ЕК отхвърли промени в правилата за свободно движение

ЕК отхвърли промени в правилата за свободно движение | StandartNews.com

Брюксел. Социалната система на Великобритания е "твърде щедра" и всяка злоупотреба с обезщетения от мигрантите в ЕС е по вина на британските власти, които плащат твърде много и твърде лесно, заяви Европейската комисия.

Вивиан Рединг, комисар по правосъдието , в четвъртък отхвърли молбите на Великобритания за промени в правилата за свободно движение в ЕС.

Комисарят е отказал да дискутира каквото и затягане на правилата на ЕС преди Румъния и България да получат права на свободно движение през следващия месец.

"Изглежда, че някои национални системи са твърде щедри. Не обвинявайте комисията или правилата на ЕС за национални избори и националните регулаторни системи", каза тя.

Преди началото на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи Рединг заяви пред журналисти, че държавите в ЕС трябва да си напишат домашното и да се борят с измамите, защото това е допустимо според европейското законодателство. Точно това ще призова държавите - да си напишат домашната работа, посочи Рединг.

"Гражданите на ЕС имат правото на свободно движение, но не и да мамят социалните системи. Ще призова министрите най-после да си свършат работата - да се приеме национално законодателство и то да бъде прилагано. Измамите убиват свободното движение, не може да оставим нещата така", коментира еврокомисарят.

Тя отбеляза, че свободата на движение е основно право в законодателството на ЕС, за общия пазар, и се отнася за движението на стоки, капитали, услуги и хора. То не подлежи на преговори, добави Рединг.

По нейните думи всяко право е свързано със задължения - да няма измами. Ако има измами, те трябва да бъдат преследвани на национално равнище. Държавите в ЕС имат правото да приемат и налагат съответното законодателство срещу измамите. Това трябва и да направят - те имат това право и носят тази отговорност. В някои държави от ЕС законодателството по този въпрос е прекалено "меко" и положително, а това примамва измамниците, посочи тя.

Рединг определи т. нар. социален дъмпинг като проблем и отново призова за приложение на законите срещу това явление. Тези закони съществуват, но понякога остават само на хартия, посочи еврокомисарят.

По нейните думи законодателството трябва да бъде прилагано с контрол например на строителните обекти. Има работници, които се трудят в незаконни условия според националното законодателство. Това е отговорност на националните власти, които не е редно само да надават вой, а и да действат, заяви Рединг.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай