В Германия се договориха за коалиционно правителство

В Германия се договориха за коалиционно правителство | StandartNews.com

Берлин. Консерваторите на германския канцлер Ангела Меркел и левоцентристката Социалдемократическа партия (SPD) постигнаха сделка рано в сряда за формирането на "голяма коалиция" след спорове продължили през нощта, което означава, че трябва да бъдат в състояние да сформират правителство до Коледа, предадоха световните агенции.

Два месеца след убедителната изборна победа на Меркел и един месец след началото на преговорите двете най-големи политически сили в Германия постигнаха споразумение, което удовлетворява и двете страни.

Преговорите, продължили цяла нощ, включваха и баварскиия Християнсоциален съюз - консервативните партньори на Християн-демократичния съюз на Меркел. Двете партии не получиха на парламентарните избори през септември достатъчно депутати, за да управляват самостоятелно, а Свободните демократи - партньорът им в предишния кабинет, не успя да влезе в Бундестага.

Сега основният елемент от сделката за широка коалиция е, че социалистите получават съгласието на Меркел да се въведе минимална работна заплата и да се намали пенсионната възраст, а консерваторите - че няма да се вдигат данъците.

Очаква се Меркел да положи клетва за трети мандат като канцлер на 17 декември.

Социалдемократическата партия обаче трябва да даде одобрение на кабинета на партиен вот сред над 470 000 свои членове.

В преговорите двете страни се договориха за минимално заплащане в размер на 8.50 евро на час.

Установяването на минимално заплащане бе едно от основните искания на социалдемократите. Според цитираните източници се предвижда то да бъде въведено през 2015 г.

Все още не е ясно дали минималното заплащане ще се отнася за всички работници.

Освен това в преговорите са били съгласувани мерки за подобряване на пенсионното осигуряване, което също бе предмет на ожесточени спорове.

Консерваторите от ХДС и левоцентристите от СДП изготвиха проект за коалиционно споразумение с обем 173 страници.

До късно във вторник имяше разногласия по няколко теми, сред които са минималната работна заплата, двойното гражданство, пенсионната реформа и въвеждането на пътна такса за автомобили на чужденци.

След досегашните няколко кръга преговори още не е ясно как ще бъдат разпределени министерските постове.

Очаква се Волфганг Шойбле да остане финансов министър, а парламентарният лидер на социалдемократите Франк-Валтер Щайнмайер да се върне на поста външен министър, който заемаше в предишната широка коалиция на ХДС и СДП през 2005-2009 г., твърдят източници на ДПА. Вероятно председателят на СДП Зигмар Габриел ще бъде вицеканцлер и шеф на суперминистерството на икономиката и енергетиката, а Томас де Мезиер ще остане министър на отбраната.

Християнсоциалният съюз (ХСС) - баварският съюзник на ХДС- настоява да получи три министерски кресла. По всяка вероятност Ханс-Петер Фридрих от ХСС ще остане начело на вътрешното министерство.

Договореното от ръководствата на двете партии трябва след това да бъде одобрено на референдум сред членовете на СДП, които са над 470 хиляди. Допитването трябва да се състои през декември.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай