Меркел в коалиция с врага

Канцлерът на косъм от пълно мнозинство, оглежда се за нов партньор

Меркел в коалиция с врага | StandartNews.com

Берлин. Германският канцлер Ангела Меркел няма да има много време да се порадва на историческата победа, която нейният Християндемократичен съюз (ХДС) и съюзниците им от Християнсоциалния съюз (ХСС) постигнаха на изборите за Бундестаг в неделя. Блокът на Меркел получи 41,5 на сто от гласовете, осигурявайки й трети мандат начело на Федералната република - успех, който досега се е удавал само на двама германски канцлери - Конрад Аденауер и Хелмут Кол.

Желязната лейди на Германия обаче ще трябва веднага да запретне ръкави и да започне да си търси нови съюзници след неуспеха на досегашните й коалиционни партньори от Свободната демократическа партия (СвДП) да влязат в парламента. Либералите не успяха да прескочат петпроцентовия праг за Бундестага, оставайки извън него с 4,8 на сто подкрепа. Социалдемократите се наредиха на второ място с 26 на сто, Лявата партия - с 8,6%, а Зелените - с 8,4 на сто. Извън долната камара на германския парламент остана евроскептичната Алтернатива за Германия с 4,7 % подкрепа. Избирателната активност бе висока - 71,5%.

Това са най-добрите резултати на ХДС/ХСС за последните 23 години. След изборите блокът на Меркел ще разполага с 311 депутати в Бундестага - с 5 по-малко от абсолютното мнозинство от 316 мандата. Това означава, че на канцлера ще й се наложи да търси варианти за коалиция, ако иска стабилно управление. Още повече, че тя вече обяви, че не възнамерява да управлява с правителство на малцинството.

Останалите мандати в Бундестага се разпределят, както следва: Германската социалдемократическа партия (ГСДП) - 192 места; Левите - 64 места; Зелената партия - 63 места.

Според наблюдатели като най-вероятна се очертава "широка коалиция" между ХДС/ХСС и социалдемократите. Меркел вече посочи, че е "отворена" за разговори с опонентите й от Германската социалдемократическа партия. "Отворени сме за преговори. Вече имах разговор с председателя на партията Зигмар Габриел", заяви Меркел, като подчерта, че това не изключва "други контакти" със Зелените. Габриел от своя страна посочи, че няма да отхвърли покана на Меркел за коалиционни преговори, но и няма автоматично да се съгласи да сподели властта с ХДС.

Със сигурност обаче се очертават трудни разговори, като се има предвид острото противопоставяне между социалдемократи и консерватори по време на предизборната битка и сериозните им разногласия по множество ключови въпроси. Предишната коалиция на ХДС със социалдемократите, управлявала страната от 2005 до 2009 г., се роди след продължителни и изключително напрегнати преговори. В резултат подкрепата за ГСДП спадна рязко и на следващите избори те регистрираха най-слабия си резултат в следвоенната история на Германия.

Ангела продължава линията към Гърция

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че възнамерява да продължи политиката на натиск върху Гърция с искания за провеждане на реформи. "Ние не трябва да спираме да оказваме натиск за реализиране на реформи в Гърция", заяви Меркел, цитирана от РИА Новости. По време на разговор с журналисти Меркел подкрепи позицията на министъра на финансите Волфганг Шойбле във връзка с Гърция.

В. "Катимерини" представя като "триумф" изборната победа на канцлера с уточнението, че тя няма да може да състави самостоятелен кабинет. Политици и анализатори в Южна Европа изразиха надежда за "голяма коалиция", в която социалдемократите ще смекчат мерките за икономии на Меркел и ще подкрепят мерките за стимулиране на икономиката, отбелязва Ройтерс. "Правителството се надява на по-слабо наказателни и по-подкрепящи мерки към Гърция", коментира гръцкият анализатор Теодор Коулумбис. "Има два типа учители за учениците, които не се справят - такива, които заплашват със санкции, и такива, които наблягат на подкрепата и наградите. Правителството се надява на второто - не само към Гърция, но и към всички държави от Европейския юг", коментира анализаторът.

Триумфът даде рамо на еврото

Победата на Ангела Меркел на парламентарните избори в Германия изстреля нагоре еврото, засилвайки позициите му спрямо щатския долар. В понеделник единната валута се доближи до 7-месечния си максимум, постигнат миналата седмица. Тя се търгуваше на ниво от 1,3526 долара за евро в сравнение с 1,3524 долара в края на миналата седмица, приближавайки се до 7-месечния връх от 1,3569 долара от 19 септември.

Причината за засилването на еврото е, че пазарите тълкуват победата на Меркел като сигнал за политическа стабилност в най-силната икономика в еврозоната. Въпреки че по-късно през деня вчера еврото отново тръгна леко надолу, участниците на валутния пазар остават позитивно настроени към единната валута, отбелязват анализатори. Според тях една бъдеща широка коалиция на консерваторите на Меркел и социалдемократите би ускорила процеса на евроинтеграция и би дала рамо на европейския периферен дългов пазар и на страните с дългови проблеми.

Шест капана дебнат канцлера

Натрупаните досега нерешени проблеми във Федералната република ще бъдат основните предизвикателства пред канцлера Ангела Меркел, отбелязва френското сп. "Поан", като изтъква, че който замита под килима, винаги се принуждава да направи голямо чистене. Изданието изрежда застаряването на нацията, социалното недоволство, скромните инвестиции, цената на енергийния преход, боксуващото производство и задъхването на пазари като капаните, които ще дебнат германския канцлер през третия му мандат.

Германия седи върху истинска демографска бомба, отбелязва "Поан". Според германската статистика през миналата година са починали 869 582 души, докато ражданията са били 673 570. Едва 13,5 на сто от германците са под 15 години, а 20,4 % от близо 82-милионното население са над 65 години. Стачките са другото предизвикателство. През миналата година броят на протестиращите германци е нараснал 6 пъти, като 1,2 милиона са изразили на улицата своето недоволство. Инвестициите също се оказват слабо място на Федералната република. Докато през 1999 г. те са формирали 20 на сто от БВП, то днес техният дял е 17%, отбелязва Икономическият институт в Берлин.

Производителността в Германия се движи на две скорости. Докато заетите в индустрията работят бързо и добре, то колегите им в сектора на услугите са по-малко ефикасни, добавя "Поан". Другите проблеми пред Германия са свързани с високата цена на зелената енергия и задъхването на германския пазар.

Обичана в родината, критикувана в Европа

Ангела Меркел, която ще заеме поста на канцлер на Германия за още 4 години, е определяна като "най-влиятелната жена в света" и едновременно е един от най-критикуваните европейски лидери.

59-годишната консерваторка, обожавана от германците, спечели убедителен успех с кампания, фокусирана изцяло върху нейната личност. С невиждания си триумф Меркел почти достигна забележителния подвиг на Конрад Аденауер през 1957г., когато той спечели абсолютно мнозинство от депутатите в Бундестага.

Любимката на германците е наричана едновременно "Железният канцлер", заради начина, по който защитава политиката си на строги икономии, и "Мути" (в превод от немски: мама) заради начина, по който успокоява германците насред европейската буря. На своя последен предизборен митинг Меркел успя да чуе как група музиканти пеят "Анджи трябва да спаси света", докато по улиците на Лисабон и Мадрид се появиха нейни портрети с мустаци на Хитлер и лозунги: "Нацистката Меркел, вън!".

Определена за "най-влиятелната жена в света" от Форбс, Ангела уверява, че Берлин не се опитва да упражнява хегемония над ЕС, но добавя, че все пак той нямаше да е в това положение, ако взимаше пример от Германия.
Тя е първата жена, която управлява страната, и втората след Маргарет Тачър, която ръководи голяма европейска държава. Меркел е известна с издръжливостта си по време на европейските срещи на върха в Брюксел и със страстта си към операта, което й печели прякора "Кралица на нощта".

Политологът Оскар Нидермайер пък я определя като "майка на нацията". "Тя въплъщава обикновения човек и защитава германските интереси, това я прави да изглежда много спокойна и твърдо стъпила на земята, което се харесва на хората", казва още Нидермайер. АФП

Оланд я поздрави първи

Френският президент Франсоа Оланд пръв поздрави германския канцлер Ангела Меркел с победата на парламентарните избори. В телефонен разговор, скоро след като бяха оповестени първите предварителни данни, двамата лидери "изразиха желание да продължат тясното си сътрудничество в посрещане на предизвикателствата на Европейския проект", се посочва в изявление на френското президентство.

Ромпой: Продължава с приноса за мир

Президентът на ЕС Херман ван Ромпой също поздрави Меркел за изборната й победа и изрази увереност, че Германия ще остане устремена към "просперираща Европа". "Аз съм уверен, че Германия и нейното ново правителство ще продължат със своята устременост и принос към изграждането на мирна и просперираща Европа в услуга на всички граждани. Ще продължим да търсим близкото сътрудничество на Ангела Меркел", добави Ромпой.

Полша: Забележителна победа

Победата на Меркел била забележителна според полския премиер Доналд Туск. "Всички очакваха победата на ХСД. Доволен съм, защото партията е стабилен партньор, в продължение на години правителствата ни работеха добре заедно. С цялата си искреност се присъединявам към всички приветствия след този забележителен резултат", заяви Туск пред полската преса.

Брилянтен резултат за Италия

Италианският премиер Енрико Лета нарече брилянтен резултата, постигнат от Меркел на изборите, и не скри радостта си, че "Алтернатива за Германия" няма да влезе в парламента. "Тази антиевропейска партия се опита да събуди гняв относно германския принос в заемните пакети за засегнатите от кризата партньори от еврозоната. Затова се радвам, че няма да бъде представена в парламента", каза Лета.

Исторически провал за свободните

"Това е най-горчивият час в историята на свободните демократи", каза лидерът на либералите в Северен Рейн-Вестфалия Кристиан Линднер непосредствено след обявяването на изборните резултати. За първи път от 1949-та насам тази партия няма да е представена в Бундестага, посочва в свой коментар "Дойче веле". "Либералите бяха наказани заради водената от тях политика", коментира германският политолог Улрих фон Алеман. И наистина: през последните 4 години либералите преминаха през множество изпитания. Пропадането им започна още след рекордното им представяне на изборите през 2009-а. Тогава либералите и Християнсоциалният съюз настояваха за намаляване на ДДС върху хотелските нощувки. Правителството прие това решение, но след това стана ясно, че свободните демократи са получили милиони евро под формата на дарение от хотелска верига.

Скандалът е само един от многото провали на либералите през последните години. Заради задълбочаващия се срив на доверието в партията през 2011-а лидерът й Гидо Вестервеле беше принуден да се откаже от председателския пост. Начело на партията застана Филип Рьослер, но и той не успя да подобри имиджа й.

Обясненията за провала на СвДП трябва да се търсят и извън редиците на партията. "Сегашната им огромна загуба се дължи на първо място на канцлерката и ХДС", казва Алеман и припомня, че през 2009-а много от разочарованите поддръжници на ХДС са гласували за либералите. На вчерашните избори обаче точно тези хора вероятно не са гласували отново за тях.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай