България е разочарована от решението на Украйна за ЕС

България е разочарована от решението на Украйна за ЕС | StandartNews.com

София. България изразява разочарование по повод решението на правителството на Украйна да преустанови процеса на подготовка за подписване на Споразумението за асоцииране с ЕС, включително създаването на дълбока и всеобхватна зона за свободна търговия (ДВЗСТ), гласи съобщение на страницата на външно министерство.

България разглежда Източното партньорство като ясна дългосрочна стратегия за политическо асоцииране и икономическа интеграция на страните-партньорки от Източна Европа с Европейския съюз, която да даде възможност за тяхното модернизиране чрез изграждането на институциите на правовата държава, гражданското общество и пазарната икономика.
Разбира се, суверенно право на всяка една страна-партньор, включително и на Украйна, е да решава до каква степен да се възползва от тази възможност.

Продължаваме да смятаме, че бъдещето на Украйна, нейната свобода и благоденствие, са в партньорството и тесните връзки с Европейския съюз.

Вярваме, че ЕС и Украйна все още могат да предприемат необходимите мерки, с които в близко бъдеще да стане възможно подписването на Споразумението за асоцииране.

България ще продължи да полага усилия за развитието на отношенията си с Украйна, както в двустранен план, така и в рамките на Европейския съюз.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай