Дефект в спирачките сигурно е довел до влаковата катастрофа

Водачът на влака вече е обвиняем

Дефект в спирачките сигурно е довел до влаковата катастрофа | StandartNews.com

Мадрид. Дефект в спирателната система на влака, който дерайлира в Испания, е една от вероятните причини за инцидента. Влакът „е спрял твърде късно", пише в публикация на испанското издание „Ел паис". Във вестника се посочва, че разследването се насочва във евентуален дефект в спирачната система. Това предаде АФП.

При дерайлирането на влака загинаха близо 80 души. Инцидентът стана при взимане на много остър завой на влака, на близо 4 километра от гарата на Сантяго де Компостела в Испания.

„Системите за тревога са показали, че машинистът Франсиско Хосе Гарсон Амо се е движил със скорост 190 км/ч, въпреки че не е трябвало да надвишава 80 км/ч", пише още в публикацията във вестника и се уточнява, че алармата на таблото се е активирала и машинистът се опитал да спре, но не е успял да избегне инцидент.

Водачът на дерайлиралия влак, който бе в болница под охрана, защото се контузи при катастрофата, официално задържан, съобщават от испанската полиция, цитирани от BBC. Toй е обвинен в „престъпления, свързани с инцидента".

В Испания е обявен тридневен национален траур заради тежката катастрофа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай