябва, ще гласува с тях. Натискът е голям, като пътувам из страната, виждам нашите кметове как биват привиквани - много деликатно и им се подсказва, че ако не подскачат много, а камо ли ако ме предадат, колко мед и масло ще има за тях. Общински съветници, където са крехки мнозинствата, се притискат и искат да минават от другата страна - просто нечувана полицейщина.

- Има ли кметове от ГЕРБ, които вече са решили да се оттеглят от партията?

- Те засега не се оттеглят, защото ГЕРБ е достатъчно силна, а и в социологиите води. Затова тези избори имат значение първо да бъдат пратени повече евродепутати от десницата в Брюксел и второ - да дадем морална сила и кураж на хората, които мислят различно от четворната коалиция.

- Каква е причината за растящия процент на евроскептиците и доколко говоренето за партиите на статуквото ще повлияе върху резултатите като цяло на ЕНП?

- ЕНП удържа Европа стабилна в най-чудовищната криза след войната - финансова и икономическа. И хората в много държави го оцениха това и дори ако вземете Гърция, хората продължават въпреки резките мерки, които са за стабилизация. И в Германия ХДП и ХСЗ отново получиха огромно предимство пред социалдемократите. Разумните постепенно разбират, че особено когато е криза, само образованието, високата квалификация и многото работа могат да изведат една държава напред. Даром пари никъде няма. Така че евроскептиците се опасяват от това, че виждате колко партии се засилиха да влизат в ЕП, дори Волен Сидеров, който иска да излезем от ЕС, се е записал като водач на листата да ходи като европейски депутат. Бива-бива, ама пък такова нещо вече нямам думи... Освен това имаме парадоксална, груба кампания от страна на БСП - брутална буквално, тези клипове със саби, с боксьори, с черен PR - отврати много хора. Говоренето на цензурата ежедневно по най-груб начин към своите опоненти също. За съжаление кампаниите на ГЕРБ, на ДПС и на Реформаторския блок правят много рязко изключение от правилото, което наложиха другите партии.

- Като споменахте ДПС, след кафето на помирението, както го кръстихме журналистите, промени ли се отношението ви към Движението и при какви обстоятелства бихте управлявали с тях. Има ли такава възможност и на каква цена?

- Първо, за да се отговори на такъв въпрос, задължително трябва да има предсрочни избори. И винаги съм казвал - както ни подреди народът, ние трябва да се съобразяваме с това. Зад всяка партия стоят стотици хиляди или милиони гласове. Второ, това кафе имаше една-единствена цел - тя се изпълни и, както виждате в момента, водим една абсолютно толерантна, много остра с политически тези борба, но никой от нас не преминава границата на доброто възпитание. Дори аз дадох пример в техния клип, че те отчитат направеното от нас и какво още ще направят. Но нищо повече - и всичко останало е абсолютна спекулация. За да се говори за коалиции, за съвместно управление - за това трябва да се срещнат ръководствата на партиите - дни, месеци да се преговаря за всяко едно нещо. И едва тогава, ако тогава има съгласие, да се подпише коалиционно споразумение. Така както в Германия леви и десни се събраха, но на базата на 200 страници споразумение. И никой там не каза "тези или онези предадоха избирателите", защото излизаш, показваш пред хората какво си подписал и те разбират истината. Така че само при такива условия може да се коментира. Към момента ние сме единствените, които сме доказали, че сме управлявали винаги сами и не сме влизали в коалиция с ДПС. Показваме добро възпитание, толерантно отношение, а не вадене непрекъснато на омраза. Аз съжалявам и щях да бъда изключително толерантен и към БСП, ако те не провокираха с такива клипове, където ни нокаутират боксьори, свалят ни на земята, пробождат ни със саби - все кръвопийски неща. Ако това не го правиха, ние също щяхме да бъдем толерантни и към тях, както сме толерантни към нашите опоненти от Реформаторския блок. Бих абсолютно сравнил и реформаторите, и ДПС с нас - просто водим си кампаниите, противници сме, опоненти сме, за никакви общи действия не сме говорили, просто се държим като европейски политически партии. А не да ходиш по площадите и да обявяваш кого ще вкарваш в килия и какво ще правиш. Защото сигурно е, че след това с едни букети цветя ще идват да се извиняват.

- А в рамките на този парламент възможна ли е нова коалиция?

- В рамките на този парламент не може да се прави нищо. Този парламент е тотално компрометиран. Присъствието на "Атака" вътре е недопустимо за всяка една партия в парламента - и за БСП, и за ДПС. Виждате как бягат, като се каже, че са в коалиция с "Атака", камо ли за ГЕРБ. Така че в този парламент, дето се вика - в петък трябва да му е последното заседание. Оттам нататък не съм оторизиран, нито съм разговарял, не мога да говоря за политиката на другите партии. Ако има предсрочни избори, ще се опитаме да дадем максимално добър резултат и после, както хората ни подредят, ще търсим решение. До този момент гарантирам, че по никакъв начин, с никого не е говорено от БСП, или от ДПС, или от друга партия за коалиция или съответно каквото и да е съвместно управление. Моята цел е да управляваме сами и да носим цялата политическа отговорност сами. Ако народът пак ни даде, както го правихме и миналия път, това право ще го правим. Ако не, ще разсъждаваме на глас пред всички какви са ни вариантите.

- И все пак, ако сте първа политическа сила, ще искате ли отново предсрочни парламентарни избори?

- Ние го искаме всеки ден, а и сега сме първа политическа сила. Напомням ВИ с големи букви да напишете - сегашните избори са за Европейски парламент, не за български. Ако БСП загуби, те няма да кажат, че нямат право да имат председател на Народното събрание в този парламент. А ако спечелят, ще започнат да говорят, че видите ли, имат морално право. Но това са два различни избора, все едно два различни турнира - единият за Шампионска лига, другият за вътрешното първенство. И съжалявам, че Сергей Станишев цял месец бяга и не се среща с нашия водач на листата Томислав Дончев, да видят хората какви кадри пращаме ние и какви БСП в Брюксел. Съжалявам, че се уплаши и не иска такъв дебат.

- Как се чувствате, като гледате как се откриват обекти, които ГЕРБ работи?

- Какво да ви кажа - с радост ги гледам, защото хората знаят, че всичко това ние сме го направили. Вижда се, че сега нищо ново не се прави, вижда се още как постепенно се спират еврофондовете, блокира се бюджетът, трупат се дългове и в края на краищата, когато един обект е готов, той остава за хората. Така че ме радва и остават добри чувства в мен. Аз като станах премиер, довърших само един техен обект - Хаимбоаз, и не отидох да го открия, защото приносът ми бе незначителен. Докато те не се срамят да открият Дунав мост 2, който го бяха провалили, "Тракия" откриха, "Хемус" откриха, "Струма" откриха и спряха. В момента нито "Струма", нито "Хемус", нито "Марица" - нищо не се работи и няма да се довърши.

- Смятате ли, че България ще има проблеми в новия програмен период?

- Факт е, че тази година е нулева. Вместо да черпим милиарди от Брюксел и да строим, в момента те не ни плащат фактурите, блокират проектите, кметовете ни се оплакаха. Ето - завчера в Бургас Митко Николов каза, че вече почват да идват писма от фирмите строители, че не им се плаща, ще заведат дела на общините, ще ги осъдят и ще фалират общините. И тогава ще се изправим пред апокалипсис и вътре в държавата.

- Смятате ли, че може в близките години да намалим зависимостта си от руския газ?

- Зависимостта от руски газ ще стане нула. Само след няколко години България ще стане основен производител и износител на газ.

- С какви факти за това разполагате?

- Ами фактите са, че румънците започнаха вече да теглят от тяхното джобче на "Хан Аспарух" - нашето газово и нефтено находище. От "Галата" придобиваме близо 12% от необходимата ни газ - от една малка тръбичка. А "Хан Аспарух" има за десетки години газ. В "Терес", което те спряха, имаше за още десетки години газ, в "Силистар" - за още десетки години, в Ловеч и какво ли не. А България е изключително богата и на шистов газ. Рано или късно ще има технология, която ще е безопасна. България стои върху милиарди. Така че след няколко години тази зависимост ще падне и затова ние направихме ОВОС - най-важното за "Южен поток", подкрепяме го и искахме само да се впише, че по него може да тече и придобит в България газ. Което се надявам и Европа, и руснаците искат и най-накрая и на нашите национални предатели ще им увре в главите, че това е хубаво за България, а няма нищо лошо и за руснаците, защото те ще взимат такси от газа.

- Как Европа ще се възстанови от дълговата криза и какви са стъпките, които трябва да се приемат, за да се съживи икономиката като цяло?

- Аз изцяло заставам зад позицията на Ангела Меркел, че трябва да се работи с Русия, защото сме на един континент. Също така приветствам и това, че руската армия започва да се оттегля към казармите. Убеден съм, че всичко това ще се нормализира и в XXI век до военни действия на територията на Европа няма да се стига. А оттук нататък нашето верую като партия е" "Обучение, обучение, квалификация и много работа". Иначе всичко останало е само празни приказки.

- Какъв дебат очаквате за енергeтиката по време на вота на недоверие?

- Аз затова казах, че в петък трябва да е последното заседание на този парламент по простата причина, че управляващите не могат да осигуряват кворум. Що за парламент е това? Има ли друга държава в Европа, която през половината време няма кворум? Това означава тотално безсилие на сегашната коалиция. Така че ние ще се явим с данните, които имаме - не много - поради това, че и тук нарушиха закона и не ни представиха реалните финансови счетоводни отчети на БЕХ и НЕК. Е, те няма как да ги скрият, рано или късно ще ги покажат, но тяхната цел е колкото се може повече хора да се подведат и да гласуват за тях на 25-и. А след 25-и - потоп. Те искат да прикрият това, че лъжат хората за цената на тока, за независимата ДКЕВР. Само преди няколко месеца твърдяха, че имат големи резерви в енергийната система, което означава, че са я заварили от нас в добро състояние. Как така изведнъж резервите се изчезват? И вече една година Сергей Станишев не иска да започне строежа на АЕЦ "Белене" - за радост, разбира се, но все пак да напомним, че 14 милиона лева похарчихме за референдум, за да му угодим на прищявката. И също така продължавам да твърдя, че единият реактор от АЕЦ "Белене" да се вземе и да се сложи като седми реактор в АЕЦ "Козлодуй". Тогава ще имаме V, VI, VII - руски, а за осми реактор на мястото да дойде американски реактор. Това щеше да е много добре, а и вече почти сме го платили този осми реактор.

- Кой български политик или експерт искате да видите отново в ЕК, за кой ресор смятате, че трябва да пледира България и кой е най-подходящият човек за следващ еврокомисар?

- Има много вече подготвени хора за Европа. Кристалина Георгиева - прекрасен комисар, Меглена Кунева също добър комисар, от нас и Лили Павлова, и Томислав Дончев, и толкова много хора има, които вече са натрупали опит, знания, езиково подготвени и могат да се справят.

- Коя ще е първата ви задача след европейските избори, независимо от резултатите?

- Ох, първата... На 27 май имаме среща на ЕНП в Брюксел и на базата на резултатите ще говорим за това как ще бъде структурирана ЕК, ЕП, нашите кандидати как са се представили - на всички европейски държави, за кои постове ще обсъждат хората.

- Нарушихте ли традицията или я спазихте да се обзаложите колко депутати ще вкарате в ЕП? Какъв е залогът и с кого се хванахте на бас?

- Е, винаги се хващам на бас.

- С Цветан Цветанов ли?

- С него е. И винаги така се хващам, че и да загубя - да ми е кеф.

- Какво ще му дадете този път, ако загубите?

- Е, тайна. Нека да спечелим и ще ви кажа.

- А кафеварката дали успяхте да си вземете от парламента?

- Не, запечатали са стаята и не мога да си я взема. Добре че съм на обиколка и не ми трябва сега. Но видяхте колко са смешни и жалки - използват да ни няма, за да запечатат една стая 2 на 3 метра и да се прави на мъж Мишо Миков. Явно е бил махмурлия и не е знаел какво да прави в парламента, та това е избрал. Просто е срамота.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай