Частни училища вдигат таксите с 2500 лв.

Частни училища вдигат таксите с 2500 лв. | StandartNews.com

Така ще компенсират разходите за 20% от децата, записани без пари

Един текст в новия училищен закон е на път да скара депутати и частни училища. Това е записаното между първо и второ четене изискване частните училища, които получават държавно финансиране, да обучават до 20% от своите възпитаници без такси. Как точно ще бъде определяна квотата на "безплатните", училищата ще трябва сами да решат с правилниците си.

Този текст не е съгласуван с нас, поставят ни пред свършен факт, каза председателят на Българската асоциация на частните училища Милка Славчева на пресконференция вчера. Ако се наложи да работим по него, никой от нас няма да влезе в тази система на държавно финансиране, посочи тя. Една от причините е, че със закона се създава една групичка привилегировани деца за сметка на останалите. "Недопустимо е правата на децата да се поставят под условие", посочиха от асоциацията. Освен това текстът не урежда кой точно ще заплаща таксите на децата, които ще учат без пари, посочи Милка Славчева. Държавният стандарт от 1300 - 1400 лева покрива само задължителното обучение. Всички останали дейности като наеми, материална база, извънкласни дейности, транспорт и охрана, би трябвало да се стоварят на гърба на останалите родители. Те струват около 6000 лева на година.

Това означава, че частните училища трябва да вдигнат таксите на "платените деца" с между 1500 и 2500 лева, за да осигурят безплатното обучение на останалите 20%, посочи Милка Славчева. Нейни колеги твърдят, че все още не са изчислявали какво точно ще бъде увеличението. То зависи и от това на каква възраст е детето, защото обучението от 1 до 4 клас е най-скъпо. "При нас например то е 8000 лева, а в гимназията е 4500", каза Диляна Божинова, основател и директор на "Дрита". Няма как и да се създаде критерий кои деца трябва да учат безплатно, без това да предизвика конфликт с родителите на останалите деца, посочват директорите. Текстът отварял вратата и за корупционни практики.

"Преди време, когато ставаше дума за материално-техническа база, получавахме натиск от кметове да обучаваме безплатно по две-три деца, обикновено на служители от администрацията. Не искаме отново да има възможност за упражняване на такъв натиск", посочиха директорите. "Предвидимо е упражняването на външен натиск върху директорите на частни училища за приемането на едни или други деца за безплатно обучение", се посочва в тяхното становище. Директорите са изготвили писмо както до парламента, така и до председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер и ще вървят по пътя на сезирането на международните институции. Те посочиха, че техните партньори от частни училища в други страни били изумени от подобно изискване, което не съществува в нито една друга европейска държава. Според тях текстът в закона е написан при непознаване спецификата на финансирането на частните училища, което става основно от такси.

Уволняват учител за две ниски оценки

Глоба до 150 лева, ако не пратиш хлапето в клас

Учителите вече ще минават на атестация на всеки 4 г. Същото изискване ще има и за училищните директори. Това записаха депутатите в Закона за училищното и предучилищно образование. В момента атестации на педагозите не се провеждат. Когато оценяването бъде въведено, то може да служи както за по-бързо кариерно израстване на учителя, така и за неговото поощряване, включително финансово. При директорите ще има специална оценка и за управленските им умения.
Депутатите уточниха и какво ще се случва с педагозите, които получат ниска оценка на атестирането. При първа слаба оценка те ще работят с по-опитни учители, които ще изготвят план за подкрепата им и ще им дават методическа помощ. До една година след това трябва да се проведе нова атестация. Ако и там педагогът получи ниска оценка, той ще бъде освободен. Атестирането ще се провежда от специални комисии, които ще включват представители на общината, районното управление на образованието, родители, членуващи в Обществения съвет на училището.

Депутатите приеха и глоби за родителите, които не пращат децата си на училище. Те вече ще обхващат както онези, които са записали детето и след това са го спрели, така и семействата, които въобще не са записали хлапето в клас. Глобата е от 50 до 150 лева, а при второ провинение стига до 500.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай