ВТУ въвежда задължително обучение по български език за всички студенти

ВТУ въвежда задължително обучение по български език за всички студенти | StandartNews.com

Велико Търново. Всички студенти задължително ще изучават български език, без значение в каква специалност са приети, решението е на ръководството на Великотърновския университет и влиза в сила от новата учебна година. Учебното заведение става първият ВУЗ в България, в който студентите от всички специалности ще изучават "Български език и стил".

 

Решението на Академичния съвет е новата дисциплина да е с хорариум 30 часа упражнения в редовната и 15 часа в задочната форма на обучение, съобщи ректорът проф. Пламен Легкоступ. "Въвеждането на новата учебна дисциплина е рядък случай в българската академична практика на национално отговорно мислене и проява на институционална грижа за повишаване на езиковата култура на кадрите с висше образование", се казва в докладна записка на проф. Стоян Буров, ръководител на Катедрата по съвременен български език.


Във ВТУ "Св. св Кирил и Методий", вече стартира и кандидатстудентската кампания. Документи за участие в първата изпитна сесия ще се приемат и през почивните дни. Заявките могат да се подават до 1 април в Ректората, в бюрата за прием в 28 града в страната и чрез електронната система на сайта на ВТУ. Първият конкурсен изпит е Тестът по български език на 12 април. Втората изпитна сесия ще се състои от 5 до 15 юли. Документи за участие в нея ще се приемат от 17 юни до 2 юли. За поредна година във ВТУ ще може да се кандидатства и с оценките от държавните зрелостни изпити, положени от 2008 година насам. По традиция преди първата изпитна сесия ще се проведе Ден на отворените врати. Той е определен за 15 март.

 


Пет нови специалности се разкриват във Великотърновския университет за учебната 2014/15 г. Те са Приложна лингвистика с китайски и втори чужд език, Начална училищна педагогика и английски език, Изящни изкуства – реставрация и консервация, Изящни изкуства – рисуване и интермедия, Русистика. Нулев прием ще има за Руска филология.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай