Европа ни хока за избягалите бандити

Брюксел иска от България лидерство и независима съдебна власт

Европа ни хока за избягалите бандити | StandartNews.com

Брюксел. Европа ни нахока за избягалите бандити в новия доклад за напредъка на страната в сектора на правосъдието и вътрешния ред. В доклада не се посочват конкретни имена, но става ясно, че се визират бягството на дупнишките бизнесмени Пламен Галев и Ангел Христов, както и двойният убиец от дискотека "Соло" Илиян Тодоров.

По думите на говорителя на Европейската комисия Марк Грей проблемите, констатирани в мониторинга за сътрудничество в областта на правосъдието и вътрешния ред са спорните назначения на ръководни постове в съдебната система, както и за бандитите, които бягат от ръката на закона.

Докладът за напредъка на България бе огласен по-рано днес, като все още не е публикуван официално на страницата на Европейската комисия. "В доклада се посочва, че в България трябва да насърчават радетелите на промяната и да се осигури лидерство. Основни принципи като върховенството на закона и независимостта на съдебната власт трябва да залегнат в основата на дългосрочна стратегия за реформа. Политически ангажимент за прилагането на такъв подход, както и конкретни и практически мерки в краткосрочен план са най-добрия начин, за да бъде задвижен процесът и да се напредва по-бързо към постигането на показателите по механизма за сътрудничество и проверка", обясни председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу, цитиран на българския сайт на еврпейската комисия.

В документа се прави оценка на напредъка, постигнат от България в съдебната реформа, борбата срещу корупцията и организираната престъпност. "Тези въпроси са в основата на модернизацията на българското общество: за да успее процесът на реформи, той се нуждае от последователен и съгласуван подход, основаващ се на широк консенсус в българското общество. Фактът, че този период бе белязан от управлението на три различни правителства, не спомогна за изграждането на този консенсус. Въпреки това събитията показаха, че в обществото съществуват широки нагласи за реформа. От последния доклад на Комисията от юли 2012 г. досега България предприе няколко стъпки в правилната посока. Направени бяха някои подобрения на процедурите за назначаване, главният прокурор предприе някои полезни управленски мерки и Висшият съдебен съвет постигна известен напредък по въпроса за натовареността", се казва още в документа.

Цялостният напредък обаче все още не е достатъчен и остава несигурен. Повтарящите се скандали, свързани например с назначения, които трябваше да бъдат прекратени по етични съображения, изплъзване от правосъдието на осъдени шефове на организираната престъпност и поредица от разкрития относно политическото влияние върху съдебната система, подкопаха общественото доверие. Продължава да има твърде малко дела за престъпления, свързани с корупцията или организираната престъпност, достигнали до успешен съдебен край.

Комисията счита, че процесът на мониторинг посредством МСП, възможностите, предоставени от средствата на ЕС, и конструктивният ангажимент на Комисията и редица държави членки продължават да оказват ценна подкрепа за реформата в България.

Следващият официален доклад вероятно ще бъде изготвен след около година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай