Петък,

Кандидатстваме в гимназия и след десети клас

От: Администратор -
2460
Кандидатстваме в гимназия и след десети клас
A
A
A

Учениците ще имат възможност да сменят гимназията и след десети клас. Възможно е в този период да се оформи втора кандидат-гимназиална кампания, като причината е фактът, че във втория етап на гимназията се учат основно профилиращи предмети, признаха от МОН.

Съгласно новия училищен закон в единадесети и дванадесети клас учениците учат само шест задължителни предмета - български, математика, два чужди езика, физическо и гражданско образование. По двайсет часа седмично обаче те ще учат профилиращи дисциплини, с които след това ще кандидатстват в университет. Ако учат в професионална гимназия, в тези 20 часа ще учат предмети, свързани с бъдещата им професия. Проблем обаче възниква, ако ученикът е в град, в чието училище липсва профилът, с който той ще кандидатства. Например училището е с хуманитарен профил, а той желае да кандидатства медицина. В такъв случай след десети клас детето трябва да избере училище, в което се преподава желания от него профил, дори то да е в друг град. Други ученици пък чисто и просто в десети клас се преориентират в избора си или едва тогава решават към коя професия ще се насочат. Те също ще трябва да кандидатстват в друго училище. Заместник-министърът на образованието Ваня Кастрева заяви, че това не е притеснително, защото на 16 години децата можели да направят дори по-мотивиран и осъзнат избор, отколкото на 14. Тя посочи, че все още не са решили как ще става приемът след десети клас, но е възможно той да бъде с резултатите от националното външно оценяване, което ще се провежда в края на първия етап на гимназията. МОН ще разпише и възможност приемът в математически гимназии след четвърти клас да става с резултата от миниматурите.

От министерството посочиха, че всички знания, които децата трябва да усвоят по история и география, се свалят до десети клас и часовете по чужди езици са по-малко именно заради това. За сметка на това езиковите гимназии ще могат да учат интензивно език в 11 и 12 клас. Просветният министър Тодор Танев посочи, че гражданско образование ще се учи само в11 и 12 клас, въпреки че първоначалната идея бе то да започва от девети. Танев посочи също, че за първи път да десети клас ще се учат музика и изобразително изкуство. "Ако някой напише, че ги режа, нека да ми каже до кой клас баба му е учила музика, ако изобщо има средно образование", заяви той.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички