Младите роми бягат от гетото

100 деца емигрираха за година, казва Милена Бенкова

Младите роми бягат от гетото | StandartNews.com

Как функционира едно училище с предимно ромски ученици. Имат ли желание ромите да изучат децата си и искат ли да избягат от гетото. На тези и други въпроси отговор дава Милена Бенкова, директор на 103 ОУ във Филиповци.

- Госпожо Бенкова, МОН предлага учениците от ромските квартали да бъдат разпратени в околните училища, така че да няма сегрегация. Това ще разреши ли проблема? Дали децата във „Филиповци" ще се чувстват по-добре, ако трябва да пътуват до училище в „Люлин", вместо във вашия квартал? Има ли социални проблеми – липса на връхни дрехи, обувки, панталони, които биха попречили на малките?
- Отговорът на тези въпроси е в компетенциите и финансовите възможности на родителите на нашите деца. Част от тях нямат добри финансови възможности, затова и предпочитат да оставят детето си в квартала. В същото време тази десегрегация, за която се говори, и в момента е факт в нашия квартал. Има дечица, чиито родители предпочитат да ги запишат още от детската градина в българската част на „Филиповци" или направо в „Люлин". След това продължават и да ходят на училище там. Все по-често младите хора, след като завършат, избират да се изнесат от квартала и да осигурят по-добро бъдеще на децата си, ако е възможно. Моето лично притеснение дори е, че училището може да се обезлюди, много от тях емигрират в чужбина. Отиват в Англия, Германия, Франция, работят в павилиони за дюнери или строителни фирми. От година училището ни е напуснато от над 100 деца, а седмокласниците, които ще завършат тази година, са едва 43-ма. Не ме питайте колко деца са напуснали само от януари досега. А има и друг проблем – по-младите семейства в квартала вече далеч не раждат много деца. Ограничават се с 1-2, за да могат да се грижат за тях и да им осигурят по-голям комфорт. Наистина много се грижат за децата си.

- А посещават ли училище там, където отиват?
- Много ми е трудно да кажа, защото не поддържам контакти с всички. Но от тези сто заминали вероятно поне 30 учат. Тези, с които продължаваме да общуваме, разказват, че децата им учат там. В чужбина замина например снахата на чистачката ни с цялото семейство, децата посещават училище там. Други дечица от махалата отидоха в Англия, също учат. Иска ми се да вярвам, че повечето от децата продължават да се обучават. Ние много си ги обичаме и се надяваме да намерят по-добра реализация навън. Защото тук за мнозина от тях е трудно, не успяват да намерят работа. Или са на минималните заплати

- Смятате ли, че разпращането на децата в няколко различни училища би помогнало учениците да усвояват по-добре материала, ако не са сегрегирани?
- Условията, учебните програми, цензът на преподавателите в училище – всичко е на едно ниво с другите училища в района.

- Екипите, които набират отпаднали деца, колко ученици, които не са записани в училище, откриха във Филиповци?
- Нямам информация за такива, които не са записани, но открихме ученици, които са отпаднали. Екипите са им обяснили, че могат да бъдат глобени или лишени от детски надбавки, и успяха да върнат децата. Аз се радвам, че във всеки момент, когато подам сигнал до кмета на общината или Агенция за закрила на детето за отпаднали деца, те веднага се намесват, разясняват им последствията и децата се връщат.

- С кой предмет се справят най-добре децата във Вашето училище? Какви са резултатите им в седми клас?
- Интересът към учебните предмети зависи изцяло от индивидуалните предпочитания на учениците. Резултатите в 7-ми клас са между среден и добър. От тези 43 в седми клас вероятно някои ще повторят, но повечето ще продължат в гимназия.

- А къде продължават?
- Продължават образованието си в ПГСС Бузема, ПГ по текстил и кожени изделия, ПГ по фризьорство и козметика „Княгиня Евдокия", ПГЖПТ „Никола Корчев", ПГТ „Алеко Константинов. Между другото, всички учители там много хвалят нашите ученици, твърдят, че са много отзивчиви и възпитани. И искрено искат да си намерят работа.

- Има ли деца, които отиват в университети?
- Да, но единици.

-Как се реализират най-често след дипломирането?
- Някои по специалността, а за други нямам информация.

- Намаляват ли ромските сватби?
- Определено – да. Най-често вече се женят след завършване на основно образование.

- Изпитват ли ученици и родители уважение към Вас и учителите?
- Не само уважание, но и любов /но и ние към тях/. А родителите държат децата им да учат.

- Имате много занимания по проекта „Твоят час", който цели да върне учениците в учирлище. С какво се занимават децата, кои са най-любимите им теми?
- Свързани са с модата, изобразителното изкуство, футбола, волейбола, готварството, информационните технологии. Имаме както групи с обучителни затруднения, така и по интереси. Учениците се включват в групите с голямо желание и интерес. Между другото, положително е това, че отнетите детски надбавки на родители, които не пращат децата си в училище, накрая отново постъпват в училищния бюджет. С тези пари учителите по български и математика дават допълнителни консултации на учениците.
За мен много важен и е един друг проект - „Нов шанс за успех", по който ограмотяваме възрастни хора. В момента имаме три групи от хора над 18 години, които учат в класове от първи до четвърти. Много от тях се запалиха да получат образователен ценз и от догодина имаме готовност да направим и три групи петокласници над 18-годишна възраст. Имаме и доста деца над 16, които не са получили дори начално образование. Тях записваме допълнително в самостоятелна форма.

- Как протича записването в I клас за учебната 2018 / 2019 г.?
- Вече имаме няколко подадени заявления, но при нас никога няма опашки. Винаги е било изключително спокойно, без напрежение. Най-голяма активност при записването е между 1 и 15 септември. Просто деца и родители си знаят, че това е тяхното училище, то ги чака.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай