Камерън: Имиграционните мерки не са срещу българите

Камерън: Имиграционните мерки не са срещу българите | StandartNews.com

Вилнюс. Дейвид Камерън е уверил българския президент Росен Плевнелиев, че каквито и мерки да предприеме за трудовия пазар, те няма да са дискриминационни и ще важат за гражданите на всички 27 членки на съюза, предаде БНР.

България ще следи изкъсо какви точно административни мерки в социалната си система ще въведе Великобритания. Въпросът беше поставен от президента Росен Плевнелиев пред министър-председателя на Обединеното кралство Дейвид Камерън във Вилнюс.

"Имаме пълното разбиране, че към 1-ви януари 2014-а година ограниченията падат. Всички задължения от гледна точка на общоевропейското право за Великобритания, но и за България, и за Румъния ще бъдат и ще останат в сила, а това, което Великобритания се опитва да направи, ние сме уверени от тях и получихме ясния ангажимент, че ще бъде в рамките на общоевропейските валидни правила. Т.е. нищо отвъд нормите, като каквото и да предприемат, се отнася не за България, и не за Румъния, а за всички европейски граждани, съобразно европейските правила. Разбира се ние чухме внимателно тази позиция на Великобритания и очакваме да видим от тук нататък какво конкретно ще се предприеме."

България и останалите страни членки не биха приели идеи от Лондон за промяна в европейските правила за свободно движение, допълни външният министър Кристиан Вигенин.

"Ако става въпрос за реформи във вътрешното законодателство, които променят системата за предоставяне на помощи, други неща, които ще обезкуражат част от този социален туризъм, който, подчертавам, не идва от България и Румъния основно, това би било приемливо, ако е в рамките на европейското законодателство, но мерки, които ще ограничат, или ще поставят подобни бариери, свързани с равнища на брутния вътрешен продукт или други бариери пред свободното движение на хора и капитали, те няма как да бъдат приемливи нито за България, нито за една огромна част от страните членки, защото именно това движение на хора създава допълнителни възможности за икономиките в ЕС и това трябва да бъде признато."

На срещата на Източното партньорство във Вилнюс Камерън изрази недоволство пред председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу от изказванията на еврокомисаря по заетостта Ласло Андор.

През седмицата той критикува плановете на британския премиер като заяви, че това е неуместна твърде остра реакция, последвала "истерията" около имиграцията във Великобритания, която рискува да се превърне в "неприятна страна".

По думите на Камерън е напълно неуместно неизбрани служители да изразяват недоволство от основателни опасения. Говорител на "Даунинг Стрийт" допълни, че "когато избрани европейски лидери повдигат реални и значителни опасения по въпрос, засягащ хората, официалните лица не трябва да го отхвърлят без дискусия".

В сряда Камерън обяви планове, с които се надява да отговори на растящите опасения във Великобритания от евентуален наплив на български и румънски работници след отпадането на последните ограничения за тях на 1 януари догодина.

Той заяви, че имигрантите от ЕС няма да получават помощи за безработица в първите три месеца след пристигането си във Великобритания. Освен това плащанията за безработица ще спират след шест месеца, ако получаващите ги не полагат "истински" усилия да си намерят работа и нямат реален шанс да се сдобият с такава.

Двайсет и осемте еврокомисари за назначавани, а не избирани, и трябва да бъдат одобрени от Европейския парламент, посочва агенцията.

Камерън представи предложенията си на лидерите от ЕС по време на вечеря във Вилнюс, казаха от "Даунинг Стрийт", потвърждавайки британската подкрепа за бъдещо разширяване на ЕС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай