Европарите като златната рибка

Европарите като златната рибка | StandartNews.com

Спомняте ли си приказката, в която дядото извадил златната рибка от морето и тя обещала да му изпълни три желания? Първо под давление на бабата поискал по-здраво корито, че старото било пробито. Във всяко следващо желание старецът вдигал мизата, докато накрая бабата го накарала да поиска рибката да й стане слугиня. Въпросният воден обитател със златно покритие дотолкова се ядосал, че върнал на старците олющената къщурка, пробитото корито и се скрил вдън море.

Нещо подобно на тази история се случва в момента в МОН с парите по оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж", които идват от еврофондовете. Първоначалната идея за тези пари бе те да отиват само за развитие на науката и за най-модерна апаратура, която цялата академична общност чакаше като манна небесна. В действителност, докато начело на министерството се сменяха няколко политически партии, накрая науката се оказа само една от общо трите оси, по които отиват парите по оперативната програма – при това тази, която стартира най-късно.

Значително повече пари са отпуснати в областта на средното образование. Само дето никой не взе под внимание, че когато Европа отпуска пари, те би следвало да отидат за създаване на инфраструктура, която след това ще подпомогне дейностите, за които в момента не достигат пари. Иначе казано, да бъде построена магистралата, по която след това да тръгне знанието. Вместо това повечето от тези от 1,5 млрд. лева отидоха за запълване на дупки в средното образование – завръщане на децата в класните стаи, интегриране на ромчета, кариерно ориентиране и други, за които пари би трябвало да намери държавният бюджет. Учители и директори се избиват да отчитат разходи за ножички и пластилин по проекти като „Твоят час", вместо да им бъде позволено да закупят например най-нови компютри.

На практика държавата пропиля шанса си да използва европарите за нещо смислено и вместо това погледна на субсидията от Европа като на фирма за бързи кредити – в момента имаме дупки там и там, ще ги запълваме с европари на принципа „Клин клин избива", пък може после да се случи нещо друго. Вместо да спазим правилото, че на закъсалия трябва да бъде дадена възможност да лови риба сам, се стигна до това, че раздадохме на учители и ученици няколко риби – и после златната рибка, пардон Европа, започна да си иска парите обратно. Никое от училищата не се научи да лови риба само – нито само да набира и привлича децата, които отпадат от образователните институции, нито да ги включва в занимания по интереси – танци, песни, спорт, които биха могли да ги задържат след часовете.

За да се случи това, е нужно държавата да има много ясна политика, че пари за тези занимания ще се отделят от държавния бюджет, дори когато сумите от Европа свършат, какъвто беше първоначалният замисъл за изразходването на евросредствата. Не се случва обаче нищо подобно. Детските кръжоци и клубове, за които са нужни съвсем елементарни субсидии, в момента няма как да продължат без европари, защото държавата дори и не е мислила за друг начин за тяхното финансиране. Няма как да продължат и заниманията с онези, които изостават и са се научили да четат само благодарение на парите, идващи от Европа, с които се формират групи за деца с образователни дефицити.

Следващата година няма да имат този шанс – парите ще намалеят. Клубовете по музика, танци и рисуване ще спрат да работят и талантливите ни деца едва ли ще видят своя нов шанс с проект, по който повечето пари са спрени и върнати обратно на Европа, защото не сме спазили някои от формалните ни изисквания. Онези, които не са можели да четат и най-сетне са се научили да сричат, ще спрат дотам. Всъщност онова, което можехме да направим с тези средства, бе да създадем такъв модел, чрез който да привличаме допълнителни пари, например от неправителствени организации и бизнес, за да продължат тези занимания.

Министерството на образованието не го направи и предпочете да се върти в омагьосания кръг на евросубсидиите. Рибарите в него сигурно вече са уловили своите златни рибки, но училищата не са се научили да хващат сами дори цаца.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай