Русия обвини ЕС в "непростим натиск" върху Украйна

Русия обвини ЕС в "непростим натиск" върху Украйна | StandartNews.com

Москва. Руският външен министър Сергей Лавров обвини Европейския съюз във вторник в употребата на "непростим натиск" върху Украйна да подпише пакта за свободна търговията с ЕС, предаде Ройтерс.

Ако Украйна отговари на условията на ЕС, страната ще подпише споразумения този месец за търговия и други форми на сътрудничество, като това ще отбележи историческа промяна за бившата съветска република.

ЕС и Украйна се страхуват, че Москва може да реагира, като стартира нова "газова война" с Украйна, която е силно зависима от Русия за енергийните си доставки. Украйна е транзитна страна за руските енергийни доставки за Европа.

"Ние не упражняваме натиск върху никой ... това е суверенен избор за всяка държава", каза Лавров за евентуалното решение на Украйна по въпроса.

"Ако сравните нашата, по мое мнение, почтена и колегиална позиция с тази на някои представители на ЕС, тогава изглежда непростим натиск се оказва от тази страна върху бившите съветски държави", посочи Лавров.

Изказването му дойде след разговори с външния министър на Беларус. Страната е част от зоната за свободна търговия, включваща още Русия и Казахстан, към която Москва иска Украйна да се присъедини.

Той посочи, че Русия иска да се разбере навреме какви ще бъдат последиците от подписване на споразумения с ЕС, така че никой да не е разстроен.

Лавров не уточни какво може да са тези последици, но даде да се разбере, че не иска конкурентоспособността на Русия в търговията да бъде засегната. Москва заяви, че Украйна не може да бъде член както на споразумението за свободна търговия с ЕС, така и на търговската група с Русия и Беларус.

Основното условие за споразуменията между Украйна и ЕС е да се позволи на намиращата се в затвора Юлия Тимошенко да замине за Германия за лечение. Украинският парламент трябваше във вторник да опита да приеме закон по въпроса, но дебатът беше отложен за 21 ноември.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай