Шпигел: Италия в плен на Берлускони

Въпреки присъдата и скандалите Силвио още е звезда и идол в родината си

Шпигел: Италия в плен на Берлускони | StandartNews.com

Рим. Силвио Берлускони е в италианската политика от 20 години и въпреки скандалите и съдебните процеси срещу него няма никакви намерения да я напуска. Нито пък италианците искат държавата им да работи без него. Защо се случва този парадокс разсъждава авторът Фабиан Рейнболд от германското сп. "Шпигел".

Силвио държи италианската политика за заложник от 20 години, пише Рейнболд. Сега, след като върховният съд в страната потвърди присъдата му за данъчни измами, определено е време той да напусне политическата сцена. Но вероятно няма да го направи, защото Италия е пристрастена към "Шоуто на Силвио".

Начинът, по който коментаторите в Германия гледат на събитията от последните дни, е почти умилителен. Левоцентристкият в. "Зюддойче цайтунг" например изрази надежда, че след като е осъден, Берлускони ще си тръгне сам достойно. Други го призовават да поеме отговорност за страната и да се оттегли. Но на Берлускони изглежда изобщо не му пука.

Въпреки десетките разследвания срещу него за връзки с мафията, корупционни практики и злоупотреби с власт той е мъж, който спокойно може да заяви, че няма нищо нередно в счетоводните книги на компанията му и че "няма правосъдие в тази държава". Това стана само два часа и половина след като съдът потвърди, че той трябва да влезе в затвора. Така че, изглежда, съзнанието на Берлускони е доста далеч от приетото за нормално поведение в подобни ситуации.

Също така Италия е заложник на бизнес интересите на Берлускони от години. И би било очаквано сега да го прати по дяволите, след като най-после бе осъден. Но съдът, който върна за преразглеждане забраната да заема обществени постове, му позволи да остане на мястото, което заема. Интересното е, че почти никой не се възпротиви на това. Само комикът Бепе Грило настоява Силвио да излезе от обществената сцена. Останалата част от страната се е оставила на произвола на съдбата - която, между другото, винаги ще бъде свързана със Силвио Берлускони.

Иронично, в момента съдбата на Италия пак се крепи на Берлускони. Той е нужен, за да се запази управляващата коалиция, която се крепи на крехко съгласие между леви и десни. Ако забраната за обществени постове беше потвърдена от съда, това автоматично щеше да я събори. Берлускони се оказва звездата, около която се въртят планетите както на неговите приятели, така и на враговете му. Партията му "Народ на свободата", която Берлускони обяви, че ще възроди скоро, би се разпаднала без него. А без техния общ враг множеството фракции на лявата Демократическа партия също вероятно ще се разпаднат. Това, че двете партии от странната голяма коалиция не могат да изгладят различията си, е малък детайл. Поне коалицията съществува. И за да оцелее, се нуждае от Берлускони, независимо дали той е обвинен престъпник или не.

Укриване на данъци? И какво от това. Подкупи? Голяма работа. Бунга бунга партита? Чудо голямо! Много италианци се смеят на издънките на Берлускони. Не всички, разбира се. Той определено е противоречива фигура. Но с тактиките си "разделяй и владей" Берлускони държи Италия под чехъл. Въпросът, който всички си задават в Рим тези дни, е защо богат човек като Берлускони ще се занимава с укриване на данъци. Той е спестил само няколко милиона евро. Пък и Италия е имала и по-големи престъпници за лидери.

В годините на Берлускони никога не е имало липса на истории, разсейващи вниманието от самата политика. Той е човек, чиято коса става все по-гъста, а лицето му все по-гладко с възрастта. Около него има секспартита, сравнения с Христос, развод, предполагаема връзка с непълнолетната мароканка Руби. Шоуто на Силвио не спира и почти никой не може да откъсне поглед от него. Италия е обсебена от Берлускони.

Медиите се хващат за всяка негова проява дори когато се повтаря. Този милиардер, който е изградил сам империята си, е идол на амбициозните италианци. Той е заклет враг на левите и добре дошъл повод за разсейване от кризата.
Берлускони има роля във формирането на италианското общество в безпрецедентни мащаби. Млади дами знаят, че могат да се издигнат в политиката и медиите, като му се усмихват. Възрастни мъже пък мечтаят за живот като неговия. Италия иска Берлускони - и го има.

Кавалерът клати и европейската икономика

Нестабилността на италианското правителство вследствие на присъдата за данъчни измами на Силвио Берлускони заплашва да сложи край на затишието в европейската дългова криза и да провали зараждащото се икономическо възстановяване, пише "Блумбърг".

Членовете на партията на Берлускони се обединиха около своя лидер, търсейки президентска амнистия. Те дори заплашиха с оставки на депутатите си в парламента - ход, който може да свали правителството на премиера Енрико Лета. Министър-председателят от своя страна обяви, че сам би се отказал от поста си, ако подкрепата за него намалее. Самият Берлускони засега заяви, че остава в коалицията в интерес на бъдещето на Италия, но крехкото разбирателство между левите и десните в правителството винаги може да се пропука.

На фона на дългоочакваните парламентарни избори в Германия през следващия месец една евентуална политическа криза в Рим може да забави усилията на крехката коалиция на Лета да даде тласък на икономическото развитие на еврозоната. Тези фактори, в комбинация с корупционния скандал, в който беше забъркано правителството на Испания, са поредната червена точка за възраждащото се европейско икономическо възстановяване. Италия е третата по сила икономика в рамките на европейския валутен блок след Германия и Франция.

"Въпреки че признаци на икономическо възстановяване в еврозоната започват да се появяват, политическият климат се влошава значително", заяви в неделя Николас Спиро, управляващ директор на Spiro Sovereign Strategy в Лондон. "От икономическа гледна точка нестабилността нямаше как да се случи в по-неподходящ момент", допълни още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай