Евростат: ЕС излиза от рецесията

Евростат: ЕС излиза от рецесията | StandartNews.com

Брюксел. Брутният вътрешен продукт на страните от Европейския съюз е нараснал с 0,4% през второто тримесечие спрямо първите три месеца на годината и не се е променил на годишна база, показват данни на Евростат. Изводът е, че европейската икономика през април-юни е излязла от рецесията, продължила рекордните 6 тримесечия поред.

През ануари-март 2013 г. БВП на Еврозоната се е свил с 0,3% спрямо четвъртото тримесечие на 2012 г.

БВП на 17 страни от Еврозоната нарасна през второто тримесечие на 2013 с 0,3% в сравнение с предходните три месеца, показват окончателните данни на Евростат.

През второто тримесечие на 2013 г. спрямо предходното тримесечие най-висок икономически растеж отчитат Португалия - с 1.1%, Германия, Обединено кралство, Литва и Финландия – с 0.7%, докато Кипър, Словения, Италия и Нидерландия регистрират спад съответно с 1.4, 0.3, 0.2 и 0.2%.

През второто тримесечие на 2013 г. в сравнение със същото тримесечие на предходната година най-висок икономически растеж се наблюдава в Латвия – с 4.3%, Литва - с 4.2% Обединено кралство – с 1.5%, Румъния и Естония – по 1.4%, докато Кипър отчита спад с 5.2%, Гърция – с 4.6%, Словения – с 2.2%, Португалия и Италия - по 2.0%.

Междувременно рекордната безработица в Еврозоната сдържа възстановяването на икономиката, докато инфлацията остава под целевия показател на ЕЦБ вече седем месеца поред.

Износът от Еврозоната нарасна през второто тримесечие с 1,6% в сравнение с януари-март, вносът се увеличи с 1,4%. В ЕС растежът достигна 1,7% и 1,2% съответно.

Потребителските разходи в региона за изминалото тримесечие са се увеличили с 0,2%, а държавните разходи - с 0,4%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай