Математик от Видин става руски национал

Тази наука не е за зубрачи, предупреждава дванадесетокласникът Кристиян Митов

Математик от Видин става руски национал    | StandartNews.com

Какво може компютърът и какво може човекът? Това е въпрос, който си задава през 2008-а ученикът от математическата гимназия "Екзарх Антим I" във Видин Кристиян  Митов. За отговор е съчинил дълго есе. Стигнал до извода, че компютърът може това, което един живот не стига на човека да направи. Но компютърът е математическа машина - без съзнателност, воля, инициативност, творчество, присъщи на човека. В края на краищата човекът задава програмата, той управлява умната техника. Това означава, че скоро светът ще има заводи - автомати, промишленост без хора...

И сега, вече в 12-и клас и на прага на математическия факултет, Кристиян не смята, че очакванията му са абсурдни. За разлика от други той вижда математиката навсякъде. Та какво е електрокардиограмата, която лекари правят на баба му и дядо му, освен математическо моделиране на работата на сърцето, електроенцефалограмата - математическо моделиране на мозъка. Пита ли се човекът пред компютъра благодарение на какво автоматично се коригира правописът му или как машината превежда българския му текст на английски? Благодарение на математиката, изтъква Кристиян. С математика се изучава и еволюцията на вселената, с тази наука е открита планетата Нептун. Защото зад всеки символ, формула, система стоят реални свойства и съществуващи връзки от реалната действителност. Влязъл в нейния сложен свят, Кристиян все повече разбира нейните неограничени възможности. И стига до извода, че тази наука все още не е дала всичко на човека, което може да даде. Или той не си е взел от нея това, което му трябва?

Със сигурност Кристиян ще е от хората, които ще работят, за да черпят  още от нейните възможности. На 19 години вече не може да си представи живота без математиката. Покорила го още в седми клас, когато се готвел да кандидатства в математическата. После учителката му Агнеса Гергова неусетно успяла да му предаде нейната необяснима магия, да провокира интереса му. От госпожата се запалил по числата и формулите и за четири години е стигнал много далеч. Сега борави с термини от тригонометрията, алгебрата и дори от висшата математика като с неща от първичния живот. Развил е логическо мислене - зад всеки факт търси съществуващи връзки между явления, събития и дадености. Твърдо е решил, че

няма да продължи образованието си  в чужбина, а ще остане в България

Избрал си е факултета по математика и информатика на Софийския университет и вече се готви за турнира на декана, който дава право на първите трима да се запишат без конкурсен изпит. Но конкуренцията е голяма, поне 7-8 души ще се борят яко за първите три места, знае младежът. Много добри математици имат гимназиите в София, Пловдив, Бургас, Русе...

Но и Кристиян от видинската математическа вече има опит в състезанията. Тръгнал е по тях още от 2008 година, когато е бил в осми клас. На есенния  турнир в София се представил изненадващо добре, а това през 2009-а го завело на балканската младежка олимпиада в Сараево. Само през 2012-а е преминал през няколко трудни проверки - турнира "Атанас Радев" в Ямбол, пролетното състезание в Русе, всерусийската олимпиада в Смоленск.

За последното състезание казва, че било много по-различно от другите. Руската школа е много добра, те работят по старата система. Задачите били адски сложни, с превес на геометрията и комбинаториката. Конкуренцията била огромна. Кристиян обаче бил оценен

с 36 точки, а с 35 приемат в руския национален отбор по математика

Това беше голяма победа, още се вълнува той. Защото в Русия възможностите се оценяват само с две цифри  - 0 и 7. Ако не си решил нито една задача - получаваш 0. При всичките - 7. Нашата система е по-либерална, тя допуска степени за оценка. Ако си решил част от задачата, получаваш точки, макар че не си стигнал до края, обяснява Кристиян. В Смоленск се състезавали и с ученици от Китай, но тяхната система е съвсем различна и той не разбрал те добри ли са или не.

И през ваканцията Кристиян не спира да решава задачи. Понякога прави километрични сметки и накрая стига до отговора. Математиката е тест за волята на човека, философства той. И твърди, че и да имаш талант, нужен е много труд, за да я овладееш. Имах по-добри съученици от мен, мисля, че бяха талантливи, но не излязоха упорити, не вложиха онзи къртовски труд, който се иска, и изостанаха. Тази наука не е за зубрачи, предупреждава той.

И понеже Кристиян е напреднал много, в час по математика учителката му възлага различни от на останалите задачи от стари сборници.

През 90-те години задачите са били по-трудни

и България е имало много повече добри математици, твърди вундеркиндът. Напоследък се увлича по алгебрата. Няма по-голямо удоволствие от това да научиш нещо, което си смятал за непреодолимо.

Ако някой си мисли, че Кристиян нонстоп решава само задачи, лъже се. Момчето е като всички други - ходи на купони, общува с приятели във фейсбук и на живо, излиза с момичета. Когато човек умее да разпределя времето си, то е достатъчно за всичко, казва той. Това лято вместо море изкарал един месец в Пампорово. Там от няколко лета се организира лагер за силни млади математици, спонсорира го американска фондация за България. Преди време тя му предложила стипендия като на талант, сега той  сам кандидатства за нея.

Кристиян е също толкова добър и с английския. Два пъти стига до национална олимпиада по езика, но не може да се яви, защото в същите дни се насрочват и математическите олимпиади. А той не може да си помисли, че ще ги пропусне.

Синът ми не е капризен, нищо особено не иска от нас, казва майка му - г-жа Микова, която е учителка по химия в средно училище. Живеят три поколения в едно жилище - бабата, дядото, майката, бащата и сестрата на Кристиян. Момичето, осмокласничка, е като него - получило е пълен отличен на външното оценяване за седми клас по математика и по български език. Кристиян се проявява като най-големия организатор на семейния живот - той определя кой какво има да върши и кога да прави това. Цени времето, което за него е много важно. Умни са ни децата, създават ни грижи и тревоги с честите пътувания за участия в конкурси и олимпиади, но ние не ги спираме. Поощряваме ги, казва майката на двамата умници.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай