Вотът на чехите пренареди картите

Вотът на чехите пренареди картите | StandartNews.com

Прага. Евгений Григориев, Независимия газета

Родината на храбрия войник Швейк - Чехия, нямаше как да не удиви Европа. Този път с парламентарни избори, които се проведоха в петък и събота, за да може в неделя да се почива. Но най-важното - с общата бъркотия в законодателния орган, при която заедно с известните политически сили се озоваха неясни новаци, и коалиционните перспективи загубиха определеност.

Изборите бяха предсрочни. В средата на юни скандалът с подкупите, подслушването и любовницата на премиера Петр Нечас доведе до оставката на консервативното му правителство. След това назначеният от президента Милош Земан служебен кабинет не получи парламентарно доверие. Оказа се, че няма как да се стигне до избори. Избирателната активност бе по-ниска, отколкото на предишните, но в депутати жадуваха да се превърнат 5900 кандидати от 23 политически партии и движения.

На фона на електоралното възмущение от корупцията, бюрократизма и икономическите трудности се очакваше огромен завой вляво. За потенциален победител се очертаваше Чешката социалдемократическа партия (ЧСДП). Дори септемврийските рейтинги й даваха не по-малко от 33%. Но ето, че съботният резултат й отреди 20,45%. "Това не е резултатът, който си представяхме, но в сравнение с другите партии получихме най-голяма подкрепа", утеши себе си и партията нейният лидер Бохуслав Соботка.

Междувременно в навечерието на изборите широко се обсъждаше вариантът на социалдемократическо правителство на малцинството при парламентарна подкрепа от комунистите. Сега това не минава. Социалдемократите имат 50 места в новия парламент. Комунистическата партия на Чехия и Моравия (КПЧМ), която преживява малък ренесанс, получи близо 15% от гласовете и 33 мандата. Сумарно обаче местата на двете партии не стигат за взимане на решения в 200-местната долна палата на чешкия парламент. Така следва неизбежното - други и различни коалиционни компилации.

Сред коментарите на тази тема най-вече се споменава "Акция на недоволните граждани", или ANO на чешки, което означава ДА. И това е истинска Швейкова сензация! АNO едва не изпревари социалдемократите, като спечели 18,7% от гласовете и се превърна във втората партия в парламента. А всъщност това е просто една джобна партия. Тя принадлежи на собственика на агрохолдинга "Аероферт" Андрей Бабиш. Състоянието на 59-годишния бизнесмен според американското сп. "Форбс" е най-малко 2 млрд. долара. Негова собственост е и най-големият вестник в Прага - Mlada Fronta Dnes. Бабиш е бивш комунист. На изборите той най-вече си постави за цел да не допусне правителство на ЧСДП и КПЧМ. Може би той привлече вниманието към себе си с обещанието, че няма да краде. Политическото му лице не е ясно. "Ще препоръчам на колегите да не участваме в правителството. Ние сме нови, трябва първо да свикнем. Искаме да реализираме закони, които кардинално да променят курса на страната ни", неясно се изказва Бабиш, макар че "по силата на обстоятелствата" да не отхвърли някаква си коалиция.

За разлика от АNO, привличаща недоволните с една дума, по-неясно е какво подбуди чехите да отворят вратата на парламента за "Зора за пряка демокрация". Тази партия също е ново нещо, при това излюпила се от небитието само преди четири месеца. Но ето, че успя да привлече близо 7% от избирателите. Неин лидер е чешкият гражданин от японски произход Томио Окамура, също бизнесмен, но едновременно с това и сенатор. Той и неговите съратници искат да управляват държавата по пътя на референдумите. Затова "Зора за пряка демокрация" е готова да си сътрудничи с всяка политическа сила, която споделя същата цел.

Освен споменатите, в новия чешки парламент влизат още три партии. Там се връщат отсъстващите няколко години християндемократи. Участниците в провалилото се консервативно правителство се съхраниха в палатата, но както се очакваше, понесоха загуби. Особено гражданските демократи, чиято подкрепа падна от 20% през 2010 г. до едва 8%. "Безспорно и унищожително поражение", призна лидерът им Мартин Куба. Партия ТOP09, явяваща се инструмент на бившия министър на външните работи княз Карел Шварценберг, загуби по-малко, а получи повече, отколкото стария си съюзник - почти 12%.

Според коментаторите в Прага резултатът от изборите не облекчава създаването на стабилно и работещо правителство. Прогнозите сочат, че за това ще е необходимо немалко време. В европейски план изборите в Чехия показаха същата тази картина на неустойчивост и стремеж към промени, характерни за много други страни от ЕС. Друг пример за събитие от подобен род е Люксембург. Там явно свършва епохата на "вечния" премиер Жан-Клод Юнкер и на смяна идва нова коалиция, начело с лидера на либералите Ксавие Бетел.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай