Европа ще търси работа на 2 000 000

Европа ще търси работа на 2 000 000 | StandartNews.com

София. Мащабна кампания срещу младежката безработица стартира Партията на европейските социалисти. "Европа губи 100 млрд. евро годишно от безработицата сред младежите, която в страни като Испания и Гърция достига 46-48%, за България нивата са около 24%", заяви президентът на ПЕС и лидер на БСП Сергей Станишев.

Документите с предложенията са изготвени след задълбочен анализ на икономисти и включват Европейска стратегия за младежка заетост, която да бъде финансирана чрез преразпределение на неизползвани средства от европейските фондове, както и засилена мобилност за младежта. Мотото на инициативата е "Моето бъдеще е твоето бъдеще - европейска гаранция сега" и Станишев ще й даде официален старт на 1 април.

В програмата на европейските социалисти са заложени най-добрите практики сред страните членки за справянето с проблема като Австрия и Финландия. От ПЕС настояват например 10 млрд. евро от европейския социален фонд да бъдат насочени за специални програми за младежка заетост в рамките на ЕС.

По думите на Станишев тези средства ще помогнат за разкриването на 2 млн. работни места в държавите членки. Само преди дни социалист номер 1 и шефът на евродепутатите от групата Ханес Свобода призоваха шефът на ЕК Жозе Барозу и председателят на ЕС Херман ван Ромпой да започнат изготвянето на Европейска гаранция срещу безработицата при младите.

Амбициозният проект включва да няма млад европеец без работа или обучение за повече от четири месеца. Става дума за провеждане на допълнителни курсове, гъвкава политика и преференциални условия при наемането на млади хора на работа. В България от БСП са готови с националния вариант на европейската стратегия на ПЕС за младежта.

Чрез три законопроекта в момента в страната може да се разкрият не по-малко от 20 000 работни места за млади хора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай