Имиграцията не е проблем за Великобритания

Европейците били по-продуктивни от англичаните

Имиграцията не е проблем за Великобритания | StandartNews.com

Лондон. Планът на Дейвид Камерън да спре „туризма за социални помощи", като ограничи законовото право на имигрантите от ЕС на свободно движение, срещна сериозни затруднения, след като британска парламентарна комисия и Европейската комисия обвиниха министрите, че не са предоставили съществени доказателства за злоупотреби, пише Обзървър.

Доклад на британския Център за икономически и бизнес изследвания и консултантската компания „Харви Наш" заключава, че мерките за ограничаването на свободата на движение към Великобритания от други части на ЕС ще има опустошителен ефект върху британската икономика, тъй като европейските граждани в повечето случаи са по-продуктивни от родените в Обединеното кралство работници. В доклада се твърди, че ограничаването на имиграционния поток от други части на ЕС може да струва на Великобритания 60 млрд. лири в загубени приходи до 2050 година.

Новината, че министрите се затрудняват да намерят аргументи за по-стриктен контрол, е тежък удар срещу Камерън, който иска промените да бъдат част от новата връзка между Великобритания и ЕС, която може да бъде гласувана на референдум до 2017 година.

По-рано този месец британският премиер намекна, че може да има начин да се ограничи достъпът на „работещите имигранти" до Великобритания, дори и ако това означава да се наруши ключовият принцип на ЕС за свободно движение.

"Може ли целият проблем със социалния туризъм да бъде част от подсигуряването на европейски отношения, които са изгодни за Великобритания? Разбира се, че може. Трябва да обмислим всички тези неща. Смятам по-специално, че трябва да погледнем правилата за получаване на социални помощи и облаги. Едно от предимствата на членството на Великобритания в ЕС е, че британците могат да пътуват и живеят в други държави. Но смятам, че има проблем с онези, които живеят тук, без да работят", заяви Камерън.

Комисия в Камарата на лордовете, чиято работа е да разглежда подробно европейската политика на правителството, е изпратила писмо до министъра по въпросите на имиграцията, Марк Харпър, в което се казва, че въпреки няколкото молби, правителството не е предложило нищо друго, освен анекдотични твърдения, за да потвърди своята теза, че „туризмът за социални помощи" е реално съществуващ проблем.

В изявление за Обзървър, европейският комисар по заетостта, социалните въпроси и социалното приобщаване Ласло Андор заяви също, че Великобритания не подкрепя своята теза с доказателства. „Важно е политиката за трудовата миграция в рамките на ЕС да се базира на факти, а не на усещания или предположения", каза Андор. „Ако наистина има значителни проблеми, Европейската комисия, естествено, ще бъде склонна да обмисли най-добрия начин да се справи с тях. Досега не сме получавали съществена информация", посочва еврокомисарят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай