Неделя,

Учителите на бунт срещу подслушвателните устройства

От: Администратор -
115
Учителите на бунт срещу подслушвателните устройства
A
A
A

Днес никой не може да си позволи да слага каквито и да е "бръмбарчета" в якичките, в джобчетата или някъде закачени върху дрешките на децата, за да се подслушва българският персонал в образователните институции, каза председателят на Синдиката на българските учители към КНСБ Янка Такева на 20-ата церемония за връчване за наградите в Националния учителски конкурс "Учител на годината".

Тя заяви, че ако това продължи, Синдикатът на българските учители, ще напусне демонстративно работните си места за 40 дни. "Ще повторим стачката от 2007 г., защото тогава не ни упрекваха, че не сме в класните стаи и че децата не учат, тогава ни упрекваха, че няма кой да им гледа децата", заяви Такева.

В словото си лидерът на СБУ поиска да се подписва договор между ръководствата на училищата и родителите, за да изпълняват те ангажиментите си, когато децата са в училище и в детската градина. Имаме нужда българският учител да се разтовари от ненужната бумащина в училище, която го превърна в администратор, заяви Такева.

Тя се обърна към учители в залата, че трябва да имат самочувствие, защото "имаме изключително добро средно образование и най-развитата образователна предучилищна система, но трябва да се поиска от новото ръководство на МОН да се квалифицират учителите, преподаващи в девети клас за това как да работят по тестовете за международното изследване PISA".

На церемонията Янка Такева поиска също "да излезе от анонимност всеки, който оценява българските учебници". Тя попита риторично кой носи отговорност, когато има недоволство от това как се списват учебниците. "13,8 процента е неграмотността сред младите хора в училищна възраст", каза лидерът на СБУ и посочи, че за това "не е виновен българският учител". Янка Такева заяви категорично, че за този негативен факт "са виновни тези, които не създадоха механизъм за влизането на тези деца в училище и за отговорността, по Конституцията на България, родителите да си изпращат децата на училище".

Пред журналисти Янка Такева каза, че е против виденаблюдението в класните стаи и в занималните, но да го има на матурите, както в коридорите и в дворовете на училищата. По думите й на матурите в чужбина в класните стаи няма видеонаблюдение. Такева призова учениците да имат достойнството да покажат знанията си, а не да се възползват от преписване на изпитите. "Можем да стигнем и по-далече - ако два пъти един ученик е хванат да преписва, не трябва да има право да се явява на матура и да ходи на друго място да си валидира знанията", коментира Такева.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията