Петък,

Служители в ЕС протестираха срещу съкращения

От: Failed to load user -
981
Служители в ЕС протестираха срещу съкращения
A
A
A

Брюксел. Служители на ЕС излязоха на стачка в пореден кръг от спора им с правителстватата в ЕС за реформи в условията на труда.

Стачката, която последва подобни действия през февруари и май, бе в знак на протест срещу изискванията на страните-членки от ЕС за по-големи съкращения на заплатите.

Лидерите на ЕС през февруари договориха допълнителни икономии на стойност € 1.5 милиарда в следващия административния бюджет на блока.

Европейската комисия по-рано включи допълнителни € 1 милиард икономии в проеко-бюджета за 2011 г.

Предложените мерки включват дву-годишно замразяване на заплатите, увеличаване на работната седмица от 37,5 до 40 часа и вдигане на пенсионната възраст от 63 на 65 години.

Група, включваща Германия, Холандия и Великобритания, насотяват за по=-сериозни мерки с драстични намаления на заплататите и пенсионна възратс от 67 години.

В изявление от Съюза Syndicale, една от трите представителни организации на служителите на ЕС, се споменава: "Целта на някои държави-членки е да се отслаби европейската публична администрация и по този начин да възпрепятстват изграждането на Европа."

Пред EUobserver, Саймън Коутс, профсъюзен говорител за Federation de la Fonction Public Europeenne в Съвета на ЕС, коментира, че стачката в сряда е обхванала повече от 90% от персонала.

"Много малко хора дойдоха в сградата днес", каза той.


Всички новини от категория Шоу.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички