SOS за училището в Чипровци

SOS за училището в Чипровци | StandartNews.com

След закриване на последната мина легендарното школо е заплашено от закриване

Основното училище "Петър Парчевич" в историческия град Чипровци е заплашено от закриване, каза за вестник "Стандарт" директорката Светлана Тренчева. В момента в него от първи до осми клас се учат 69 деца, които се събират от 10-те населени места на общината. От края на януари опасността от закриване е станала още по-голяма, тъй като работа преустанови последната мина край града -за добив на флуорит. Без работа остават 107 местни жители, 30 от които са родители на ученици. Ако те напуснат града в търсене на нова работа, то първите последици ще са за училището, обясни директорката.
Легендарното школо има само един слят клас -

заедно учат 7. и 8. клас, където има общо 16 ученици

От началото на тази година 3 деца са напуснали града, следвайки родителите си, които са намерили нова работа в страната и в чужбина. Преди три години в училището не е имало нито един първокласник, поради което сега в него няма четвърти клас. Първокласниците са 6, а второкласниците - 17.

Трудно се издържаме с делегирания бюджет, каза още Светлана Тренчева. През последните години са натрупани около 50 000 лв. задължения към различни доставчици на публични услуги. Три пъти общинският съвет е гласувал решения за отпускане на парична помощ, но такива средства още не са преведени.

През миналата година "Стандарт" помогна на училището да си осигури средства за ремонт на покрива на сградата, като разказа за проблемите му. Тогава министерството на образованието и науката му отпусна 70 000 лв.

Училището в Чипровци има 390-годишна история. То е първото светско училище в България. Създадено е през 1624 година от епископ Илия Маринов, наследник на благородническо семейство, завършил право в Римския университет. Веднага след назначаването си за епископ той се заема с откриването на училище в родния си град Чипровци. В програмата му включва светските дисциплини граматика, математика, логика и философия. Посещаването на училището било задължително за децата на Чипровци. Всяка година по 7 - 8 ученици, завършили школото,

били изпращани в колежи и университети на Рим

Перуджа, Болоня, Флоренция, Лорето, Анкона, Виена, Краков да продължат образованието си. Един от тях е Петър Парчевич, който завършва университет в Италия и става доктор по богословие, български дипломат, ратувал за силна връзка на България със западноевропейските народи.

От 1945 година училището носи неговото име. До 2000 година е било средно и в него се е изучавало килимарство, което е привличало деца от цяла България. След това пансионът е закрит, учениците намаляват и училището става основно. Духът на килимарството обаче остава. 15 - 16 деца се учат в кръжок по тъкачеството в кабинета на училището. Те представят чипровските килими на големи събития в страната и чужбина. Преди 2 години са направили това в Япония, а през декември м.г. - във Виетнам.

Въпреки трудностите в училището в Чипровци се подготвят най-добрите ученици. "Петър Парчевич" е на 46-то място в страната по успех, а неговите ученици заемат първи, втори и трети места на областно ниво в различните изпити. Това признават учители от Монтана, където чипровските деца продължават образованието си. Неотдавна това официално обяви и директорката на регионалния просветен инспекторат Трайка Трайкова, допълни г-жа Тренчева. Ние имаме много добре подготвени преподаватели, които остават в школото само заради голямата си любов към просветата и родния си град.

За пореден път директорката призовава за финансова помощ

а МОН - за откриване отново на паралелка по килимарство. Това е наложително да стане, след като ЮНЕСКО вписа прочутите чипровски килими в списъка на световното културно наследство, смята тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай