Показваме какъв трябва да е учителят

Показваме какъв трябва да е учителят | StandartNews.com

Той вдъхновява, кара ни да отстояваме позициите си, разбира ни, посочват учениците

Любимият учител не е този, който пише лесни шестици, а човекът, който вдъхновява, провокира мисленето и разбира учениците си. Това показа кампанията на вестник "Стандарт" и МОН "Любим учител", която за втора поредна година стана повод младите хора да кажат какви качества ценят у преподавателите. Както и сами да посочат какви очаквания имат към хората, които всеки ден влизат при тях в класната стая. Миналата година сложихме началото на диалога между ученици, учители, директори и просветното министерство, а резултатите от него може да помогнат за така нужната реформа в образованието. Целта ни е и да помогнем учителският труд най-сетне да заеме своето заслужено достойно място в обществото ни.

В края на май и началото на юни 2016 г. деветокласниците от пет училища избраха с анонимна анкета своите любими преподаватели и посочиха качествата, заради които ги ценят най-много. От анкетите става ясно, че децата харесват учителите, които са строги, но справедливи, преподават не само академични, но и житейски уроци и се отнасят към тях с много любов. И заради любимите си преподаватели започват да харесват и предмета им, а това е стъпка и към промяна на отношението към образованието.

Тази година в кампанията участваха две софийски училища - 31 СУЧЕМ и 134 СОУ, Гимназията с преподаване на чужди езици "Симеон Радев" в Перник, езиковата гимназия "Петър Богдан" в Монтана и Природо-математическата гимназия "Сергей Корольов" в Благоевград.

"Много от колегите ми искат да направят уроците си интересни за учениците. Аз пък искам да ми е интересно на мен. А най-интересно ми става, когато видя как те започват да мислят". Така Георги Велев, учител по литература в 31 СУЧЕМ в София, разказва за магията на преподаване, с която спечели любовта на учениците.

Калина Михова, също литератор, избрана от учениците в 134 СОУ, пък споделя: "Моите ученици ми налагат да се откажа от монотонните уроци, от уморителните упражнения, от дългите и скучни домашни работи".

За учителката по литература Елизабет Алексиева от Перник децата казват: "Ние я харесваме, защото освен че е страхотен учител, тя е и страхотен човек - уникален". "Тя разпали страстта ми да пиша и да се интересувам от история и култура, а заради нея за първи път четох задължителна литература с удоволствие", споделя една от ученичките.

За Бисерка Александрова, преподавател по английски език в гимназията в Монтана, пък децата написаха: "Тя е учител и човек с голямо сърце. Учи ни не само на езика, но и да мислим критично, да отстояваме позициите си. При нея часовете са интересни, дори забавни. Чувствам я като приятел, като майка. С нея мога да споделя всичко, което е извън училището".

Ето защо деветокласниците в НПМ - Благоевград, избраха за свой любим учител преподавателката по литература Марияна Митова: "У госпожа Митова ценя това, че тя се държи с нас с уважение. Харесва ми, че тя обича работата си и се опитва да ни накара да учим. Прави нещата интересни. Тя е човечна". Това признание казва почти всичко по въпроса какви трябва да бъдат учителите.

Нека позитивността е критерий за новините

Марияна Митова,
любим учител на деветокласниците в Математическата гимназия „Сергей Корольов" в Благоевград

Любимият ми вестник „Стандарт" успя да преодолее строгостта и студенината на печата, адресиран към малка и подбрана публика, и разчупи нормите, търси средства за привличане на все по–широки читателски маси. В същото време печатът все повече се превръща в индустрия, целяща да се хареса – с едри и примамливи заглавия, с пикантни снимки и материали. Либерализацията на пресата, широкото навлизане на новината и сензацията, частният характер на вестниците и конкуренцията налагат своя отпечатък. Разговорният стил направи езика и заглавията по-малко сковани, по-информативни и екстравагантни, но тази свобода имаше и крайности, като на места достигна до цинизъм и вулгарност. Е, вестник „Стандарт" не е сред тях, затова е любимият ми. Наложи се и разбирането, че добрата журналистика трябва да бъде хаплива, злостна и понякога дори креслива интерпретация на събития и проблеми. Но ВИЕ /екипът на в. „Стандарт/ не сте от тях. Екстремната „модност" може да е впечатляваща, шокираща, понякога интересна, да провокира прочит, а и внимание към съответния вестник, но все пак е „модност", която има ограничено битуване. Езикът пак може да е оригинален, интересен, впечатляващ, въздействащ и да е в рамките на книжовната норма. Журналистиката не бива само да поставя въпроси, които постоянно вълнуват хората - заплати, пенсии, сметки, трагедии, а и да възпитава, да помага за справяне с проблемите, да дава решения. Като цяло ми липсват позитивните новини - за талантливи ученици, за успехите на наши сънародници по целия свят, за богатството на фолклора ни, покорил планетата, за геройските постъпки на обикновения, на малкия човек, рискувал живота си, за да спаси нечий друг, за толерантността у хората, за силата на българския дух...Въведете критерий за новини - позитивност. Искам журналистика, необременена с идеологии, максимално обективна и по възможност с по-голям акцент на позитивното, на съграденото, на постигнатото.

Борбата е за младия читател

Елизабет Алексиева, любим учител на гимназия "Симеон Радев" в Перник

От гледна точка на моята професия вестникът е много важен. Даже гениалният Христо Ботев е смятал себе си за журналист, а не толкова за поет. В сегашните времена младите хора са повече в мрежата, където лесно намират развлекателни неща и информация за "героите" на съвремието. Но аз съм встрани от модерните технологии и предпочитам хубавата книжна книга и вестника на хартия, а не в интернет. Борбата сега е за младия читател - да бъде спечелен и за хубавата книга, и за вестника, където може да получи по-пълна информация за различни събития. Лошите новини, които продават, не са толкова важни, колкото добрият пример, като съобщенията за победилите на олимпиади млади българи или за момчето, върнало пълен с пари портфейл. Съветвам учениците си да търсят различни гледни точки и да анализират какво се случва около нас. Вестникът може да направи новина и за личности от българската история и литература, представени по начин, различен от този в учебниците. Оставам с надежда, че вестникът ще спечели борбата за младите читатели, защото от него те ще са добре информирани.

Кампанията ви ни направи добра реклама

Пенка Ненкова, директор на гимназията с преподаване на чужди езици „Петър Богдан" – Монтана

Поздравяваме в."Стандарт" по случай неговата годишнина. Щастливи сме от факта, че тази година бяхме включени в кампанията "Учител на годината" и по този начин училището намери място на страниците на един от най-четените вестници в България. Сътрудничеството ни с вас се оказа добра реклама за гимназията и утвърди имиджа ни както в областта, така и в страната.

Впечатлени сме от разнообразието на рубрики във вестника, което го превръща в желано четиво на широка аудитория. Впечатлени сме и от инициативите, които се подемат от вестника, свързани с актуални проблеми в развитието на образованието. Ще се радваме и занапред вестникът да провокира размисли върху имиджа на българския учител, върху изграждането на позитивна нагласа и мотивация у учениците.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай