Кипърците три пъти по-богати от германците

Разликите в благосъстоянието зависят от притежаваните имоти

Кипърците три пъти по-богати от германците | StandartNews.com

Никозия. Кипърците, чиято страна е последната, получила спасителна помощ, са средно три пъти по-богати от германците, ако под внимание се вземе недвижимото имущество, което притежават.

Това сочат данни, разпространени от Европейската централна банка, цитирани от кипърската телевизия "Сигма". Изследването на ЕЦБ показва, че гражданите на страните с топ "ААА" кредитен рейтинг, които понесоха и най-голямата тежест при спасителните финансови програми в еврозоната, са били значително по-бедни от тези в европейската "периферия", с едно-единствено изключение - Люксембург.

По данни на ЕЦБ за 2008-2010 г. средното състояние на гражданите на Люксембург е било 397 800 евро, на кипъреца - 266 900, а на малтиеца - 215 900 евро. В същото време средностатическият гражданин на Германия средно е притежавал състояние от 51 хил. евро, на Холандия - 103 600 евро, а на Финландия- 85 500 евро. По този среден показател германците са изпреварвани и от гърците (101 900 евро), португалците (75 200 евро). Испанците и италианците също са били значително по-богати преди европейската криза спрямо германците, холандците и финландците. В Испания средното нетно благосъстояние е било 182 700 евро, а в Италия - 173 500 евро. В изследването на ЕЦБ се посочва, че съществените разлики в богатството на гражданите на страните от еврозоната могат да бъдат свързани със стойността на недвижимото имущество. Например в Германия само 44% от хората притежават имот, докато в Испания - цели 83%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай