Вторник,

Европа ни хока за избягалите бандити

От: Администратор -
2582
Европа ни хока за избягалите бандити
A
A
A

Брюксел. Европа ни нахока за избягалите бандити в новия доклад за напредъка на страната в сектора на правосъдието и вътрешния ред. В доклада не се посочват конкретни имена, но става ясно, че се визират бягството на дупнишките бизнесмени Пламен Галев и Ангел Христов, както и двойният убиец от дискотека "Соло" Илиян Тодоров.

По думите на говорителя на Европейската комисия Марк Грей проблемите, констатирани в мониторинга за сътрудничество в областта на правосъдието и вътрешния ред са спорните назначения на ръководни постове в съдебната система, както и за бандитите, които бягат от ръката на закона.

Докладът за напредъка на България бе огласен по-рано днес, като все още не е публикуван официално на страницата на Европейската комисия. "В доклада се посочва, че в България трябва да насърчават радетелите на промяната и да се осигури лидерство. Основни принципи като върховенството на закона и независимостта на съдебната власт трябва да залегнат в основата на дългосрочна стратегия за реформа. Политически ангажимент за прилагането на такъв подход, както и конкретни и практически мерки в краткосрочен план са най-добрия начин, за да бъде задвижен процесът и да се напредва по-бързо към постигането на показателите по механизма за сътрудничество и проверка", обясни председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу, цитиран на българския сайт на еврпейската комисия.

В документа се прави оценка на напредъка, постигнат от България в съдебната реформа, борбата срещу корупцията и организираната престъпност. "Тези въпроси са в основата на модернизацията на българското общество: за да успее процесът на реформи, той се нуждае от последователен и съгласуван подход, основаващ се на широк консенсус в българското общество. Фактът, че този период бе белязан от управлението на три различни правителства, не спомогна за изграждането на този консенсус. Въпреки това събитията показаха, че в обществото съществуват широки нагласи за реформа. От последния доклад на Комисията от юли 2012 г. досега България предприе няколко стъпки в правилната посока. Направени бяха някои подобрения на процедурите за назначаване, главният прокурор предприе някои полезни управленски мерки и Висшият съдебен съвет постигна известен напредък по въпроса за натовареността", се казва още в документа.

Цялостният напредък обаче все още не е достатъчен и остава несигурен. Повтарящите се скандали, свързани например с назначения, които трябваше да бъдат прекратени по етични съображения, изплъзване от правосъдието на осъдени шефове на организираната престъпност и поредица от разкрития относно политическото влияние върху съдебната система, подкопаха общественото доверие. Продължава да има твърде малко дела за престъпления, свързани с корупцията или организираната престъпност, достигнали до успешен съдебен край.

Комисията счита, че процесът на мониторинг посредством МСП, възможностите, предоставени от средствата на ЕС, и конструктивният ангажимент на Комисията и редица държави членки продължават да оказват ценна подкрепа за реформата в България.

Следващият официален доклад вероятно ще бъде изготвен след около година.


Всички новини от категория Шоу.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички