Вдигат учителските заплати от 1 януари

Вдигат учителските заплати от 1 януари | StandartNews.com

От 1-ви януари 2017-та година всички учители ще получат 10-проценто увеличение на заплатите си.

Това заяви по време на откриването на Националния учителски събор в зала „Арена Армеец" министърът на образованието Меглена Кунева. Също ще се увеличат парите за квалификация на учителите, както и за тези, които изпълняват длъжността "класен ръководител".

Учители от цялата страна се събраха на Национален събор, за да обсъдят проблемите в образованието и как да се повиши доверието към професията им. Съборът под мотото "Мисия учител" се провежда в столичната зала "Арена Армеец".

В словото си президентът Росен Плевнелиев каза, че не може да не е тук, когато над 12 000 представители на най-благородната професия - учителството, са на едно място. Той каза, че политиците трябва да застанат "мирно", да погледнат учителите и да ги чуят.

По думите му, това е най-важната професионална област, а учителите са благословени със своята професия. Според него възраждането на българското образование трябва да е национален приоритет, дългосрочен, надпартиен и стратегически.

Ключовият фактор за качествено образование е добре подготвения, мотивиран и постоянно развиващ се учител. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на Националния учителски събор в зала „Арена Армеец", предаде „Фокус".

„Като кмет на столицата съм виждала тази зала пълна много пъти, но сега, когато я виждам изпълнена с учители, изпитвам особено вълнение. Казвам го не само като човек, който е бил учители и директор, но и като гражданин и като политик, за който образованието е ключът към развитието на страната ни", заяви Фандъкова. По думите ѝ да бъдеш учител е мисия, в която се посвещаваш с любов и отговорност, които учениците разпознават безпогрешно и на които от своя страна те също се учат.

„Около 90 000 са българските учители и всеки един от тях оставя своя отпечатък върху бъдещето на страната ни чрез това, което дава на своите ученици", подчерта столичният кмет. Тя допълни, че ключовият фактор за качествено образование е добре подготвеният, мотивираният и постоянно развиващият се учител.

„Реформата в образованието може да бъде успешна само, ако се разбира това и всички усилия и инвестиции се насочат именно към мотивацията, кариерното развитие и квалификацията на учителите. Очаквам това да се случи и лично ще подкрепям всяка стъпка в тази посока", увери Фандъкова. Тя допълни, че прилага това свое развитие чрез ангажиментите на столична община да инвестира в по-качествени условия за работа на учители и ученици. „Надявам се Министерство на образованието и науката да успее да осигури такива инструменти, които да позволят на българския учител да даде най-доброто от себе си. Добрите модели не е нужно непременно да търсим някъде навън. Основата на добрите модели ги има тук – в България, във вашите класни стаи", заяви тя на учителите.

Фандъкова предложи на специалистите, които работят за промяната, да погледнат най-добрите примери в българското учители, работата на иновативните учители, да я проучат и да я представят на останалите им колеги.

Сред основните цели на събора са да има публичност по отношение на образователните промени, да се популяризира учителската професия, както и да продължи разясняването на закона за училищното образование, който влиза в сила от 1-ви август. В Просветното министерство са получени над 2 000 въпроса, свързани с него - за квалификацията на учителите, пенсионирането, новите програми, образователните стандарти, каза министърът на образованието Меглена Кунева, цитирана от БНР.

"Учителите са сила на съвременната българска държава и такива искаме да бъдат, и разбира се, ние ще дадем рамковата характеристика на закона, защото за няколко часа не може да се отиде абсолютно във всеки детайл и трябва да кажем какви са ни приоритетите. Още в момента, в който аз навлезнах в закона, моят политически избор беше да кажа и да настигна думите си с действия, че в центъра на закона и в центъра на образователната реформа е учителят", каза още Кунева.

За наем на зала "Арена Армеец", озвучаване и техническо оборудване министерството е предвидило 100 000 лева. Учителите пристигнаха в София с училищните автобуси, като разходите се поемат от бюджета на учебното заведение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай