Танев: Стотици квестори са изнасяли информация за матурите

Танев: Стотици квестори са изнасяли информация за матурите | StandartNews.com

Министърът на образованието Тодор Танев призна, че вероятно няколко стотин квестори са участвали в изнасянето на информация за матурите.

"В Регионалните инспекторати, въпреки подозренията - няма проблем. Проблемът главно е в по-малките населени места и в квестори, които са учители. Точният брой на квесторите не се знае, тъй като не сме пратили навсякъде проверки, поради липса на състав в МОН, но вероятно са няколкостотин квестори", каза пред журналисти Танев, цитиран от БГНЕС.

"Икономическа полиция, която прави проверка знае за какво купуване става дума. Говорете с тях, аз не съм полицай. Те знаят за какво изтичане става дума, защо са точно тези грешки, дали са умишлени и кога са допуснати. Всичко се знае много точно вече. Квесторите след 08.30 сутринта са изнасяли информацията за матурите. В страната повече. Някой джебчия като грабне портмоне в автобуса схема ли е? От години е правено това от квесторите. Както пише в една книга - на гарата винаги се е крадяло и пак ще се краде. Нямаше да има МВР по света, ако не се крадеше", продължи той.

"Гледаме по оценките, гледаме мястото, имаме телефони на всички, които са били. От 3-4 критерии специалистите ни успяват да намерят доста съществени тенденции. За да има наказание за квесторите трябва да бъде доказана вината им. Има за тези, които сме доказали. Направихме максимума, но каквото и да правим 400 души от МОН с 2 600 училища няма да стане", посочи Танев.

"Забелязахме откъде идват пробойните и не ми е ясно защо тези мерки не са били вземани преди. В една гимназия, която е била на 6-то място, сега се оказва на 100-тно. Изпратихме проверки на много места. При затягането на дисциплината, което осъществихме тази година, намаля и успеваемостта", каза и добави, че заедно с народните представители трябва внимателно да се анализира и може би наесен да се предложи ново по формата си проверяване на зрелостниците.

"Имам предвид технологично нов начин на провеждане на матурите. Едно от първите неща, които идват на ум е да бъдат по-кратки, но далеч не е само дължината, а цялостната организация", коментира образователният министър.

Според него това, което правели някои медии, целейки, може би прокарване на неверие в родителите в образователната система и работата на МОН, че той и Ваня Кастрева не си гледат работата и не знаят какво правят, успели да създадат тази година, при нищо недоказано, че има изтичане от МОН на темата по български и литература.

"Сто пъти повторена една лъжа става истина, както знаем по законите на нацистката пропаганда. Не знам какво се постигна с това. Във Facebook е казано: Яворов ви поздравява. Това е изтичането и знаем кой е той и той не работи в университет. МВР може да каже кой е той, но аз намекнах, че е студент и не го прави за първа година. Кой спечели от това, че сърцата на толкова хиляди родители туптяха", запита министърът на образованието.

Той повтори, че от МОН не е изтекло каквото и да било тази година, защото абсолютно всички мерки били взети. "Пред мен се генерираше темата, може ли да се поиска от мен нещо, което още да направя в параметрите на досегашното законодателство и кое е това, което не съм направил", възмути се Тодор Танев, посочва още БГНЕС.

Според него не е хубаво всеки ден да се обяснява някаква "тотална неистина", например, че министърът не е добре с главата и т.н. "Мисля, че не съм толкова зле, след като съм правил 2 катедри в СУ, бил съм в Харвард няколко пъти", защити се Танев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай