Арестуваха миска за търговия с матури (ОБЗОР)

Арестуваха миска за търговия с матури (ОБЗОР) | StandartNews.com

Заместник на Кунева обеща пълна промяна догодина

Ученик може да е продал отговорите на теста

Въпреки мащабните мерки за сигурност, при които тази година се проведе държавният зрелостен изпит, матурата отново изтече. Екипите на две телевизии - Нова и БНТ, успяха да си купят верните отговори. Още същия ден Икономическа полиция задържа двама старозагорци за търговия с изпита по сигнал на БНТ. Екипът на Нова пък е успял да си купи отговори, с които по досегашната скала за приравняване на точките в оценки би изкарал около 4,50.

Пловдивска Мис Тийн също се оказа замесена в търговията с матури и бе арестувана в сряда. 22-годишната девойка се нарича Вени Славова и продавала изпита от профила си във Фейсбук. Тя предлагала и намаление - най-ниска цена за група от пет души, желаещи да си купят отговорите на теста. "Възможността за продажба не важи само за зрелостници", допълва миската. Красавицата има над 5000 приятели и повече от 6000 последователи. Самата тя се хвали, че

е взела матурата си преди време с преписване

и уверява колко е лесно.
В същото време вчера пред Нова телевизия заместник-министърът Диян Стаматов предположи, че в продажбите може да има замесен абитуриент или учител. "Възможно е Вашият информатор за матурите да е ученик, който се е прибрал вкъщи след изпита и е изпратил отговорите", коментира той. "Вие получихте отговорите в 10,15 часа, а в 9,01 часа ученикът вече може да излезе от залата. 32 букви от отговорите могат спокойно да бъдат изписани на дланта на всяка ръка", обясни Стаматов пред телевизията. Той обаче допусна, че е възможно отговорите да са изтекли и от някой учител, като изтъкна, че ако случаят е такъв, може много лесно да се установи кой е. Най-вероятно тестовете са изтекли след разпечатването си, когато са били раздавани на зрелостниците. Преди това в пет часа сутринта в МОН се генерира изпитният вариант, след което директорите отварят с код теста. "До 10,30 ч. на 18 май никъде не са се появявали отговорите по БЕЛ. Можем да се поздравим с честно проведен зрелостен изпит", каза и просветният министър Меглена Кунева.

Пред Нова Стаматов заяви, че това е последната година, през която той се провежда в подобен формат. Още в началото на учебната година МОН имаше идея да промени формата, като направи изпита на три модула. През първия един час учениците решават първия модул от теста - въпросите с избираем отговор. През това време никой няма право да излиза от помещението. Едва когато зрелостникът предаде листа си, той получава правото да излезе от изпитната зала, така че няма възможност да изнесе отговорите. Нововъведението обаче не бе направено, защото било установено, че дванайсетокласниците са се готвили за изпита по досега действащия формат, в който тестът не е "на порции". Станало ясно, че новият начин на организация ще затрудни дори и отличниците, затова МОН се отказа от идеите за такава промяна. Може обаче министерството да въведе това от идната година. Стаматов посочи също, че е напълно възможно от следващата година МОН

да предостави на зрелостниците всички възможни въпроси

предварително, което да ги мотивира да учат. "Не е никакъв проблем това да стане за следващата учебна година - да издадем книга с всички въпроси", посочи заместник-министърът.

Тази година изпитите се проведоха под усилено видеонаблюдение, като камерите можеше да бъдат гледани на три места - в самото училище, в регионалния инспекторат и МОН. В срок от 48 часа директорите трябва да предадат тези записи в регионалните инспекторати, където те може да бъдат гледани допълнително. Не е изключено след по-внимателното им преглеждане да бъде установено, че е имало и други преписвачи, и техните работи да бъдат анулирани. В деня на изпита по български език МОН анулира общо 33 работи, като 14 от преписвачите били заловени със скрити мобилни телефони.
Днес се провежда вторият зрелостен изпит върху предмет по желание, паралелно с изпита по математика на седми клас. Най-много ученици са заявили, че искат да държат изпит по биология - 16 674. Вторият най-желан предмет е географията, а третият - английски език. Най-малко искат да държат италиански език - едва 99 абитуриенти. Предметите, измежду които може да се избира, са общо 13.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай