Британци от нигерийски произход мъстели за убийствата на мюсюлмани

Ислямисти заклаха войник до училище, снимат се като тв герои

Британци от нигерийски произход мъстели за убийствата на мюсюлмани | StandartNews.com

Лондон. Лондонска улица се превърна в място на кървава касапница в следобедните часове в сряда. Двама британци от нигерийски произход, водени от религиозна омраза, убиха жестоко войник в квартала Улуич, близо до училище и пред погледите на десетки шокирани минувачи. Въоръжени с със сатър (според някои информации и мачете) и касапски ножове, нападателите атакуваха тялото на жертвата си с викове "Аллах Акбар", след което застанаха доволно пред камерите на минувачите, за да се похвалят със стореното.

Кървавата баня започнала около 14,20 ч местно време, когато двамата нападатели блъснали с автомобила си минаващия по улицата около 20-годишен войник. След силния удар те го завлекли в единия край на улицата и извадили оръжията си. Единият от нападателите имал мачете и голям сатър, а другият извадил пистолет, разказват очевидци. След това започнали да разсичат тялото на жертвата със сатъра и да го намушкват в стомаха с мачетето. След като обезобразили тялото пред очите на десетки шокирани минувачи, нападателите го оставили по средата на улицата и зачакали полицията.

Касапницата се разиграла пред очите на десетки минувачи. Британските медии разказват как герои на събитията са станали и три жени, самоличността на две от които и до днес е истерия. Едната от тях, наречена в медиите "ангел", видяла тялото на убития и се втурнала към него без страх, че нападателите са там и може да я убият. Жената, на около 50 години, била много религиозна и искала да се помоли за убития, разказват очевидци. Докато се молела за убития, други две жени безстрашно се изправили срещу нападателите. На снимки, качени в интернет от очевидци, се вижда как една от тях говори с единия нападател, а друга - с другия. Известно за медиите е само името на третата жена - майката на две деца Ингрид Лояу-Кенет. Щом видяла кървавата сцена, тя веднага скочила от автобуса, отишла при единия от убийците и настояла да предаде оръжието си.

Минути след касапницата пристигнали и полицаи. Заради агресията на нападателите те открили огън срещу тях и ги простреляли, след което ги отвели в болници под полицейска охрана.

Вчера стана ясно и името на един от нападателите - Майкъл Адеболаджо. 28-годишният мъж бил роден в Южен Лондон и като дете бил отгледан като християнин. Негови съученици разказват, че бил съвсем нормален, но на 15 години започнал да се интересува от исляма и приел другата вяра. След това Адеболаджо се присъединил и към няколко екстремистки групи, забранени във Великобритания, и наричал себе си Муджахид. Вчера британската полиция съобщи, че двамата нападатели са били поставени в списък за наблюдение, но няма информация за колко сериозна заплаха са били смятани. Според първоначалната информация те не са членували в терористична групировка и актът на насилие в Лондон е бил единичен.

Нападението в Улуич за минути се превърна в сензация в интернет, тъй като с помощта на новите технологии всички очевидци предаваха директно онлайн какво се случва на местопрестъплението. В Туитър бяха качени десетки постове и снимки, включително "интервюта" с нападателите, които те с охота даваха на снимащите очевидци. Сред най-активните любители репортери бе местният рапър Боя Ди, който предаваше в Туитър случката от началото до края. "Двама братя блъснаха този бял човек, после изскочиха от колата и започнаха да го кълцат с мачете", гласи единият от постовете на рапъра. По-късно той разказва как единият от нападателите тръгнал с мачетето към полицайка, която обаче невъзмутимо го обезвредила "като Робокоп".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай