В МОН не подкрепят орязването на философията в гимназията

В МОН не подкрепят орязването на философията в гимназията | StandartNews.com

В МОН не подкрепят орязването на философията в гимназията. Това стана ясно от думите на главния експерт Коста Костов в студиото на „Тази сутрин". Той уточни, че има изключително много възражения срещу проекта на наредба, с която се намаляват с между 35 и 40% часовете от философския цикъл.

„Става дума за проект на наредба, при всички положения, това не е окончателен текст", обясни той. Нито едно от възраженията не противопоставя философията на гражданското образование, което се въвежда в горен курс, смята Костов.

Граждански науки се изучават у нас от края на XIX век, като традицията е те да са надграждане на това, което дава философията, коментира експертът.

„В този вид не може да се случи никакво надграждане, този хорариум не позволява изграждането на каквото и да е", каза от своя страна доц. д-р Веселин Дафов от Софийския университет. И добави, че предлаганите промени нямат никакви мотиви и основания, а общественото обсъждане е останало на заден план заради местните избори и политическите скандали.

„Няма как философията да премине в друг, освен във философия", подчерта той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай