Обявиха жълт код заради повишаването на Дунав

"Индипендънт": Централна Европа е под вода

Обявиха жълт код заради повишаването на Дунав | StandartNews.com

София. Повишаване на нивото на река Дунав в българския й участък след опустошителните наводнения в Централна Европа се очаква в неделя, съобщи Министерството на околната среда и водите. Ведомството се позовава на прогнозите на Немската метеорологична служба (DWD) и Европейския център за средносрочни прогнози (ECMWF), базиран във Великобритания, предаде bTV.

Вече е обявен жълт код - повишено внимание на оперативните органи за защита при наводнения в зависимост от по-нататъшното развитие на високата вълна. Областните управи, Гражданска защита, басейновите дирекции и АЕЦ „Козлодуй" вече са получили предупреждение за опасността.

По данни на МОСВ около 9 юни в горното течение на българския участък на река Дунав водното количество ще достигне средния праг - симулирано водно количество с период на повторение веднъж на 2 години.

Обстановката в българския участък на река Дунав засега остава спокойна. Повишенията на водните нива се движат в границата на 10-15 сантиметра и са далеч от стойностите при голямото наводнение по дунавското крайбрежие през 2006 г.

От Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав обясниха, че към момента стойностите на водния стълб са далеч под критичните. Нивото се следи три пъти на ден в районите на Ново село и Русе. В момента водният стълб край Русе е малко над 4,5 метра. При катастрофалното наводнение от преди 7 години той показваше над 9 метра.

В ГД „Пожарна безопасност и защита на населението" е създадена организация за превантивен мониторинг на водните нива и диги в българския участък на река Дунав, съобщиха от пресцентъра на МВР. В дежурните центрове на дирекцията всекидневно се получава информация и за прогнозните водни количества, изпускани от хидровъзел „Железни врата".

Служителите на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението" денонощно анализират и обобщават данните, получавани от Координационния център за реагиране при извънредни ситуации (ERCC) на Европейската комисия, както и от оперативните центрове за защита при бедствия на Германия, Австрия, Чехия, Словакия и Унгария. Всички районни служби на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението" разполагат с необходимата техника и материали, за да реагират при създаването на оперативна обстановка. Те са в готовност да въведат при необходимост плановете за защита на населението от наводнение.

Нивото на Дунав на българска територия зависи от количествата вода, изпускана от хидро-съоръжението „Железни врата" между Румъния и Сърбия, обясни зам.-областният управител на Видин Любомир Низамов, цитиран от агенция „Фокус".

Областният управител успокои, че опасността за Видин е минимална. „В Западна Европа нивото се вдига, но там оттокът на водата е много малък", категоричен бе Низамов, според когото България ще бъде застрашена от наводнение при пълноводие на реките Тиса, Сава и Морава, каквото засега не се прогнозира.

„В Сърбия засега няма покачване на нивата на реките, при което се налага повишено внимание," допълни Любомир Низамов.

 

Нивата на водата в Магдебург се казаха по-високи от очакваното. Хиляди помощници се включиха в борбата на германския град срещу покачващите се нива на река Елба. Според последните прогнози нивото на водата може да достигне 7,50 метра, пише германският в. „Вестдойче цайтунг", позовавайки се на съобщение на кризисния щаб на страната.
Първоначално се очакваше равнище от 7,20 метра. По време на наводненията през 2002 г. беше отчетено ниво от 6,72 метра.

Повече от 80 000 служители в службите за реагиране при кризисни ситуации и военнослужещи бяха на работа вчера, за да удържат най-драматичните наводнения в Германия за последното десетилетие. Хиляди жители не успяха да се завърнат в домовете си, а мостовете и улиците бяха недостъпни в много региони на Източна и Южна Германия, пише „Индипендънт".

Съобщава се, че 20 души са станали жертва на наводненията в Централна Европа след няколкото дни на силни валежи. Хиляди са настанени във временни убежища, очаквайки водите да се отдръпнат, за да могат да се върнат по домовете си. Хората в Мадгебург в Саксония-Анхалт трескаво очакваха нивото на река Елба да спадне. Властите евакуираха старчески дом и изключиха електричеството в няколко части на града. Около 3000 души бяха принудени да напуснат дома си в района, където се срещат реките Елба и Заале.

Местните власти в Унгария, Словакия и Чехия също съобщават за увеличение на нивото на реките, докато хиляди души в Австрия бяха заети да ринат кал от домовете си, останала след отдръпналите се води на Дунава.
В Унгария около 3000 души бяха евакуирани поради опасения на властите, че дигите няма да издържат на натиска на водите на река Дунав.

Повишаващите се води на Дунава, най-голямата река в Европа, се очаква да достигнат Будапеща в понеделник. Нивото на водата вчера достигна 8,6 метра и се очаква да се повиши до 8,95 метра в пика на наводненията. При едно от най-опустошителните наводнения през 1838 година Дунавът уби 150 души и остави 50 000 без покрив.
В Словакия нивото на река Дунав се покачва в градовете Стурово и Комарно в близост до унгарската граница. Ситуацията в Комарно е особено критична, тъй като няколко защитни бариери започнаха да пропускат и доброволни пристигнаха, за да ги подсилят с торби с пясък.

В Чехия речните води се отдръпнаха и започнаха дейностите по разчистване. Въпреки това предупреждението за опасност от наводнения остава в сила, тъй като през почивните дни се прогнозират поройни дъждове и гръмотевични бури.

 

Повече за метереологичните условия четете тук.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай