Четвъртък,

Анадолският Харвард има летище и театър

От: Failed to load user -
198
Анадолският Харвард има летище и театър
A
A
A

Икономическото чудо на Турция е магнит за студентите. А университетите в южната ни съседка - отворени за млади и амбициозни българи. Между 800 и 1500 лв. годишно е таксата в тамошните ВУЗ-ове. В университет в Турция лесно се влиза, но трудно се излиза. Затова и 20% от студентите отпаднат от курсовете през годините. Останалите обаче се сдобиват с мечтаната диплома за висше, която им отваря врати към целия свят. Освен с нея завършилите там чуждестранни студенти се връщат в родината си с един език повече, тъй като още преди да започнат следването, учат една година турски. От миналата седмица в страната са в сила промени в Закона за образованието, който дава възможност на всеки университет сам да определи условията за прием на чужденци, което ще отвори още по-широко вратите за българи. А "Стандарт" се убеди, че сред най-търсените ВУЗ-ове от нашенците е Анадолският университет, който тази година има 55-годишен юбилей.

Българите, които учат в Анадолския университет, заплащат годишна такса за обучение в размер на $600 или около 1000 турски лири. Таксата е еднаква за всички чуждестранни студенти. А в цената им влизат и общежитието и храната в кампуса, разположен на 13 000 дка край най-бързо развиващия се град в южната ни съседка Ескишехир. Кандидатите за Анадолския университет, които не са от Турция, имат шанс да държат изпит в своите държави, благодарение на това ВУЗ-ът е водещ в областта на дистанционното и онлайн обучението.

"Входният билет" за престижното висше училище е тест. Въпросникът е върху материал, свързан със съответната специалност, за която се кандидатства, и съобразен с учебната програма в страната, от която идва кандидатът. Изпитът е по-тежък отколкото за нашите ВУЗ-ове, признаха български младежи, които вече учат в Анадолския университет. В момента те са 15 души, но с тенденция да се увеличават. Българите не крият, че летвата и за семестриалните изпити е вдигната по-високо, отколкото у нас. Условията обаче са перфектни. Университетът е като "град в града". Включва 3 кампуса с общо 15 факултета и общежития. Легенди разказват за фонтаните и градините му. И Анадолският университет бързо си печели прозвището Харвард на Ориента. Построен е по американски образец. Разположен е в отделни, не много високи сгради, заобиколени от огромни паркове, цветни алеи, езера, фонтани и площади.

Създателят му Орхан Огус в момента е на 90 г. и живее в Ескишехир. Вдига кампуса, когато през 50-те години за кратко е министър на културата на Турция. На мястото на сегашния ВУЗ тогава имало казарма, но тъй като Огус бил приятел с главнокомандващия на армията, измолил от него разрешение да направи тук университет. Така било създадено висшето училище, което по нищо не отстъпва на тези в Анкара и Истанбул. Анадолският университет има собствен стадион, концертна зала, медицински център и автопарк за студентите и преподавателите, който включва 7 автобуса и 15 микробуса. Всеки студент в рамките на учебната година има право на 4 безплатни екскурзии до избрана дестинация, за да трупа опит и познания. Университетът е известен и като един от най-добре оборудваните откъм техника и технологии. Като пример младежите, които учат там, посочват, че миналата година им купили нови компютри, които тази ще бъдат подменени, тъй като вече ги считат за морално остарели в специалности, изискващи последно поколение техника.

Общият брой на студентите редовна форма е 30 000, а иначе - с дистанционното и задочно обучение, набъбват до 2,5 млн. "По брой на студенти сме на второ място в света след индийския "Индира Ганди", обяснява ректорът на Анадолския университет проф. Давут Айдън. Годишният поток по програмата "Еразъм" пък нарежда висшето училище на едно от челните места в света и на първо място в Турция. Тук има студенти от всички континенти, като най-много са от Европа - от Полша, Чехия, Италия, Германия, Косово, Черна гора, Македония. От турските студенти пък 50 на сто учат в Ескишехир. Анадолският университет има 17 дистанционни центъра и офиси по света, като от тази година ще стъпи и в Северна Америка. "Амбициите ни са да имаме дистанционно обучение в 60 държави", споделя ректорът.

По думите на Бедри Шен, който е ръководител на учебния отдел за дистанционното обучение, най-предпочитаните факултети са по космонавтика и авиация и журналистическият. В тях също има много чуждестранни студенти. В университета има още филологически факултет, в който се изучава турски език и литература, история, социология, философия, археология и за първа година - руски език. В педагогическия най-модерни са специалностите за работа с хора с увреждания. Научният дава дипломи по математика, физика, химия, биология и статистика. Има обособен факултет по архитектура и дизайн, а също и инженерен, здравен, спортен и по туризъм. Както и по изкуства, който разполага със собствен театър и симфоничен оркестър.

Студентите по журналистика пък имат своя телевизия, радио и вестник, а тв програмата е качена на сателит и може да се гледа от всяка точка на планетата. Авиационният факултет пък има свое летище и 20 самолета, които се използват за учебна цел. Анадолският университет е единственият в страната, който подготвя пилоти за гражданската авиация. От години в специалността се обучават и много жени.

300 от преподавателите тук са с титла професор, неколкостотин са доцентите и асистентите. Има хонорувани преподаватели от цял свят, като най-много са от Полша и Чехия. Месечното възнаграждение на преподавател в университета стига до 8000 лири или около $2400. Всички турски студенти пък получават стипендия - която е 500 лири месечно. Чуждестранните имат право на стипендия за успех, която е 350 лири.

Освен това студентите могат да работят по 15 часа седмично. Анадолският университет е най-голям работодател в Ескишехир - с 8350 служители. Градът е от 700 000 жители, от тях всеки седми има връзка с ВУЗ-а. Създава 14% от икономиката на града и върти оборот от 2 млрд. годишно, като бюджетът му е 500 млн. "Всяка година растем със 100%, а девизът ни е "Учение за цял живот", казва още ректорът проф. Айдън.

Ректорът има корени в Шумен

"Един от вас е ректор тук", с тези думи посреща всеки българин в Ескишехир ръководителят на Анадолския университет проф. Давут Айдън. Причината е, че професорът е потомък на български преселници в Турция. Корените му са от Шумен, откъдето дядо му се преселва със семейството си в Азия през 1901 г. Освен проф. Айдън в Ескишехир има десетки потомци на преселници. Повечето не говорят български, други са се родили в Турция, но трети все още помнят и езика, и родината си.

Сред хората, родени у нас, е ръководителят на учебния отдел във ВУЗ-а Бедри Шен. Първоначално той живее в Истанбул, където се жени за Илтнур, също родом от България. В Турция им се ражда дъщеря и те се местят при родителите на съпругата в Ескишехир, където първоначално Бедри е шофьор на ректора на Анадолския университет. Междувременно завършва същия ВУЗ и постепенно се издига до шеф на отдел. Обикновено той е и преводач, когато наша група посети университета, макар понякога да няма нужда от превод, защото тук на всяка крачка се срещат хора, които са преселници от България.

Еми ще отвори аптека в Омуртаг

Емине Мустафова, или Еми, както я наричат в България, е една от 15-те български студенти, които учат в Анадолския университет. Тя е на 20 г. и вече е втори курс фармация. Родом е от Омуртаг и тъй като е от турскоговорящо семейство, прескочила подготвителната година по език. Категорична е, че е избрала Анадолския университет, защото искала да види какъв е животът в южната ни съседка. Харесва й страната, но възнамерява, след като се дипломира, да се върне в Омуртаг, където ще отвори аптека. Дотогава се радва на добре уредения студентски живот във ВУЗА, където само срещу 15 лири на месец може да ползва басейн, 20 лири е картата й за фитнес, а билетът за театър или опера е едва 2-3 лири. Тъй като е приета с отлични оценки от тестовете по биология и химия и изкарва шестици на изпитите в университета, от първия си ден тук Еми получава 350 лири месечна стипендия.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички