Изтъргуваха матурата (ОБЗОР)

Изтъргуваха матурата (ОБЗОР) | StandartNews.com

Държавните зрелостни изпити тази година се проведоха при засилени мерки за сигурност. Те бяха наблюдавани с камери на три места - в самото училище, в регионалния инспекторат по образованието и в самото просветно министерство.

Репортери на БНТ си купиха верни отговори, търговецът е хванат

Въпреки драконовските мерки за сигурност на матурите тестът все пак изтече. Репортери на БНТ успяха да си купят верните отговори само за 40 лева с обещанието да доплатят още 40 след края на изпита. Вместо това екипът на БНТ алармира Икономическа полиция и търговецът е заловен, стана ясно от сайта на медията. Той се оказва от Стара Загора. Репортерите са се свързали с него през Фейсбук.

"След като ни отговориха, ни дадоха и телефон, на който се обадихме. Разговаряхме с мъж, който ни предложи и конкретна оферта - 80 лв., за да получим отговорите, като първоначално даваме 40 лв. капаро. Другите 40 лв. даваме малко по-късно - след като получим отговорите, решим матурата и ги сравним с отговорите на министерството. Платихме чрез куриерска фирма, тъй като човекът отказа лична среща. В 9,30 ч му изпратихме един подканващ sms, че все още чакаме отговорите. Веднага ни отговори, че се решава. В 10,32 ч матурата вече беше решена, а отговорите ни бяха изпратени на sms", разказват на сайта на БНТ. По-късно, когато МОН оповести ключа с верните отговори в 15 часа, става ясно, че изпратените от продавача отговори са били верни.

"Посредникът е от Стара Загора, където му бяха преведени и парите за отговорите. За всичките 32 въпроса има пълно съвпадение на верните отговори, което означава категорично, че има изтичане на матурата", пише на сайта на БНТ. Течът може да е станал и на местно ниво, като преподавател или ученик е успял по някакъв начин да изнесе теста, за да бъде решен. БНТ обаче не бе подала сигнал до МОН вчера до 17 часа, поясни за "Стандарт" заместник-министърът на образованието Диян Стаматов. "Ако ни сигнализират, ще го проверим", допълни той. Матурите си купи и Нова телевизия, като неин репортер още в началото на изпитния ден подаде сигнал пред просветния министър Меглена Кунева, заместника й Диян Стаматов и представител на Икономическа полиция. Кунева веднага сезира главния прокурор Сотир Цацаров.

Ден преди матурите изобретателни търговци предлагаха на учениците тестове "на промоция", разказаха пък самите абитуриенти след изпита. Ученичка сподели, че на нея и съучениците й било предложено да си купят отговорите на теста по български език и литература за 100 лева. Ако обаче си купиш и теста за втората матура, цената за двете пада на 160.

"Разрушената хармония" бе темата, по която зрелостниците трябваше да пишат есе или интерпретативно съчинение днес. Тя бе базирана на откъс от повестта "Гераците" на Елин Пелин. Повечето ученици заявиха, че и тестът, и темата са били благодатни за писане и не са ги затруднили.

Заместник-министърът на образованието Диян Стаматов засега отказа да съобщи дали министерството е задействало тайния си пакет от мерки срещу преписване, като например размесването на тестовите въпроси. "Има втора матура, има и изпити по желание до 31 май, затова засега тайният пакет ще си остане таен", коментира той. По неговите думи изпитът е минал почти безпроблемно. Общо 33 работи на ученици бяха анулирани, съобщиха от МОН. 19 зрелостници са аут за преписване, а 14 са заловени с мобилна техника по време на изпита. Най-много анулирани работи има в Благоевград - 7, Пазарджик - 6, Бургас - 6 и Кюстендил - 3.

Преразказът да е без разсъждения

Сред изискванията за оценяване на абитуриентите основно е спазването на книжовно езиковата норма, каза експертът на МОН Милена Иванова. Независимо от жанра, който абитуриентите изберат, темата трябва да бъде подчинена на поставения въпрос, тезата да е адекватна и да има цялостна аргументация. Що се отнася до седмокласниците, много е важно те да преразказват текста, без да разсъждават върху него и да добавят свои интерпретации, защото това намалява броя на точките.

Повечето вузове признават оценките

Повечето университети признават оценките от матурите като вход за прием. Някои обаче ги умножават по специален коефициент, който е по-нисък от този за оценката, получена на кандидатстудентски изпит. Седем университета поради спецификата на приема си не признават резултата от зрелостните изпити.

Скалата, по която точките ще се приравняват към оценките от шестобалната система, ще бъде готова едва когато всички изпитни работи бъдат проверени.

Михаил Вешим на изпита в седми клас

Разказ на писателя хуморист Михаил Вешим се падна на изпита в седми клас. Те трябваше да преразкажат "Родителска среща" от името на неутрален разказвач. Самият разказ се води от първо лице. Според експерта от МОН Красимира Александрова разказът не би трябвало да затрудни учениците, защото е близък до светоусещането им. Няма непознати думи, освен ако не познават думата "техникум", допълни тя. Освен това липсват много имена на герои, които трябва да бъдат запомнени, и това ще улесни децата. Детайли от разказа са съкратени, за да могат учениците да се вместят в нужното време. За решаване на теста се дават 60 минути, а за преразказа 90. Според Александрова едно от нещата, което може да отсее седмокласниците при класирането, е това как са преобразували пряката реч в непряка, както и спазването на глаголното време. По-голямата част от самите ученици също заявиха, че тестът и преразказът не са ги затруднили. На места обаче изпитът започна с доста голямо закъснение, което измести и края му. Резултатите от него ще станат ясни на трети юни. С тях се кандидатства в профилираните и професионални гимназии след седми клас. Сред тестовите задачи има и таблица, свързана с рецепта за приготвяне на хляб в домашна хлебопекарна.

4000 не се явиха

Около 4000 абитуриенти не са се явили на изпита вчера. Малко над 48 000 младежи решаваха теста, а подалите заявления са над 52 000. Резултатите от изпитите ще бъдат оповестени до 10 юни, казаха от МОН. Те ще бъдат проверявани от 14 комисии - една по всеки учебен предмет. На зрелостниците бяха раздадени черни химикали, с които да пишат, всички оставяха и мобилните си телефони.

Следващият изпит е в петък. За абитуриентите той е върху предмет по избор, а за седмокласниците - по математика. Най-желаният предмет, по който младежите ще се явяват, е биологията, следван от география и английски. Най-малко са желаещите да се явят на тест по италиански език.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай