Първолаци в битка за всеки километър

Първолаци в битка за всеки километър | StandartNews.com

Нови правила за прием на първолаци въвеждат директори на столични училища. Много от тях затягат изискванията. Най-важният критерий за приемане в 1 клас ще бъде жителство в района на школото. В някои училища тази година документите ще се подават и онлайн.

Забавачката вече не носи преднина, 50 точки за жилище на една ръка разстояние

Родители губят шанса да запишат детето си близо до работата

Училищата започнаха да затягат критериите, по които ще записват първокласници. Много от тях премахват част от кухите изисквания, които доскоро носеха точки на малчуганите, и напред излиза основното изискване - да живееш в района на училището. Въпреки че подаването на документи на повечето места започва от април, педагогическите съвети на някои училища вече промениха правилата. Целта е децата, които живеят близо до училището, да получат реално предимство.
В 51 СОУ например тази година показателите, по които ще се класират децата, намаляват от седем на три.

Отпадат точките, които носи фактът, че детето е посещавало детска градина в квартала. Отпада и критерият "родители, завършили в същото училище", което 51-во въведе преди няколко години, за да си създаде своеобразна училищна традиция. Ако майката или бащата имат месторабота в същия район или работят в сферата на образованието, това вече също не носи бонуси. По този начин родители, които работят наблизо, губят предимството да запишат детето в училище, където им е удобно да го оставят и вземат след работа. На преден план излиза изискването децата да живеят в района на училището. Но всъщност основното, което Александров признава като проблем, е районирането. "Това е проблем, който трябва да бъде решен на по-високо ниво, от регионалния инспекторат или от общината. Ние не сме картографи, прокарваме границите на района си по линията на големите булеварди, но някои малки улички остават извън чертата. В същото време се опасявам, че те остават и извън чертата на съседната община "Триадица". Така деца, които на практика живеят сравнително близо, получават нула точки", казва Александров. Според него не е по силите на отделно училище да разреши проблема, от който недоволни родители се оплакват всяка година.

В 119 СОУ също променят изискванията си така, че децата, които живеят близо до училището, да получават много по-висок брой точки от връстниците си. "Точките, които получават децата, живеещи до училище, ще бъдат много по-високи от всички останали критерии, така че да им бъде осигурено предимство. Ако например дете, живеещо до училище, получи 50 точки, това, което е на километър от него, вече ще има 20", разказва Диян Стаматов, директор на 119 СОУ. Много по-малко ще бъдат точките и по всички останали критерии - например дали имаш братя и сестри в същото училище, дали родителите ти са учители и други. "Тази година випускът деца, родени в района на училището, е малко по-голям, а ние вероятно ще приемем две паралелки първолаци по-малко, така че битката за места ще е много по-сериозна", казва Стаматов.

Без опашки пред школата в Русе

Училищата в Русе и областта приемат документи за първокласниците през май, обясни шефът на Регионалния инспекторат по образование Димитър Райнов. В крайдунавския град традиционно подробностите по процедурата се обявяват месец по-рано. Критериите за прием в първи клас се определят за всяко едно училище. За да няма опашки пред школата, времето за подаване на заявлението не е решаващо, стига да е в сроковете, обявени от училището.

Обикновено водещите критерии при класирането са местоживеене близо до учебното заведение, месторабота на родителите, брат или сестра в същото училище. Те се определят на педагогическия съвет в рамките до 15 април всяка година. Децата не могат да бъдат записани преди края на май, защото те нямат удостоверение за завършена подготвителна група. В Русе на най-голям интерес се радват три-четири от училищата в центъра на града, както и школата с изучаване на чужди езици. През последните десетина години се наблюдава обаче непрекъснато намаление на броя на учениците в региона. На 15 септември м.г. училищния праг прекрачиха с 468 по-малко деца от предходната година. Причина за това са миграционните процеси. Тази учебна година първокласниците са 1850 или с 14 деца по-малко.
 

Адрес отпреди Нова година дава бонус

Все повече училища въвеждат и увеличен брой точки за адресна регистрация в района на училището, ако тя е отпреди първи януари. В 51 СОУ например, ако регистрацията е направена след Нова година, тя ще носи само половин точка на бъдещия първокласник. По този начин директорите се надяват да избегнат опити на родители да се регистрират у роднини или познати, живеещи близо до училището. В миналите години това се практикуваше масово. Друга измама е изваждане на документ, че работиш в общината, тъй като в някои училища това също носеше бонус. Директори разказват, че при подаване на документи онлайн се е случвало родители да опитат да пробутат стари заповеди за назначение.

Документите вече и онлайн

Расте броят на училищата, които вече приемат документи онлайн, за да не се налага родителите да чакат на километрични опашки и да си правят списъци кой кога е дошъл. Първо тази практика въведе 31 СУЧЕМ, но вече го практикуват и много други училища. В 51 например онлайн ще се подават копия от допълнителните документи, които се искат, например акта за раждане на детето. След това родителят ще идва само със заявлението, като цялата процедура по подаването на документите в този случай ще трае около минута. Образователният инспекторат в столицата е препоръчал на директорите също да започнат приемането на документи по-късно, евентуално около пролетната ваканция. Класирането на всички ученици ще излезе по едно и също време - в началото на юни. Така родителите няма да губят излишно време в очакване да излязат всички резултати на детето им от четирите или пет училища, където са подали документи.

Готвят ги за ВИП училище срещу 80 лв. на час

Въпроси по български и творческо мислене на в тестовете за школото в Горна баня

Спекуланти вземат до 80 лева на час, за да подготвят първолаци за Националното училище по културата в Горна баня. Те обещават на лековерните родители, че ще подготвят детето им за теста така, че то задължително ще бъде прието. Затова училището се е принудило да качи на сайта си съобщение, че не препоръчва допълнителна частна подготовка на хлапетата от детската градина. Самото то е издало сборник с упражнения, откъдето родителите могат да видят примерните въпроси, които се задават на първокласниците. Училището в Горна баня е сред малкото, които отсяват кандидатите си с тестови форми.

Въпросите са базирани на наученото по време на предучилищната подготовка и са под формата на игра. Директорката Величка Велянова разказа, че има няколко въпроса по български език, има и такива, които проверяват творческото мислене на детето. Питат малките например що е буква и звук, карат ги да смятат с числа от 1 до 10. Промяна в приема тази година няма да има, отново ще бъдат приети 76 деца в общо 3 паралелки, разказа Велянова. Документите на кандидатите ще се приемат от първи април, а тестовете на малките ще бъдат в началото на май. Частни уроци се предлагат и за кандидатстване в детската градина към лицея в Горна баня.

Предимство "баба и дядо" в Благоевград

Напливът на родители на първокласници да запишат децата си в Трето основно училище "Димитър Талев" в Благоевград е огромен. Само за ден - 4 януари, над 100 молби са приети в учебното заведение, а опашката се заформила още в 04,00 часа. "От три години увеличихме паралелките от 4 на 5, но не можем да приемем 6. Затова ще класираме децата по специални критерии. До края на месеца ще имаме педагогически съвет, за да обсъдим налагат ли се промени в критериите", заяви директорът Михаил Спасов. В момента с предимство са тези хлапета, чиито майки и бащи, дядовци и баби, че и прабаби и прадядовци са учили в школото.

Децата на учители и служители в училището също се ползват с предимство. Най-важно е обаче да живеят в района, където е учебното заведение. "Районирането е основно. Ако ние приемем много деца от крайните квартали, то първокласниците в центъра ще трябва да пътуват до училищата в тези квартали. Така че първият по време на подаване на молба не е първи и по право. Специална комисия ще формира петте паралелки", уточни училищният директор. Той и колегите му разговарят с родителите, за да са наясно с мотивите им да запишат децата си в Трето основно училище. Друг проблем е, че има доста желаещи над лимита за деца в една паралелка, които искат да са при даден начален учител. А няма как в клас да са повече от 24 ученици. В момента кандидатите за 1-2 преподаватели са над 30. "Ще се формират паралелките от наша комисия, за да има баланс. Няма как един учител да има над 30 ученици, а друг да е с 16", категоричен е Михаил Спасов.

Ученици помагат на сирачета

Клуб "Подай ръка" в кърджалийското училище "Св. Св. Кирил и Методий" стартира поредна благотворителна инициатива. Тя е в помощ на Куман и Фани, които преди Нова година загубват майка си. От училището искат да помогнат на сирачетата и събират дрехи и вещи от първа необходимост. Предстои откриване на банкова сметка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай