ВУЗ за програмисти тръгва догодина

Глад за софтуерни инженери, през 2015 г. ще има недостиг на 22 000

ВУЗ за програмисти тръгва догодина | StandartNews.com

София. Първи софтуерен университет отваря врати у нас догодина. От май 2014 г. той започва прием на кандидати, които ще готви директно за бизнеса. Негов създател е софтуерният специалист Светлин Наков, автор на 7 книги за програмиране и носител на Президентската награда "Джон Атанасов", както и на няколко медала от международни олимпиади по информатика. Доскоро той бе част от екипа на "Телерик".

"Мечтата ми да направя софтуерен университет е от първия ден, когато влязох в Софийския университет и там един старец преписваше математически теореми на дъската", разказва Светлин Наков, който е амбициран да превърне страната ни в своеобразна силициева долина. "Търсенето на специалисти в софтуерната индустрия е огромно. По данни на БАСКОМ (асоциацията на софтуерните фирми) до 2015 г. ще има недостиг на близо 22 000 специалисти, най-вече софтуерни инженери. Софтуерните фирми изнемогват за кадри, отказват поръчки, спират изкуствено растежа си", твърди инженерът.

Няколко софтуерни компании са си направили академии, за да обучават кадри сами, въпреки че това е трудно и скъпо решение. Затова Наков създава университет, в който студентите още след първата година могат да започнат работа. Той ще работи в партньорство с акредитирани университети и те могат да дават дипломата за висше образование. "Нашите студенти ще учат първо в софтуерния университет по съвместна програма с друг ВУЗ, след това ще продължат обучението си в него и той накрая ще им издаде диплома за висше образование", разказва Наков. Онези, които учат само в академията, ще получават грамоти и сертификати. Дипломата е допълнителна и незадължителна услуга. В софтуерната индустрия от много години насам фирмите не търсят дипломирани, а можещи хора", казва Наков.

Обучението ще трае между 1 и 3 г.

"В идеалния вариант, когато студентът се справя добре, се предвижда той да вземе професия и да започне работа след една година интензивно учене, домашни, проекти и много практика - средно по 8-10 часа на ден", твърди създателят му. "Разбира се, много от студентите няма да се справят и ще повтарят някои от семестрите или ще се откажат".
След първата година студентите ще започват работа със стартова заплата 1000-1500 лв., като продължават да учат онлайн при много по-ниско натоварване - вечер след работа и в събота и неделя. През втората и третата година са предвидени курсове за увеличаване на квалификацията, които дават опит и по-широк професионален поглед. Предвидени са 6 семестъра, плюс нулев, който е незадължителен и служи за подготовка. Приемът е с практическо решаване на пет задачи с език по избор (C++, C#, Java, PHP, JavaScript). За подготовка за изпита ще има безплатни курсове, които ще траят около 2 месеца.

Самото учебно съдържание също е безплатно. То ще бъде качвано в Интернет във вид на видео уроци, демонстрационни примери, проекти. Ще се заплащат само изпити, сертификати, дипломи, студентски права. Тези такси ще са малко по-високи от държавните и по-ниски от частните университети. Силните студенти обаче ще бъдат освободени от тях, като ще получават стипендии от софтуерни фирми или от самата академия.

"Не вярвам да произведем търсените 22 000 софтуерни инженери и да решим напълно проблема с недостига на специалисти. Това е световен проблем, който все още не е решен нито в САЩ, нито в Европа, нито дори в азиатските страни. В България потенциалът е да предлагаме обучение на до 10 000 - 15 000 софтуерни инженери на година, от които добри специалисти могат да станат едва 20-30%. Тоест реалистично е да произвеждаме по 3-4 хиляди софтуерни инженери на година", разказва Наков.

"Това ще има значителен ефект за икономиката, защото не е тайна, че един програмист храни по още 2-3 души и плаща данъци на възможно най-високото определено от закона ниво", допълва той. Наков очаква почти 100% от завършилите при него да започнат работа като софтуерни инженери веднага след завършването си. "Най-силните студенти ще получат договори за работа много преди да завършат. Фирмите ще дават стипендии и ще наемат силните студенти от университета още след приемните изпити. Разговаряли сме с десетки фирми и всички те търсят софтуерни инженери и са готови да дават десетки, а някои дори стотици стипендии.

Една фирма сподели, че са отказали наскоро нов проект за 200 души поради невъзможност да бъдат наети толкова хора", допълва той. Компаниите, с които университетът ще работи, ще се появят на сайта на софтуерния университет (http://softuni.bg) в началото на 2014 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай