Четвъртък,

Вдигат учителските заплати от 1 януари

От: Администратор -
5733
Вдигат учителските заплати от 1 януари
A
A
A

От 1-ви януари 2017-та година всички учители ще получат 10-проценто увеличение на заплатите си.

Това заяви по време на откриването на Националния учителски събор в зала „Арена Армеец" министърът на образованието Меглена Кунева. Също ще се увеличат парите за квалификация на учителите, както и за тези, които изпълняват длъжността "класен ръководител".

Учители от цялата страна се събраха на Национален събор, за да обсъдят проблемите в образованието и как да се повиши доверието към професията им. Съборът под мотото "Мисия учител" се провежда в столичната зала "Арена Армеец".

В словото си президентът Росен Плевнелиев каза, че не може да не е тук, когато над 12 000 представители на най-благородната професия - учителството, са на едно място. Той каза, че политиците трябва да застанат "мирно", да погледнат учителите и да ги чуят.

По думите му, това е най-важната професионална област, а учителите са благословени със своята професия. Според него възраждането на българското образование трябва да е национален приоритет, дългосрочен, надпартиен и стратегически.

Ключовият фактор за качествено образование е добре подготвения, мотивиран и постоянно развиващ се учител. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на Националния учителски събор в зала „Арена Армеец", предаде „Фокус".

„Като кмет на столицата съм виждала тази зала пълна много пъти, но сега, когато я виждам изпълнена с учители, изпитвам особено вълнение. Казвам го не само като човек, който е бил учители и директор, но и като гражданин и като политик, за който образованието е ключът към развитието на страната ни", заяви Фандъкова. По думите ѝ да бъдеш учител е мисия, в която се посвещаваш с любов и отговорност, които учениците разпознават безпогрешно и на които от своя страна те също се учат.

„Около 90 000 са българските учители и всеки един от тях оставя своя отпечатък върху бъдещето на страната ни чрез това, което дава на своите ученици", подчерта столичният кмет. Тя допълни, че ключовият фактор за качествено образование е добре подготвеният, мотивираният и постоянно развиващият се учител.

„Реформата в образованието може да бъде успешна само, ако се разбира това и всички усилия и инвестиции се насочат именно към мотивацията, кариерното развитие и квалификацията на учителите. Очаквам това да се случи и лично ще подкрепям всяка стъпка в тази посока", увери Фандъкова. Тя допълни, че прилага това свое развитие чрез ангажиментите на столична община да инвестира в по-качествени условия за работа на учители и ученици. „Надявам се Министерство на образованието и науката да успее да осигури такива инструменти, които да позволят на българския учител да даде най-доброто от себе си. Добрите модели не е нужно непременно да търсим някъде навън. Основата на добрите модели ги има тук – в България, във вашите класни стаи", заяви тя на учителите.

Фандъкова предложи на специалистите, които работят за промяната, да погледнат най-добрите примери в българското учители, работата на иновативните учители, да я проучат и да я представят на останалите им колеги.

Сред основните цели на събора са да има публичност по отношение на образователните промени, да се популяризира учителската професия, както и да продължи разясняването на закона за училищното образование, който влиза в сила от 1-ви август. В Просветното министерство са получени над 2 000 въпроса, свързани с него - за квалификацията на учителите, пенсионирането, новите програми, образователните стандарти, каза министърът на образованието Меглена Кунева, цитирана от БНР.

"Учителите са сила на съвременната българска държава и такива искаме да бъдат, и разбира се, ние ще дадем рамковата характеристика на закона, защото за няколко часа не може да се отиде абсолютно във всеки детайл и трябва да кажем какви са ни приоритетите. Още в момента, в който аз навлезнах в закона, моят политически избор беше да кажа и да настигна думите си с действия, че в центъра на закона и в центъра на образователната реформа е учителят", каза още Кунева.

За наем на зала "Арена Армеец", озвучаване и техническо оборудване министерството е предвидило 100 000 лева. Учителите пристигнаха в София с училищните автобуси, като разходите се поемат от бюджета на учебното заведение.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички