Оланд казва "край" на Валери като оздравее

Французите равнодушни към любовните похождения на президента им

Оланд казва "край" на Валери като оздравее | StandartNews.com

Париж. Френският президент Франсоа Оланд бил готов да се раздели с дългогодишната си приятелка Валери Трирвильор, но изчаква тя да излезе от болницата. Това твърди британският в. "Дейл мейл".

Журналистката Трирвильор бе приета миналата седмица с депресия и вероятно високо кръвно и остана под медицинско наблюдение и вчера, след като той уж й признал, че има паралелна връзка с актрисата Жюли Гайе. Както и че забежката му ще лъсне в сп. "Клоузър". Преди вчерашната си пресконференция, посветена на икономиката и заетостта, Оланд обеща да отговори, ако журналистите му зададат въпроси за личния му живот. Това напомняше за пресконференцията на Никола Саркози през 2008 г., в която той призна официално, че новата му любима е Карла Бруни.

Първият въпрос, отправен към Оланд на пресконференцията му, бе "Валери Трирвильор все още първа дама ли е на Франция?". Президентът обаче не даде ясен отговор.

"Разбирам въпроса ви. Всеки човек в личния си живот може да се сблъска с трудности. Това са трудни моменти. Но аз имам един принцип: личните въпроси трябва да се решават лично. Сега не е времето за това. Но ако не отговоря на нито един въпрос по темата днес, ще го направя до крайния срок, който вие споменахте", каза Оланд. Според британския в. "Гардиън" срокът е свързан с планираното посещение на Оланд в САЩ на 11 февруари.

Като цяло французите са известни с толерантността си към интимния живот на своите управляващи. Това доказват много случаи от френското минало, но и съвсем скорошно проучване, което сочи, че 77% от гражданите на страната приемат любовния живот на своя президент като лична тема и признават, че това не ги притеснява. Други 23 на сто пък са на мнение, че аферата на държавния глава е от обществено значение и подронва авторитета на президентската институция.
Медиите в страната тиражират широко аферата на Оланд, макар че той няма да е първият, чийто личен живот е изваден на показ. И изобщо, любовният живот на френските президенти е легендарен, коментира германският в. "Абендцайтунг Мюнхен". Безкрайните пикантни истории около Елисейския дворец се приемат за нещо нормално във Франция.

Петата република превърна Елисей в бордей

Много често историята ни е показвала как императори, крале и президенти са използвали своето всемогъщество, за да съблазняват нежния пол. Френските управляващи обаче успяват да превърнат това в техен обичай.
Настоящият скандал около Елисейския дворец потвърди правилото, че е невъзможно президентски мандат във Франция да премине без слухове за любовните афери на държавния глава. Слухове, които много често се потвърждават.
Още нарцистичният и властолюбив Наполеон успява да прелъсти една от най-красивите жени по това време, Вирджиния Олдоини, известна още като Графинята на Костильоне. Тя е 28 години по-млада от него, но изцяло заради удоволствието от властта и политическата манипулация Вирджиния се съгласява да стане негова любовница. Но днес извънбрачните връзки на управляващите по време на Петата френска република се превръщат в част от начина им на живот.

След 7-те години управление на генерал Дьо Гол, когато дори споменаването на някоя любовна шега изглеждаше немислимо, неговият наследник Жорж Помпиду трябваше да се бори със слуховете покрай аферата Маркович през 1968 г., която замесваше него и името на съпругата му в суинг партита и различни оргии. Президентът Валери Жискар д'Естен пък и до ден днешен е известен с таланта си да съблазнява. През 1974 г. по време на неговият мандат френското хумористично издание "Канар аншене" хваща Жискар д'Естен в компанията на известна актриса, а по-късно разкрива връзката му с фотографката Мари-Лор дьо Декер. Жискар д'Естен приема ролята си на донжуан присърце, а след като мандатът му приключва, самият той споменава в различни книги за своите авантюри, оставяйки съмнението, че дори

Лейди Даяна не е успяла да му устои

Най-сензационното разкритие край френски президент обаче се оказва една новина по време на управлението на Франсоа Митеран. Докато в политическите и медийните кръгове течаха всевъзможни слухове за двойнствения живот на държавния глава, на 3 ноември 1994 г. списание "Пари Мач" публикува снимки на едно момиче, представено като

извънбрачната дъщеря на Митеран

Не само че всичко край незаконното дете на президента се оказва вярно, но и през 1996 г. фамилиите Митеран и Пинжо (името, което носи дъщеря му) застават рамо до рамо на погребението на първия президент социалист на Франция. В допълнение към това Митеран е поддържал отношения с много журналистки и различни светски личности. И докато някои имат статута на недоказуеми слухове, то други бяха разкрити посред бял ден - като лудориите му с певицата Далида и шведската журналистка Кристина Форсне.

Но истинският Казанова на Елисейския дворец се оказва не друг, а Жак Ширак. Когато идва на власт през 1995 г., репутацията му на съблазнител вече е известна. Дори неговата съпруга Бернадет признава, че когато той е заобиколен от жени, е в своя пик. Бившият шофьор на президента Ширак разказва и пикантни истории около неговите преживявания с различни дами. По неговите думи много често той се е срещал с различни жени - депутати, съветници и други политици, а цялата работа

свършвал за 5 минути

дори успявал да си вземе и душ. Сред безбройните му любими са били и журналистката на АФП Елизабет Фридрих, и бившата здравна министърка Мишел Барзаш.

Наследникът му Никола Саркози също не остана извън листа с президентски изневери. Когато той спечели изборите през 2007 г., всички таблоиди гръмнаха, че на вечерното парти по случай победата новата първа дама на Франция е отсъствала. Няколко месеца по-късно стана ясно, че това отсъствие не е било случайно, а Никола и Сесилия се развеждат. Още същата година малко преди Коледа в пресата бяха публикувани снимки на президента и бившия модел и певица Карла Бруни, които се разхождат в Дисниленд. Скоро след това самият Саркози призна на своя пресконференция, че

отношенията му с певицата са доста сериозни

а по-късно бяха скрепени и с раждането на техния син.

Фактът, че когато Франсоа Оланд встъпи в длъжност, зад гърба си вече беше оставил една връзка със Сеголен Роаял и имаше сериозни взаимоотношения с журналистката Валери Трирвильор, накараха много французи да помислят, че този път афери няма да има. Само година след като зае президентския пост, Оланд също попадна в тайния капан, който крие Елисейският дворец. Той стана поредният държавен глава на Франция, чиято най-голяма слабост се оказват жените.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай