Продължват стипендиантска програма за студенти-медици от ромски произход

Продължват стипендиантска програма за студенти-медици от ромски произход | StandartNews.com

Стара Загора. Стипендиантската програма за студенти по медицина и лекари-специализанти от ромски произход, инициирана преди 5 години от ромския център „Алипе", бе припозната и от здравното министерство и ще продължи още три години. Това съобщи лидерът на неправителствената организация „Свят без граници" Ганчо Илиев на среща със студенти медици в Стара Загора. Новият програмен период щял да се финансира по т.н. норвежки механизъм, дарителски фонд за екологични и образователни проекти на правителството на Норвегия. Акцентът на обучението на медиците в бъдеще щял да бъде върху специализантските програми.

Досега донори на стипендиантската програма за медици-роми са били Институтът „Отворено общество" и Ромския образователен фонд в Будапеща. От подкрепата досега са се възползвали над 1000 студенти по медицина и други медицински специалности и лекари-специализанти от ромски произход от цялата страна. Най-голям бил броят на студентите от Северозападна България и в Плевенския медицински университет. В зависимост от социалния си статус, специалността и успеха по време на следването те са получавали между 1200 и 2000 евро годишна стипендия. „Помощта, която получавам ми стига да си платя таксата за обучение, наема за квартира и общежитие, както и за учебници и помагала", посочи с благодарност Симона Костова, която учи медицина в Тракийския университет в Стара Загора.

По време на тазгодишната лятна практика в края на юли 30-ина от студентите-медици са били в ромската махала в старозагорското градче Николаево, за да окажат социална и медицинска подкрепа на живеещите тук. Бъдещите лекари, медицински сестри и рехабилитатори били силно притеснени от мизерните условия в това гето и смятат, че държавата постепенно трябва да започне да решава натрупаните проблеми в ромските гета.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай