Свалят ДДС на хляба в Румъния

От 24 процента ставката става 9, решението се чака днес

Свалят ДДС на хляба в Румъния | StandartNews.com

Букурещ. Румънските власти преговарят с делегацията на Международния валутен фонд (МВФ) за намаляване на Данък добавена стойност (ДДС) върху хляба на 9%. Окончателното решение се очаква най-късно днес. Това обяви румънският министър на земеделието Даниел Константин, цитиран от държавната агенция Аджерпрес.

Министърът уточни, че намаляването на ДДС върху хляба е част от по-голям фискален пакет, който се обсъжда с представителите на МВФ. Преговорите предвиждат мярката да влезе в сила от 1 септември т. г.

Ако решението бъде одобрено, следващата седмица Константин ще организира среща с производителите и с представители на хипермаркетите, за да обсъдят поевтиняването на хляба. Според министъра от успеха на тази мярка зависи дали намаляването на ДДС ще бъде приложено догодина и върху други продукти.

"Надявам се при актуализацията за радост на земеделците да спазим важното обещание, което е свързано с ДДС по цялата верига на хлебопроизводството. Надявам се да успеем на 30 юли да съобщим добрата новина", каза Понта в началото на заседанието на правителството в понеделник.

Заради икономическата криза предишното дясноцентристко правителство на Румъния увеличи ДДС от 19 на 24% през лятото на 2010 г. От миналата година новото правителство говори за намаляване на данъчната ставка за някои храни до 9 на сто.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай