Гърция вече няма национална телевизия

Хиляди протестираха срещу закриването, а журналистите в страната планират стачка

Гърция вече няма национална телевизия | StandartNews.com

Атина. Гръцката национална телевизия ERT спря да излъчва, след като правителството реши да я закрие, за да спести пари. Късно вечерта във вторник зрителите видяха празни екрани на телевизорите си. „Това е удар срещу демокрацията", обяви в ефир преди края на програмата водещият на новините Антонис Алафогиргос.

Всички 2500 служители са уволнени, но ще получат обезщетения, както и възможност за работа в планираната нова обществена телевизия, която обаче ще бъде значително по-малка. Плановете на държавата са в нея да бъдат заети не повече от 1000 души.

„ERT е пример за изключителна липса на прозрачност и невероятно разточителство. Приключваме с нея", обяви във вторник правителствения говорител Симос Кедикоглу.

Шефът на международния отдел на телевизията Один Линардату каза пред Би Би Си, че служителите са били изненадани от съобщението. „Шокирани сме и сме бесни. Не можем да приемем демократична Гърция да остане без обществена телевизия", коментира той.

След новината пред централата на телевизията хиляди хора протестираха срещу закриването. Съюзът на журналистите пък призова за 48-часова стачка.

ERT стартира в ефир през 1938 г. и имаше три телевизионни канала, четири радиостанции с национален обхват, както и регионални радиостанции, както и излъчващата в чужбина Voice of Greece. Телевизията се финансираше чрез надбавка от 4,30 евро към месечните сметки за ток на гръцките граждани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай