700 школа пред фалит

Сменят парното с климатици, за да пестят средства

700 школа пред фалит | StandartNews.com

София. Около 700 училища в страната ще имат проблеми с плащането на ток и парно от ноември. Това съобщи за "Стандарт" Надежда Николчева, говорител на работодателската организация в областта на просветата.

"Около 40 на сто от нашите членове няма да имат възможност да си платят режийните в края на годината. Обикновено винаги има някакъв процент закъсали училища, но той е по-нисък. Тази година проблемът дойде до голяма степен заради насилственото увеличение на заплатите с 8 на сто, което изсмука ресурсите на някои от училищата", каза Николчева.

Тяхната организация предупреждаваше още преди няколко месеца, че такъв проблем ще възникне в края на годината. Тогава бюджетът за образование бе увеличен, но синдикатите настояха всички пари да отидат за вдигане на учителските заплати. В част от малките школа, където увеличението е по-малко, обаче това качване на заплатите изсмукало бюджетите.

"Искаме образователното министерство да си направи собствена статистика, за да се види колко училища реално имат нужда от пари. В началото на септември ще имаме среща с тях и синдикатите", каза Николчева. Директорите се надяват от актуализацията на бюджета в образованието да влязат още пари, но синдикатът на Янка Такева настоява те да отидат отново за заплати там, където училищата не са могли да ги вдигнат. Профсъюзите са разчели, че им е нужна сумата около 9,4 млн. лева. Очаква се на срещата работодатели и синдикати да се скарат за какво да отидат допълнителните пари.

От МОН казаха, че нямат индикации да има огромен брой на закъсали училища, но не са правили специално проучване по този въпрос. Очаквали работодателите да представят своите данни. Министерството все още не знае колко пари от актуализирания бюджет въобще ще отидат за образование, затова и все още не е ясно дали те ще бъдат предвидени за заплати или за парно.

Заради спорове и настъпващата учебна година част от директорите вече търсят сами решения на проблемите им. В столичното училище 32 СОУ "Св. Климент Охридски" например вече монтират климатична система за отопление и охлаждане. Паралелно с нея се ремонтира и четвъртият етаж на школото. В проекта училището инвестира 100 000 лв., а Столична община ще помогне с още 450 000 лв. Допълнително трябва да бъдат отпуснати средства и за реконструкцията на покрива.

По данни на общините в момента в страната се ремонтират общо над 100 училища. 22 от тях са само в София. Общината е заделила близо 8 млн. лв. за целта, като се очаква школата да бъдат готови за откриването на новата учебна година.

Просветният закон - първа точка в парламента

Законът за училищното и предучилищното образование ще бъде приоритет за просветната комисия в парламента. Амбицията на просветния министър Анелия Клисарова е той да бъде представен още след 15 септември, а до Коледа да е в пленарна зала. Преди това ще мине на широко обществено обсъждане. В момента в комисията има внесен още един закон - бившият образователен зам.-министър Милена Дамянова е внесла проекта, който ГЕРБ бе подготвил по време на управлението си. Около 40 члена от него дори бяха приети от парламента, но поради оставката така и не видя бял свят. Според запознати той така и няма шансове да мине при този състав на образователната комисия, но съществена част от него ще залегне в новия проект на МОН.

Пуснаха ваучери за първолаци

Ваучери за първолаци от сайтовете за колективно пазаруване станаха истински хит две седмици преди 15 септември. Родители масово купуват талоните за по-евтино пазаруване. С тях срещу 50 лева те могат да купят стока за 80 лв. С ваучерите за различни магазини и книжарници могат да се купят помагала, тетрадки, раници, дрехи, обувки.
Проверка на "Стандарт" показа, че само за канцеларските материали, необходими на първокласника по списък, предоставен от учебните заведения, от семейния бюджет трябва да се заделят не по-малко от 50 лева. Раницата, екипът по физкултура и всичко останало пък влизат в друга графа, отговаряща на трицифрена сума.

Преди месец кабинетът увеличи със 100 лева еднократната целева помощ, полагаща се на първолаците. Така сумата, която ще получат семействата на ученици, записани за първи път в училище, ще е 250 лева. Размерът й не бе променян от пет години. Решението пък бе част от пакета мерки на Министерския съвет за подкрепа на най-засегнатите от социално-икономическата криза. С допълнителните средства се очаква през учебната 2013/2014 г. да бъдат подкрепени минимум 45 000 деца.

Топлят хлапета с ток от слънцето

Детските градини и ясли в Пловдив масово минават на ток от слънцето. Пет забавачки вече трета година се топлят с помощта на слънчеви колектори. Част от летните ремонти това лято са свързани с монтажа на соларни панели на покривите на останалите. Освен това 33 градини се ремонтират. Мерки за енергийна ефективност стартират и в част от школата под тепетата.

Преди броени дни кметът Иван Тотев даде старт на втория от общо 5-те лота на спечеления от общината проект по Международен фонд "Козлодуй" за изпълнение на енергийно ефективни мерки в 28 общински детски и учебни заведения. Комбинирането на инсталациите за отопление със соларните панели ще минимализира максимално разходите, което ще се отрази пряко и върху разходите на община Пловдив. Това ще позволи през следващата година да увеличим броя на детските градини, техния персонал и издръжката на децата, коментира градоначалникът. Засега 11,5 млн. лв. струва издръжката на 65-те детски градини и ясли в Пловдив. Със същата сума догодина вече ще се поддържат близо 70 обекта. В рамките на програмата "Козлодуй" ще бъдат осъществени енергоспестяващи мерки на стойност около 10 милиона лева.

Вдигат параклис в училищен двор

Външна класна стая и параклис правят във великотърновското ОУ "Бачо Киро". Екостаята вече е готова и е изработена от висококачествен парен бук, съобщи директорът Владимир Николов. В училището върви и ремонт на една от детските площадки, която ще се ползва от предучилищната група. Успоредно с това се ремонтира и цялата западна ограда. В най-предпочитаното търновско училище предстои да се изгради и параклис, и нова зона за спорт, но това щяло да стане на следващия етап от реконструкцията. Всички средства, вложени в ремонтите, били от предходния остатък от делегирания бюджет. В изграждането на класната стая на открито се включили всички мъже преподаватели в училището заедно с директора. Екостаята ще се използва за водене на уроци на открито за часовете по домашен бит.

Даскал по биология с бюро като аквариум

Поредният кабинет шедьовър градят в най-старото и най-голямо врачанско училище. В СОУ "Христо Ботев", което и без това се смята за най-луксозното в страната, се прави кабинет по биология, за който учениците само могат да мечтаят. Проектът за него не е сътворен в свободното време на даскали самодейци, а е поверен на екип професионалисти. В него учителят е подсказал любопитните неща от науката, която преподава, а архитект, художник и специалист по вътрешно оформление са развихрили фантазиите си. Така всичките чудатости на този кабинет ще бъдат изненада за учениците в първия учебен ден.

Засега от ръководството само издават, че бюрото на даскала ще представлява огромен аквариум, в който ще плуват тропически риби. От миналата година децата в школото, което пише летописната си книга от 1847 година, учат история в кабинет, който е като машина на времето. В него учениците влизат през антични колони, а експонатите във витрините, които са предадени от местния музей с акт за съхранение, ги пренасят в различни епохи. Чинът им пък е общ и във вид на подкова, за да ги подсеща за създателя на българската държава хан Аспарух. В кабинета има белокаменна чешма като тази в Славейковата къща в Трявна. И това не е случайно, защото Петко Рачев Славейков и синът му Иван са били учители в тази врачанска гимназия. През това лято в училището се прави и цялостен ремонт на осем класни стаи. Подменя се изцяло обзавеждането им. Във всяка от тях се инсталира инерактивна дъска, а за децата и учителите ще има компютри и лаптопи. Всички тези екстри се финансират от собствените средства на школото, съобщи директорът Виктор Кръстев.

Хлапета садят домати

Директорката на 7-мо ОДЗ "Детелина" Ксения Семизорова е превърнала двора на градината в здравословен кът. Домати, фасул и чушки са насажденията, за които се грижи тя и 419-те й деца. Така според преподавателите децата хем живеят в уютна среда, хем се учат на труд и отговорности от малки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай