Падна летвата за гимназии (ОБЗОР)

Втора английска изпревари Испанската по бал

Падна летвата за гимназии (ОБЗОР) | StandartNews.com

Битката за гимназии върви към своя финал. В четвъртък излезе първото класиране за училищата, които приемат след седми клас. Предстоят още две, в които недоволните могат да се придвижат по-напред по списъка си от желания. В топ 10 на училищата пък отново се оказаха "обичайните заподозрени" гимназии.

Отличници останаха без училище заради закрити паралелки

Летвата за гимназии в столицата тази година е паднала въпреки многото шестици. Така прогнозите на експерти, че битката за елитни школа ще бъде трудна и балът ще се качи, не се оправдаха. Вместо това дори и за най-добрите училища той е паднал с няколко стотни.

С най-висок бал и тази година се влиза в Първа немска. Там ученикът с най-нисък резултат има 34,502 точки, казаха от районния просветен инспекторат. Миналата година балът е бил 34,610. На второ място е Софийската математическа гимназия, а на трето - Втора немска. Оказва се обаче, че най-желаната паралелка на СМГ по математика с немски е първенец по успех. Отличниците избират езика на Гьоте, тъй като вероятно вече са научили английски на добро ниво още в основното училище, предполагат експерти. Най-желана обаче се оказва Втора английска гимназия. Най-търсената паралелка пък е по испански с английски на Испанската, за която молби са подали 1914 седмокласници. Това означава, че за едно място там са се борили 37 деца.

В топ 10 на гимназиите почти няма размествания, но Втора английска е изпреварила Испанската. Миналата година двете училища са приемали с равен бал. Прави впечатление също, че няма нито една професионална гимназия в списъка с Топ 10. Националната търговско-банкова гимназия, която досега традиционно фигурираше в него, е на 11-то място, а Националната финансово-стопанска - на 13-то. НПМГ, което е сред много желаните училища, е на 25-то място според бала си.

Във всяко училище, което приема с квоти, момчетата имат по-нисък бал от момичетата, каза шефът на регионалния инспекторат по образованието Ваня Кастрева. Друг парадокс е, че въпреки многото отлични оценки няма класиран ученик с максималния бал 36. Детето с най-висок успех - Нина Димова, има 5,963. Момичето е завършило паралелка с ранен прием в Софийската математическа гимназия и продължава образованието си отново там. Сред куриозите е и дете, написало 138 желания от 300 възможни. Момчето е класирано по 65-то си желание. Кастрева разказа, че тази година се забелязва тенденцията много деца да предпочитат да останат в собственото си училище, въпреки че са изкарали бал за някоя от гимназиите в топ 10. Това е и причината да има школа, където разликата в баловете на първия и последния приет е над 10 точки.

Общо 300 са паралелките, които е обявил инспекторатът, но 17 от тях се закриват поради липса на интерес от страна на седмокласниците. Някои от децата обаче са написали именно тях на първо желание и сега остават без училище, въпреки че успехът им е висок. Единствената надежда за тях е да подадат документи отново на трето класиране за местата, които са останали свободни. 401 деца са останали извън класирането главно заради лошо подредени желания. 1145 пък не са подали документи за кандидатстване, въпреки че са издържали успешно изпитите. Част от тях отиват в частни училища или в чужбина, други кандидатстват в школата към Министерството на културата, които имат отделен прием.

Не искат да стават асансьорни техници

Никой не иска да става асансьорен техник, става ясно от списъка на закритите паралелки. 6 от тях са професионални. Класове обикновено се закриват, когато желаещите за тях са под 14. В случая с асансьорните техници обаче класът е бил съставен от две професии и въпреки това желаещи не са се намерили. Закрита е и паралелка за дизайнери на облекло от кожи, за специалисти във фармацията и козметиката, за месари и майстори на млечни изделия. Любопитното е, че има и класове за ИТ специалисти, както и нова паралелка по организация на туризма и свободното време, които също не са могли да наберат достатъчно кандидати. Закрит е и един клас със специалност екологичен туризъм.

Малко са били и мераклиите за паралелка по румънски, но тя няма да бъде закрита, защото е единствената в страната. "Надяваме се при третото класиране към нея да се насочат и други кандидати", казаха от инспектората.

Училище 
 Бал
 91 Немска езикова гимназия  34,502
 Софийска математическа гимназия  34,332
 Втора немска  33,900
 Първа английска  33,188
 Втора английска  33,150
 Испанска гимназия  32,964
 Френска гимназия  32,362
 35 СОУ  31,664
 133 СОУ  31,400
 22 СОУ  31,364

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Седем деца с грешни оценки

Седем софийски ученици са се оказали със сгрешени оценки при проверката на писмените им работи. Проблемът вече е решен в полза на децата, промените са направени със специална заповед на министъра, казаха от МОН.

На две от децата писмените работи били разменени още при разсекретяването им. Грешката лъснала едва когато едното от децата отишло да види работата си заради ниската оценка, която получило.

При други ученици става дума за техническа грешка при компютърната проверка. Подобен проблем е имало и в други общини, но вече всички са получили правилните си оценки. На виновните преподаватели е потърсена дисциплинарна отговорност.

Имат три дни за записване

Класираните ученици имат три дни, за да се запишат в избраните училища, казаха от просветния инспекторат. Крайният им срок за това е първи юли. Ако не харесват специалността, в която са влезли, те могат да подадат молба за второ класиране. Мястото, на което са приети сега, ще се пази, но имат шанс да се преместят и в по-желана специалност. Ваня Кастрева припомни, че учениците задължително трябва или да се запишат, или да подадат молба, в противен случай отпадат от системата. Тя припомни случай от минали години с дете, прието в Немската, което сметнало, че с излизането на класирането мястото му е сигурно, и не отишло да се запише. Вместо това през есента се оказало, че е изпаднало от списъците. Наложило се да бъде включено в паралелката със специална заповед на министъра.

Клисарова в скандал за учебници

Единният буквар ще вкара в разход родителите, твърди асоциация "Българска книга"

В скандал за учебници се забърка просветният министър Анелия Клисарова. Единният буквар щял да се прави в печатницата на МОН, която била приватизирана на парче от фирма "Демакс" на червения депутат Петър Кънев, съобщи pik.bg. Именно заради това Клисарова бързала да направи промени в наредбата, с която учебникът да стане само един. От МОН обаче заявиха, че печатницата "Образование и наука" продължава да си е 100% собственост на МОН. На "Демакс" са продадени два етажа от сградния фонд, но самата печатница с машините си е притежание на фирмата "Образование и наука", която принадлежи на МОН, подчертаха от министерството. Това е станало още по време на управлението на ГЕРБ.

"Освен това никой и никога не е казвал, че единственият учебник по всеки предмет ще се печата в държавната печатница", уточниха от МОН. "Тя дори няма капацитет да напечата толкова много буквари. Помагалата ще се печатат най-вероятно от няколко печатници, които ще се явяват на конкурс заедно с "Образование и наука", подчертаха от министерството.

"Това, че съм купил печатницата на МОН, е пълна глупост", каза Петър Кънев пред "Стандарт". "Отворете търговските и съдебните регистри и ще видите кой е собственик", допълни той. И разказа как по времето на Сергей Игнатов купил едно хале от 3000 кв. м, в което обаче се печатат единствено етикети. "Атаката срещу мен и Анелия Клисарова идва от големите играчи в бизнеса с учебниците - пазар за около 100-120 млн. лв.", коментира Кънев. "Клисарова сбърка, като обяви, че ще се възползва от последните промени в Закона за обществените поръчки и ще възложи без конкурс печатането само на един учебник по един предмет на държавната печатница на МОН. Това вбеси всички останали фирми. Истината е, че тази държавна печатница не е в състояние да се справи с толкова голям обем учебници", допълни той.

Междувременно от асоциация "Българска книга", изпратиха писмо до просветната комисия в парламента и медиите. В него издателите също намекват, че печатница "Образование и наука" не е съвсем държавна. "Проверете собствеността й в Агенцията по вписванията", пишат те. Издателите заявяват, че идеята на Клисарова да има един безплатен учебник ще вкара в допълнителни разходи родителите, защото те ще трябва да си приготвят между 200 и 300 лева за помагалата. Те посочват, че Законът за авторските права не допуска прехвърлянето на правата върху учебниците така, както предлага МОН.

Учителите с 2 заплати, ако затворят школото

Минималните заплати за всяка учителска длъжност скачат с от 3 до 6 на сто. Това е записано в новия Колективен трудов договор, който просветното министерство и синдикатите подписаха в четвъртък. Увеличението ще обхване близо 24 000 учители, които в момента вземат най-ниската сума за своята длъжност.

Младшите и обикновените учители ще получават стартова заплата не по-ниска от 530 лв. Старши учител ще взема 555 лв., главен учител - 590 лв., помощник-директор - 630 лв., а директор - 680 лв. "С новия Колективен трудов договор ние искаме да отдадем дължимото и да върнем доверието в българския учител", каза преди подписването Анелия Клисарова.

При закриване на училище преподавателите в него пък ще получават обезщетение от две брутни заплати. Учителите, излизащи в пенсия, ще вземат 8, а не както досега 6 заплати. От това право могат да се ползват преподаватели с най-малко 10-годишен трудов стаж в едно училище. С договора работодатели и общини се задължават да плащат и транспорта на пътуващите учители в размер на 85% от стойността на билетите. Преподавателите с докторска степен ще получават не по-малко от 85 лв. върху заплатата.

Млади учени с награда "Питагор"

Трима млади учени бяха удостоени с наградата "Питагор" на специална церемония на МОН. Това са ас. д-р Велизар Шиваров от Специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания, гл. ас. д-р Андон Рангелов от Физическия факултет на СУ, и гл. ас. д-р Християн Александров от Факултета по химия и фармация на Алма матер. Четирима получиха призове за утвърден учен, а проф. Борис Гълъбов от СУ взе приз за цялостен принос.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай